Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Προς τι η εξαίρεση των Κέντρων Υγείας;

ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑ
 ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΤΑ ( ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Προς τι η εξαίρεση των Κέντρων Υγείας;
Για μία ακόμη φορά, με αφορμή και την νέα επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας, άνοιξε η συζήτηση για τη συγχώνευση υγειονομικών μονάδων με στόχο να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. Δεν ξέρουμε κατά πόσο το συγκεκριμένο μέτρο είναι πραγματικά στις άμεσες προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ή απλά η όλη συζήτηση γίνεται για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τη λογική εξαίρεσης των Κέντρων Υγείας από μια τέτοια ενέργεια. Δε λέμε φυσικά να αρχίσουν να βάζουν λουκέτα στα Κέντρα Υγείας ανά την περιφέρεια και να αφήσουν ολόκληρες περιοχές χωρίς τη στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη, αλλά υπάρχουν καραμπινάτες περιπτώσεις ανισοκατανομών που θα μπορούσαν να διορθωθούν. Ουδείς, νομίζουμε, θα είχε αντίρρηση να συγχωνευθούν τα Κέντρα Υγείας Πραμάντων και Αγνάντων. Όχι μόνο για να γίνει οικονομία, αλλά και για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους των Τζουμέρκων.
Πάνε κι έρχονται οι αστυνομικοί  


Αντιλαμβανόμαστε το φόβο της τοπικής ηγεσίας να προστατέψει τη δημόσια περιουσία και να αποφύγει τυχόν επεισόδια, αλλά κρίνουμε πως το να μετατρέπεις κάθε τρις και λίγο την πόλη σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή, δεν είναι και η καλύτερη εικόνα. Ορδές αστυνομικών κατέκλυσαν την πόλη με αφορμή την πορεία για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και όποιος πέρναγε το βράδυ της Τετάρτης έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, θα νόμιζε ότι συνέβησαν σημεία και τέρατα, όταν δεν είχε ανοίξει ρουθούνι. Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και σε κάθε αγώνα του ΠΑΣ. Λεωφορεία με αρματωμένους αστυνομικούς μετακινούνται από κάθε γωνιά της Ηπείρου, ακόμη και σε αγώνες που δεν ταξιδεύει ούτε ένας οπαδός της αντίπαλης ομάδας, ώστε να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης επεισοδίων. Και δε μας ενοχλεί μόνο η μετατροπή της πόλης σε στρατιωτική ζώνη, αλλά και το ότι αυτό το σούρτα φέρτα μας κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ κάθε φορά.
Μας αντιμετωπίζουν συλλήβδην
ως κλέφτες

Το θέμα της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων συνάντησε αντιδράσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα που το οικονομικό επιτελείο το έφερε στο επίκεντρο, σε μια προσπάθεια να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος. Τελικά, όλες οι αντιδράσεις υποχώρησαν μπροστά στις εθνικές ανάγκες και στη λογική ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ληφθούν επαχθέστερα μέτρα. Ωστόσο, έντονη είναι η ενόχληση πολλών φορολογικά ευσυνείδητων πολιτών που αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως φοροφυγάδες και κλέφτες. Τα σημειώματα για περαίωση στάλθηκαν αδιακρίτως σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως διαδικασία φιλτραρίσματος. Αφού, λοιπόν, έτσι κι αλλιώς μας θεωρούν κλέφτες, δε μας νομιμοποιούν να τους κλέβουμε και στη συνέχεια να «καθαρίζουμε» με μία περαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: