Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Επιχείρηση επικοινωνιακής σκοπιμότητας ο δήθεν Διάλογος για την Παιδεία»



Καλοστημένη επιχείρηση επικοινωνιακής σκοπιμότητας» χαρακτήρισε το προεδρείο της τοπικής ΕΛΜΕ τον διάλογο που διοργανώνει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στο Λύκειο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους για τους λόγους που δεν συμμετέχουν στον επίσημο διάλογο. Ταυτόχρονα εκδήλωση-ενημέρωσης των εκπαιδευτικών του Νομού διοργανώνει και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αύριο στις 19.30 στα «Λιθαρίτσια» με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΟΛΜΕ Θανάση Τσιριγώτη και Νίκο Παπαχρήστου, με στόχο τη διάδοση των προτάσεών της σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Οι Γιαννιώτες συνδικαλιστές τόνισαν ότι: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση του υπουργείου στα τρία αιτήματα που έχει θέσει η ΟΛΜΕ, όπως ο κλειστός αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή, η αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό και η πλήρης διασφάλιση της 12χρονης εκπαίδευσης, δεν μπορεί να προχωρήσει ο διάλογος με την σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κ. Μπάμπη Τουφίδη, είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, να γνωρίζουν για ποιο λόγο η ΟΛΜΕ δεν συμμετέχει στο διάλογο που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω του δήθεν διαλόγου να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και να αποπροσανατολίσει γονείς και μαθητές», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να συμπληρώσει με νόημα, πως: «Οι προτάσεις που μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί για το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως η διαμόρφωση προπαρασκευστικού έτους για τα Πανεπιστήμια και τα απογευματινά μαθήματα κατεύθυνσης, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Αίτημα της ΟΛΜΕ, είναι να προχωρήσουν σταδιακά οι αλλαγές όχι μόνο στο σύστημα πρόσβασης, αλλά και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα»
.

Σύμφωνα και με τα υπόλοιπα μέλη της τοπική ΕΛΜΕ: «Το εξεταστικό σύστημα είναι ένα επί μέρους και παρεπόμενο ζήτημα, η αλλαγή του οποίου δεν μπορεί να καταργήσει τον ταξικό χαρακτήρα και την ανισότητα που υπάρχει στον χώρο της εκπαίδευσης».

Την ίδια στιγμή πρόσθεσαν οι Γιαννιώτες συνδικαλιστές: «Ο κλάδος διεκδικεί εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, αλλά η κυβέρνηση δεν έδωσε αλλά ούτε και τώρα δίνει θετικές απαντήσεις στα αιτήματά μας».

Έρχονται κινητοποιήσεις

Σύμφωνα με το Προεδρείο της τοπικής ΕΛΜΕ, βάσει απόφασης της ΟΛΜΕ οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 2 Απριλίου. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το εξώδικο για την κατάρτιση συλλογικής σύμβασης στα πλαίσια της κλαδικής διαπραγμάτευσης, ενώ την ημέρα της διαπραγμάτευσης διοργανώνεται συλλαλητήριο.

Τέλος, οι κατά τόπους ΕΛΜΕ θα ξεκινήσουν έναν ανοιχτό κοινωνικό διάλογο με εκδηλώσεις–συζητήσεις σε πόλεις της χώρας, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές περιοδείες στα σχολεία και προβολή των θέσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: