Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κατάληψη στη Νομική: «Ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει»

Στο προσκήνιο η κατάχρηση του ασύλου
 Το άσυλο στα εκπαιδευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, και η κατάχρησή του, βρίσκονται στο επίκεντρο για πολλοστή φορά, καθώς περίπου 300 μετανάστες που ζητούν άδεια παραμονής έχουν καταλύσει στο κτίριο της Νομικής Σχολής συνεπικουρούμενοι από κομματική νεολαία.

Οι παράνομοι μετανάστες δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας.

Μιλώντας την Τρίτη στο ΣΚΑΪ ο κοσμήτορας της Σχολής Μιχάλης Τσινιζέλης, τόνισε ότι παρότι η πρυτανεία και η κοσμητεία είπαν ομόφωνα «όχι» στη νεολαία του ΣΥΝ για την εγκατάσταση των μεταναστών, στη Νομική Σχολή η απόφαση δεν τηρήθηκε.

«Το κτίριο δεν έχει παραδοθεί ακόμη σε μας, είναι υπό ανακαίνιση, δεν έχει αποχετευτικό σύστημα ούτε ρεύμα. Είπαμε ομόφωνα ότι δεν μπορούμε να το δώσουμε, και η πρυτανεία ακολούθησε τη συμβουλή της κοσμητείας» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσινισιζέλη η απόφαση αγνοήθηκε: «Ο καθένας κάτι ό,τι γουστάρει σε αυτή τη χώρα, ..............χωρίς να ζητάει άδεια από κανέναν μόνο επειδή έτσι θέλει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κοσμήτορας της Νομικής, «οι μετανάστες είναι σε αθλία κατάσταση, στο τελευταίο σκαλοπάτι της ανθρώπινης δυστυχίας. Τους προτείναμε να τους βοηθήσουμε σε νομικό και οικονομικό πεδίο, να τους βρούμε εναλλακτικό χώρο, αλλά αρνήθηκαν τα πάντα τόσο οι φοιτητές, όσο και οι εκπρόσωποι του δικτύου για τα δικαιώματα των μεταναστών».

«Ζούμε μία κατάσταση παραλόγου. Έχουμε 300 ανθρώπους που ξεκινούν απεργία πείνας. 50 στη Θες, 250 στην Αθήνα. Το γεγονός ότι 300 άνθρωποι θα κάνουν σκληρή απεργία πείνας μας αφήνει αδιάφορους;» ανέφερε το μέλος του δικτύου για τα δικαιώματα των μεταναστών και δημοσιογράφος Πέτρος Γιώτης, ενώ εξήγησε ότι η Νομική Σχολή επελέγη γιατί πληρούσε τις συνθήκες υγιεινής.

Έκκληση στην πολιτεία να κάνει κάτι ώστε να μεταφερθούν οι μετανάστες από τη νομική σε ασφαλή χώρο έκανε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της νομικής σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης.

Όπως είπε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα», ο ίδιος είχε ενημερωθεί από τους φοιτητές και από ομάδας στήριξης μεταναστών και ζητήθηκε μάλιστα η άδεια να μπουν στο κτίριο.

Όπως σημείωσε, τους εξήγησε πως όλοι βλέπουν με συμπάθεια τα αιτήματα των μεταναστών αλλά η είσοδο τους στο κτίριο δεν ήταν δυνατόν να γίνει και να χρησιμοποιηθεί ο χώρος ως κατάλυμα.

Σημείωσε πως οι αρχές δεν έκαναν τίποτα και διερωτήθηκε αν υπήρχε εισβολή στο κοινοβούλιο δεν θα έκαναν τίποτα;

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι τα τεκταινόμενα στη Σχολή δεν είναι «εικόνα για ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Κατανοώ την απόγνωση αυτών των ανθρώπων, αλλά το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι χώρος που να εμπνέει σεβασμό και κύρος».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, το ΥΠΑΙΔ δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων» σημείωσε.

Ανακοίνωση Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα των μεταναστών

Το χρονικό της εισόδου των μεταναστών που έχουν καταλύσει στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής εξιστορείται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν σε χώρο της Σχολής περισσότεροι από 200 μετανάστες, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα και κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής παρά τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας από τις Αρχές του Πανεπιστημίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

"Καλούμε την Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους.

Η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή 28/01/2011, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27/01/2011 λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις.

Στο διάστημα αυτό οι Αρχές του Πανεπιστημίου θα ασκήσουν την όποια επιρροή τους προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: