Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ


Τάξεις χωρίς κενά εκπαιδευτικών

Η Α.Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει ομαλά παρά τις δυσκολίες, εξήγγειλε β' φάση διορισμού αναπληρωτών τις επόμενες ημέρες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα τμήμα με 30 μαθητές.
την αισιοδοξία της ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς μεγάλα κενά στα σχολεία εξέφρασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. "Eσπευσαν ορισμένοι να παραστήσουν τις 'Κασσάνδρες' μιλώντας για το απόλυτο χάος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς" τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου και συνέχισε "είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε υπεύθυνα στην κοινωνία πως οι 'Κασσάνδρες' διαψεύστηκαν.
Oσοι θέλησαν να επενδύσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες στα κενά, βλέπουν την προσπάθειά τους να πέφτει στο κενό. Στη δυσκολότερη χρονιά, κάνουμε το καλύτερο ξεκίνημα", υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.ύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν περίπου 2.645 κενές θέσεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ εκτιμούν ότι τα κενά θα είναι περισσότερα. Η υπουργός παραδέχτηκε πάντως ότι θα υπάρξουν απρόοπτα όσον αφορά στις κενές θέσεις και ότι η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί στο επόμενο δεκαήμερο, οπότε, όπως ειπώθηκε, "με άμεσες παρεμβάσεις θα καλυφθούν όλες οι θέσεις".
Η κ. Διαμαντοπούλου εξήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει και η Β' φάση διορισμού αναπληρωτών, ενώ παρουσίασε μια καλή εικόνα έναρξης της σχολικής χρονιάς σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλώνοντας ότι δεν θα λειτουργήσει ούτε ένα τμήμα με 30 μαθητές.
Η υπουργός τόνισε επίσης ότι το 87% των βιβλίων έχει φτάσει στα σχολεία, λέγοντας ότι λείπουν μόνο κάποια βοηθήματα και τετράδια ασκήσεων, ενώ επιτέθηκε και κατά ομάδων καθηγητών οι οποίοι, όπως είπε, εμποδίζουν συναδέλφους τους να μετακινηθούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να πάνε στην πρωτοβάθμια. 
"Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, που καθένας πρέπει να βάλει τα δυνατά του προς όφελος των παιδιών, είναι ακατανόητες τέτοιου είδους ενέργειες, που δημιουργούν καθυστερήσεις" υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.
Πανεπιστημιακοί
Να τηρηθεί ο προγραμματισμός
Να τηρήσει τον 4ετή προγραμματισμό που κατέθεσαν τα ΑΕΙ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, με αφορμή διάταξη νομοσχεδίου που αφορά τις προϋποθέσεις για την προκήρυξη ή επαναπροκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ, η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας στις 3 Σεπτεμβρίου στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση ορίζει ως αναγκαία προϋπόθεση για την προκήρυξη ή επαναπροκήρυξη για την πλήρωση θέσης μέλους ΔΕΠ την προηγούμενη έγκριση της σχετικής πίστωσης από το υπουργείο.
"Προφανώς με τη ρύθμιση αυτή μπαίνει υπό αμφισβήτηση ο τετραετής προγραμματισμός των πανεπιστημίων. Για άλλη μία φορά η πολιτεία ζητεί από τα Ιδρύματα να σέβονται έναν προϋπολογισμό και προγραμματισμό που η ίδια δεν σέβεται" υπογραμμίζει η ΠΟΣΔΕΠ.
Τέλος ζητεί να διοριστούν αμέσως τα 700 και πλέον μέλη ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί το 2009 και το 2010, με βάση τον προγραμματισμό και τις πιστώσεις που είχαν εγκριθεί τα αντίστοιχα έτη.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: