Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικο λουκέτο στα αθλητικά σχολεία!

Πρωτοφανής η απόφαση και η σκοπιμότητα του υπ. Παιδείας που καταργεί με το «έτσι θέλω» δεκάδες αθλητικά σχολεία και καλεί τους μαθητές να μεταγραφούν σε άλλα σχολεία…
Είναι πρωτοφανής η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η πλήρης απουσία στοιχειώδους έστω σεβασμού στον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών στη χώρα, από το υπουργείο Παιδείας, που προχώρησε χθες σε μία ξαφνική και μη επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας των αθλητικών σχολείων!Η απόφαση αυτή ήρθε να προστεθεί ως κερασάκι στην τούρτα των δυσάρεστων εξελίξεων και γεγονότων που έχουν γίνει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, για να αποδείξει όμως, ότι υπήρχε εξαρχής η σκοπιμότητα της απαξίωσης του θεσμού, μέχρι να εκδοθεί η χθεσινή εγκύκλιος, που βάζει τέλος στα όποια όνειρα χιλιάδων μαθητών ανά την επικράτεια.Το σκεπτικό στο οποίο στηρίζεται η απόφαση του υπουργείου Παιδείας δεν έχει καμία παιδαγωγική βάση, παρά μόνον οικονομική χροιά, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα τουλάχιστον… Στα αθλητικά σχολεία τουλάχιστον στα Γιάννινα φοιτούν παγκόσμιοι πρωταθλητές, βαλκανιονίκες και πανελληνιονίκες και σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του υπουργείου πως είναι «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση».Στα Γιάννινα δε και στο 9ο Γυμνάσιο, αλλά και στο 5ο Λύκειο, όπου λειτουργούν Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης υπάρχει ένας πραγματικός πλούτος αθλητών, που είναι παράλληλα και λαμπροί μαθητές, όμως άλλα είναι τα κριτήρια που προφανώς ισχύουν για το υπουργείο Παιδείας. Το εξοργιστικό ή μάλλον το ένα από αυτά, είναι πως η εγκύκλιος αυτή έφτασε χθες στα αθλητικά σχολεία, ενώ μετά από μήνες αγωνίας και ταλαιπωρίας μόλις είχε βρεθεί οριστική λύση τόσο στο ζήτημα που ανέκυψε με την κάλυψη του κόστους μετακίνησης των μαθητών, με την παρέμβαση και τη συμφωνία του δήμου Ιωαννιτών, όσο και με την κάλυψη των κενών θέσεων προπονητών – γυμναστών.Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Κ. Καμπέρη και τον διευθυντή του 9ου Γυμνασίου Δημ. Κοσμά οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση, αφού ακυρώνεται ο εκπαιδευτικός και ο οικογενειακός προγραμματισμός τους.

Προϋποθέσεις για… γέλια
Όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου, τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης...........
θα σταματούν να λειτουργούν ήδη από φέτος, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα προκύπτει οποιοδήποτε κώλυμα, είτε με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών είτε με τη μεταφορά των μαθητών στους χώρους άθλησης.Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης σε κάθε τάξη, τόσο για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίου όσο και για τα Ειδικά τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Λυκείων, είναι να φοιτούν τουλάχιστον 12 μαθητές.Επίσης, σε ότι αφορά στους καθηγητές, το υπουργείο επισημαίνει πως αυτοί θα πρέπει να είναι αυστηρά μόνιμοι και όχι αναπληρωτές, ενώ ακόμη κι αν βρεθούν μόνιμοι, το υπηρεσιακό συμβούλιο δεν μπορεί να τους τοποθετήσει στα ΤΑΔ, χωρίς τη δική τους θέληση! Πρόκειται προφανώς για αποφάσεις και παραγράφους στη σχετική εγκύκλιο, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να θέτουν περισσότερα εμπόδια, ώστε τα ΤΑΔ να κλείσουν άμεσα.Οι μαθητές που ήδη έχουν εγγραφεί σε ΤΑΔ, μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, εφόσον το σχολείο και τα τμήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας τους, σε τμήματα του ίδιου σχολείου ή να μετεγγραφούν σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο επιθυμούν.Το πρώτο βασικό ερώτημα σχετίζεται με την χρονική στιγμή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπου αναγκάζονται χιλιάδες μαθητές να αλλάξουν σχολείο και το δεύτερο έχει να κάνει με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που καλούνται σε λίγους μήνες να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες εξετάσεις.Επίσης, υπάρχει ένα ερώτημα θεμελιώδους σημασίας που σχετίζεται με τον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία αυτά.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές
χωρίς σχολείο!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και την σύνδεση των προϋποθέσεων που θέτει το υπουργείο για την συνέχιση λειτουργίας των σχολείων, το ΤΑΔ που λειτουργεί στο 5ο Λύκειο δεν πληροί καμία προϋπόθεση και κλείνει άμεσα.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Γ’ τάξη του 5ου Λυκείου φοιτούν στο τμήμα Κωπηλασίας τέσσερις παγκόσμιοι πρωταθλητές, οι οποίοι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας δεν δικαιούνται να συνεχίσουν την φοίτησή τους στο Αθλητικό, επειδή δεν καλύπτεται μια από τις βασικές προϋποθέσεις του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα.Στο 5ο Λύκειο και στα τμήματα Ποδοσφαίρου, Κωπηλασίας, Πάλης, Στίβου και Άρσης Βαρών φοιτούν 30 μαθητές. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στο 9ο Γυμνάσιο όπου υπάρχουν 75 μαθητές στα πέντε παραπάνω τμήματα, που πλην της Άρσης Βαρών πληρούν την προϋπόθεση του αριθμού μαθητικού δυναμικού. Δεν υπάρχει όμως η προϋπόθεση για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, κάτι που επίσης σημαίνει ότι και τα ΤΑΔ του Γυμνασίου θα κλείσουν.Ακόμη όμως και να μην κλείσουν τα τμήματα του Γυμνασίου, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει λόγος φοίτησης μαθητών σε αυτά από την στιγμή που δεν θα υπάρχει Λύκειο για να συνεχίσουν.Το τελευταίο εξοργιστικό στοιχείο από την όλη υπόθεση και από την πλευρά του υπουργείου είναι το εξής. Ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου με την οποία μπαίνει ταφόπλακα σε ένα θεσμό 30 ετών, υπάρχει και μία αναφορά που προκαλεί το γέλιο και την αγανάκτηση ταυτόχρονα…«Από την επόμενη σχολική χρονιά αναμορφώνουμε τη σύνδεση σχολείων - αθλητισμού και θέτουμε τον μαθητή - αθλητή στο επίκεντρο. Η ανάδειξη του αθλητικού ταλέντου θα γίνεται παράλληλα με την κατάλληλη διδακτική στήριξη, έτσι ώστε οι μαθητές-αθλητές να μην υπολείπονται μαθησιακά των συμμαθητών τους», τονίζεται στη σχετική συνοδευτική της εγκυκλίου ανακοίνωση της κας Χριστοφιλοπούλου, σε ένα σημείο που αν μη τι άλλο προκαλεί το μειδίαμα όσων τη διαβάζουν…

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΚΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΡΥΠΕΝΘΟΥΝΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΛΟΥΦΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ. ΟΙ ΚΟΠΙΛΑΤΕΣ ΛΕΤΕ ΝΑΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ!! ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΠΤΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝΟΥΝ ΤΑΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ....ΣΩΣΤΟ!!!

lefterisp είπε...

Τα αθλητικά "της πλάκας" -αν υπάρχουν- έπρεπε να σταματήσουν να είναι "της πλάκας". Η λογική που κλείνει ό,τι δεν λειτουργεί σωστά, είναι κακός σύμβουλος.
Όσοι σήμερα πανηγυρίζουν τα κλεισίματα και τις περικοπές, ας περιμένουν απλά τη σειρά τους.
(Περιμένω την αντίδραση των διαφόρων στελεχών και πολιτευτών που το καλοκαίρι έτρεξαν να φωτογραφηθούν δίπλα στα κορίτσια μας του 5ου ΓΕΛ, της κωπηλασίας, ώστε να κλέψουν λίγη δόξα από το μετάλλιό τους...)
Παπαθανάσης Λευτέρης
Χημικός

Ανώνυμος είπε...

Μιλάμε για κρατικοδίαιτο αθλητισμό για λίγους, και όχι λίγες φορές για αθλητισμό ουσιών, ενώ χρειάζεται αθλητισμός για όλους.
Με την ίδια λογική έπρεπε να στηθούν μαθηματικά σχολεία για τους αριστεύοντες στον διαγωνισμό της ΕΜΕ, φυσικά σχολεία για τους αριστεύοντες στον διαγωνισμο της ΕΕΦ κ.ο.κ.
Εξάλλου είχαν αρχίσει να ιδρύονται παραρτήματα αθλητικών σχολείων σε κωμοπόλεις που είχαν κοινό γυμνάσιο, έτσι οδηγηθήκαμε σε υπερβολές στη χώρα του αρχαίου μέτρου.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν καμια εικοσαρια μαθηματα στο σχολειο που ασχολουνται με το πνευμα - μυαλο των μαθητων.
Και υπαρχει ενα μονον - η γυμναστικη - που ασχολειται με το σωμα τους. Θα επρεπε λοιπον να εχει βαρυνουσα θεση στο σχολικο προγραμμα, να γινεται περισσοτερες ωρες και ασφαλως με πολυ σοβαροτερο τροπο.
Αλλα φαινεται πως εχουμε ξεχασει εκεινο το "Orandum est ut sit mens sana in corpore sano", που ελεγαν οι Ρωμαιοι πριν χιλιαδες χρονια.
Οποιος δεν τα παει καλα με το σωμα του, σπανια τα παει καλα και με τους αλλους ανθρωπους.
Δεν ειμαι οπαδος του πρωταθλητισμου αλλα της ευεξιας που προσφερει ο σωστος αθλητισμος.
Ετσι το θεμα αν πρεπει η οχι να υπαρχουν αθλητικα σχολεια, ειναι δευτερευον για μενα. (Προφανως θεωρω απαραδεκτη την καταργηση τους στο μεσον της χρονιας)
Πρωτευον για μενα ειναι η αναμορφωση του σχολικου προγραμματος, η αλλαγη νοοτροπιας μαθητων - γονεων - καθηγητων και η δημιουργια ενος σχολειου στο οποιο η γυμναστικη θα γινεται με τον τροπο που πρεπει να γινεται.