Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

…ο θεσμός της Επαγγελματικης Κατάρτισης…


…ο θεσμός της Επαγγελματικης Κατάρτισης…
(παρέμβαση του νέου Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων)
Το 1998 έγινε μια σαρωτική μεταρρύθμιση στο χώρο της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε σωστή κατεύθυνση κατά την γνώμη μου. Η δημιουργία των ΤΕΕ και των ΤΕΣ παρά τα αρχικά προβλήματα σε βιβλία και υποδομές έφερε μια αναβάθμιση σε προγράμματα σπουδών και υλικοτεχνική υποδομή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, δημιουργώντας παράλληλα μια ελπίδα ότι θα λειτουργήσει σαν ένας πυλώνας για την αποσυμφόρηση ενός «μαζικού» Λυκείου και για τους πιο αισιόδοξους ότι θα κλονίζονταν επιτέλους κάπως το θέσφατο της Ελληνικής κοινωνίας « ότι η όποια επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών της περνάει κυρίως μέσα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με τα χρόνια άρχισε όμως η αποψίλωση του όλου εγχειρήματος με αποκορύφωμα την μεταρρύθμιση πριν τρία χρόνια με την δημιουργία των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που είχε σαν αποτέλεσμα τον πλήρη ενταφιασμό της επαγγελματική εκπαίδευσης.
Στο χώρο της μεταλυκειακής Εκπαίδευσης εμφανίστηκε εδώ και κάποια χρόνια ο θεσμός των Ι.Ε.Κ. (δημοσίων και ιδιωτικών). Με άρμα λοιπόν τις Νέες Τεχνολογίες, που τότε έκαναν τα πρώτα βήματα σε μια ούτως ή άλλως ψηφιακά αναλφάβητη εκπαιδευτική διαδικασία αναπτύχθηκαν  τμήματα, γύρω από την χρήση και τις εφαρμογές των Η/Υ, αλλά και τμήματα Οικονομίας, Αισθητικής όπως και πλήθος άλλων τεχνικών ειδικοτήτων, δίνοντας μια ικανοποιητική επαγγελματική διέξοδο σε αρκετούς απόφοιτους/ες κυρίως στους τομείς αυτοαπασχόλησης. Έτσι τα πρώτα χρόνια αποτέλεσαν όχι μόνο ένα δρόμο επαγγελματικής ειδίκευσης για τους αποφοίτους Λυκείων, αλλά λειτούργησαν σαν ένα καλό «ανάχωμα» για πολλούς από αυτούς να τα προτιμήσουν  από κάποια  «αμφιβόλου» ποιότητας και εξίσου θολής επαγγελματικής αποκατάστασης ΤΕΙ».
Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου από 1 – 9 – 2010 ως Διευθυντής του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων (φορέα Υπουργείου Παιδείας) ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Αναλαμβάνω ένα Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Κατάρτισης που πέρασε πια στην ενηλικίωσή του αποδεικνύοντας όχι μόνο την αναγκαιότητά του αλλά κυρίως το σοβαρό έργο που επιτέλεσε για αυτά τα 18 χρόνια λειτουργίας του.
Ως εκ τούτου και λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από την δύσκολη δημοσιοοικονομική συγκυρία που περνάει η  χώρα μας, έτσι όπως έχει γίνει ήδη γνωστό είναι το μόνο Δημόσιο Ι.Ε.Κ.  που λειτουργεί στον Νομό μετά την απόφαση του εποπτεύοντος οργανισμού για αναστολή λειτουργίας του 2ου Ι.Ε.Κ διοικητικά γιατί τα τμήματα κατάρτισης που βρίσκονται σε εξέλιξη θα λειτουργήσουν κανονικά.
Αυτό μπορεί με πρώτη ματιά να δείχνει μείωση της λειτουργικής δυναμικής  του θεσμού της επαγγελματικής κατάρτισης στον Νομό, αλλά μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί και ωφέλιμο.
Και αυτό γιατί έχω την αίσθηση πώς η πολυπληθής λειτουργία τμημάτων κατάρτισης ήταν πολύ θετική για τα πρώτα χρόνια, όμως  σε βάθος χρόνου έφερε υπερφόρτωση στις λεγόμενες «δημοφιλείς» ειδικότητες όπως «Αισθητική», «Οικονομικά» και την «Πληροφορική» με αποτέλεσμα την όλο και μειούμενη απορροφητικότητα των αποφοίτων στους τομείς εργασίας και απασχόλησης, αν και αυτό οφείλεται εν πολλής και στις στρεβλώσεις της παραγωγικής βάσης, αλλά και στην ανυπαρξία φορέων αποτύπωσης των πραγματικών αναγκών εργασίας.
Είναι λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο θεσμός της κατάρτισης να επιστρέψει στο δόγμα «εξειδικευμένα τμήματα ειδίκευσης και κατάρτισης με εκπαιδευτική ποιότητα και με  όσο το δυνατόν πιο άμεση σύνδεση με την παραγωγική βάση της εργασίας και αυτοαπασχόλησης» 
Σε ότι με αφορά λοιπόν θα κινηθώ πάντα με γνώμονα τα παραπάνω. Έτσι καλώ τις παραγωγικές τάξεις του τόπου μας και όποιον φορέα (ιδιωτικό ή δημόσιο) μπορεί να βοηθήσει για την πληρέστερη καταγραφή της αγοράς εργασίας και των αναγκών της. Δεν αντέχεται πλέον από κανέναν ο «κοινωνικός αποκλεισμός» που επιφέρει η ανεργία στους νέους της πατρίδας μας, όταν μάλιστα είναι κάτοχοι πολλών «δεξιοτήτων», ή ακόμη χειρότερα απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΥΓ. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κ. Νικόλαο Καραμπίνα & Μιχάλη Μπουκουβάλα πρώην Διευθυντές Ι.Ε.Κ. για την πολλή καλή συνεργασία όσον αφορά την ενημέρωση και κυρίως την παράδοση – παραλαβή των Ι.Ε.Κ. που προΐσταντο

                                                                                                Ευάγγελος Θεοδώρου
                                                                                               Καθηγητής Πληροφορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: