Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Φίλιππα Φίλιο

Του Χάρη Λεοντάρη*
Κύριε Φίλιο,Για μια φορά ακόμα διεκδικείτε να εκλεγείτε δήμαρχος στα Γιάννινα και με την υποστήριξη κομματικών δυνάμεων. Βεβαίως η φιλοδοξία για τον πολιτικό είναι το οξυγόνο στα όνειρα και στη δράση. Ενίοτε όμως χάνονται τα όριά της και ανεπαισθήτως μεταβάλλεται σε αρχομανία και ματαιοπονία. Και τότε η κοινωνική προσφορά και η συλλογική προσπάθεια παραδίνονται στην ιδιοτέλεια και στην ατομική απληστία.

Κύριε Φίλιο, σε κάθε δημόσια παρουσίαση βλέπω να προβάλλετε ως πλεονέκτημα προσωπικό σας και της παράταξής σας την ηθική υπεροχή έναντι των αντιπάλων σας και της παράταξής σας την ηθική υπεροχή έναντι των αντιπάλων σας και δείχνετε ότι σ' αυτό το πεδίο κυρίως θα εστιάσετε τον προεκλογικό σας αγώνα. Ως παλιός πολιτικός έχετε πιάσε το σφυγμό της κοινωνίας. Όμως, ειδικά για σας, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου καθρεφτίζεται τελικά και το όλο ηθικό ταμείο.
Τούτη τη χρονική στιγμή, λοιπόν, κρίνω ηθικά και πολιτικά ορθό να παρέμβω δημόσια και να ρωτήσω λίγο καλύτερα την ηθική ποιότητα των λόγων και των πράξεών σας. Και πρέπει να γίνει αυτό, γιατί το χρήσιμο στη συγκυρία δεν είναι πάντα και ηθικό. Κάποιοι, είμαι βέβαιος, θα βιαστούμε να αντιδράσουν, κατηγορώντας με για σκοπιμότητα, εμπάθεια και προσωπική πίκρα. Αυτούς τους αφήνω στην κρίση των συμπολιτών, όπως πολλές φορές έπραξα στο παρελθόν. Αλλά κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τον άλλον το δικαίωμα να υπερασπίζεται την πολιτική του συμπεριφορά και γενικότερα την αξιοπρέπειά του.
Κύριε Φίλιο,**
Για δύο τετραετίες συμπορευτήκαμε στην ίδια δημοτική παράταξη. Το 2002 στάθηκα δίπλα σου και απέναντι στον υποψήφιο του κομματικού μου φορέα, επειδή διαφώνησα για την επάρκειά του. Και πετύχαμε μαζί με άλλους συναγωνιστές να σε φτάσουμε στο 49% και παρολίγον δήμαρχος. Το 2006 ξανά μαζί σου και σε στείλαμε την πρώτη Κυριακή στο Δήμο με 21%. Αποτέλεσμα αυτού του αγώνα μας να βρίσκεται συνεχώς στην κεντρική σκηνή του τόπου μας και σήμερα "να αναγκάζονται να σε χρίζουν και πάλι υποψήφιο δήμαρχο".

Εσύ, λοιπόν και με τη δική μας συμβολή εδραιώθηκες, έγινες δυνατός και σχεδόν με κληρονομικό δίκιο θέλεις να γίνει "χαλίφης" στα Γιάννινα.

Εμείς οι άλλοι κυριολεκτικά ματώσαμε, αφού συγκρουστήκαμε με το τοπικό ΠΑΣΟΚ, στεναχωρήσαμε συντρόφους χρόνων και προκαλέσαμε σε πολλούς και την αγανάκτηση και την απορία για τους στόχους μας. Το κόστος για μας ήταν και είναι ακριβό, ιδιαίτερα σε περιόδους κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει να ομολογήσω ότι από τη δική μας στάση, ορθή ή όχι, βγήκε ζημιωμένο και το τοπικό ΠΑΣΟΚ.

Και συ, που σήμερα διεκδικείς το αξίωμα του δημάρχου με σημαία την ηθική ανωτερότητα, πως αντιμετωπίζεις εμάς; Απαξιώνεις τη συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτιο και δεν καταδέχεσαι ούτε καν να μας πεις το γιατί! Δηλαδή εμείς σπάσαμε τ' αυγά, εσύ τρως την ομελέτα και πετάς τα τσόφλια σε μας!

Η αθλιότητα σε όλο το μεγαλείο. Αλλά ξεχνάς ότι την αχαριστία πολλοί αγάπησαν, τον αχάριστο κανείς.

Κλείστηκες στο μέγαρο και φαντασιώνεσαι δήμαρχος κάτω από τις ζητωκραυγές των αυλοκολάκων και ραβδούχων. Μου θυμίζεις τον αρχαίο Ρωμαίο ύπατο καθώς επιστρέφει από τη μάχη κατά των Καρχηδονίων.
Αλλά έχεις δρόμο μακρύ ακόμα και να φοβάσαι μήπως το όπλο της ηθικής που κρατάς εκραγεί στα χέρια σου. Και συλλογίζομαι αν κάποτε πρέπει και οι πολιτικοί άνδρες να δεχτούν ότι οι πολίτες διαθέτουν και γνώση και κρίση.

* Ο Χάρης Λεοντάρης είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων
** Στη δεξιά φωτο ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Φίλιππας Φίλιος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γνωστος ο βιος, γνωστη και η πολιτεια καθενος σε τουτη την πολη.
Δυστυχως για ολους τους ντενεκεδες που θελουν "να προσφερουν" Ο κοσμος ειναι μικρος και τα Γιαννενα μικροτερα.
Ετσι η καλλιτερη προσφορα οσων κατα καιρους "υπηρετησαν" απο οποιαδηποτε θεση - δηλαδη συνεβαλαν στην καταστροφη αυτης της πολης - θα ηταν να εξαφανιστουν απο το προσκηνιο.
Αρκετα κυριαρχησε το πολιτικοσυνδικαλιστικο αληταριο.
Αρκετα ικανοποιησαν ολοι οι μασκαραδες τις αρρωστημενες φιλοδοξιες τους.
Καιρος να αποσυρθουν με τη νοσοκομα τους που θα φροντιζει να παιρνουν τα ψυχοφαρμακα τους στην ωρα τους.
Και μια ερωτηση.
Την παροιμια "ειπε ο γαϊδαρος τον πετεινο κεφαλα"
την εχετε ακουσει ποτε;

Ενας Γιαννιωτης

Ενότητα Πολιτών είπε...

Η απάντηση της παράταξης στο ιστολόγιό μας.

http://enotitapoliton.wordpress.com

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση για την επιστολή του Χάρη Λεοντάρη
Posted on 21/09/2010 by enotitapoliton
Δελτίο Τύπου 21/09/2010


Με αφορμή την επιστολή του πρώην δημοτικού συμβούλου Χάρη Λεοντάρη, από την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» γίνονται γνωστά τα εξής:

Ο κ. Χάρης Λεοντάρης υπήρξε μέλος της παράταξης. Επί μακρόν διατύπωνε αντίθετες απόψεις με αυτές της πλειοψηφίας. Παρόλα αυτά, κλήθηκε να συστρατευθεί στον αγώνα. Επέλεξε να δηλώσει «απών». Είναι ο ίδιος λοιπόν που έθεσε εαυτόν εκτός παράταξης.


Αντιθετα ο Χαρης Λεονταρης γραφει στην αναρτηση του απευθυνομενος στον Φιλιο το εξης:

... Απαξιώνεις τη συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτιο και δεν καταδέχεσαι ούτε καν να μας πεις το γιατί! ...

Που σημαινει οτι οχι μονον δεν δηλωσε "απων" αλλα αντιθετα εκδηλωσε και ενδιαφερον να ειναι υποψηφιος.

Συμπερασμα:
Ή η Ενοτητα Πολιτων ψευδεται ή ο Λεονταρης.

Δηλαδη έχουμε τουλαχιστον εναν ψευτη, αν και το πιθανοτερο ειναι να ψευδονται και οι δυο.

Αλλωστε η τοπικη αυτοδιοικηση ειναι περισσοτερο διαβρωμενη απο την κεντρικη πολιτικη σκηνη.
Δεν υπαρχει καθικι που να μη φιλοδοξει να "κυβερνησει".