Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Εντονες οι αντιδράσεις στις συγχωνεύεις σχολικών μονάδων

ΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
 Εντονες ανιδράσεις προκαλούν οι προωθούμενες, απ  το υπ. Παιδείας , συγχωνεύεις σχολικών μονάδων. Οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών και δασκάλων , η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, προγραμματίζουν για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου , στι 1 το μεσημέρι
 συγκέντρωση διαμρτυρίας έξω απ το υπ. Παιδείας και ταυτόχρονα στάση εργασίας. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν  προγραμματίσει  για την  ίδια μέρα σε τοπικό επίπεδο και οι ΕΛΜΕ.
                                                                                    
  Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα σχολεία και τελικά τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Σ’ αυτά τα πλαίσια προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Με τα «πολυδύναμα σχολεία» θα διευκολυνθούν όλα τα σχέδια για το σχολείο της αγοράς στην εποχή του «Καλλικράτη». Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 
Παράλληλα οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών συνεχίζονται με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες του.
Τα κενά ακόμα υπάρχουν στα σχολεία με αποτέλεσμα να ακυρώνονται προγράμματα (όπως η ΠΔΣ ή ξένων γλωσσών κ.λπ. ) αλλά και να γίνεται  ανάθεση ωρών διδασκαλίας σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. σε δασκάλους ανατίθεται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής), γεγονός που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. 
Για τους παραπάνω λόγους το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ΤΕΤΑΡΤΗ 26-1-2011 μαζί με τη ΔΟΕστις 1 μμ στο Υπουργείο Παιδείας.
 Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας (11-2 μμ για την πρωϊνή βάρδια και 2-5 μμ για την απογευματινή).
 Η ΔΟΕ 
Την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου , για τις δυο τελευταίες διδακτικές ώρες του πρωινού κύκλου και τις δυο πρώτες του απογευματινού, προκειμένου να πάρουν μέρος οι εκπαιδευτικοί, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί  την ίδια μέρα στη 1 το μεσημέρι,  στο υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ .
Σύμφωνα με την απόφαση
οι τοπικοί Σύλλογοι μπορούν να κηρύξουν επιπλέον στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πήρε αυτή την απόφαση, αφού έλαβε υπόψη του: 
α) Το σχέδιο εκτεταμένων καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων που προωθείται από το ΥΠ.Δ.Β.Μ.Θ. (σχετική απόφαση Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.  14/1/2011 αρ. πρωτ:1640)
β) Τη μεγάλη καθυστέρηση για την προκήρυξη των εξετάσεων για επιλογή εκπαιδευτικών για φοίτηση στα Διδασκαλεία (σχετική απόφαση Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. 20/1/2011, αρ. πρωτ: 1668)
γ) Τα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων καθώς και την ανάθεση ωρών διδασκαλίας σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. σε δασκάλους ανατίθεται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής), γεγονός που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση (σχετική απόφαση Δ.Σ. Δ.Ο.Ε21/12/2010,)
δ) Τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων (θέρμανση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαρίστριες) (σχετική απόφαση Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. 13/10/2010 αρ. πρωτ1326)

Δεν υπάρχουν σχόλια: