Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ…

Τον τελευταίο καιρό στο χώρο της εκπαίδευσης βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα των προτάσεων και του διαλόγου για την αλλαγή του λυκείου και του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Ενα θέμα που αφορά και βιώνει η κάθε οικογένεια σε όλες του τις διαστάσεις με δυσβάσταχτο κόστος σε πολλά επίπεδα.
Οι καθηγητές της Β/θμιας εκπαίδευσης έχουμε χρέος απέναντι κυρίως στους μαθητές μας σε αυτόν τον διάλογο να είμαστε οι βασικοί πρωταγωνιστές.
Να είμαστε αυτοί που θα μεταφέρουν την αγωνία,το άγχος,τον προβληματισμό και την άποψη των μαθητών μας όπως την ζούμε σε κάθε σχολική δραστηριότητα.
Οι μαθητές θέλουν από εμάς που τους διδάσκουμε το διάλογο και τον σεβασμό στην κάθε άποψη να αποδείξουμε ότι όλα αυτά τα εννοούμε και τα εφαρμόζουμε στην πράξη.
Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, το αντίθετο μάλιστα, γνωρίζουμε τα προβλήματα σε τέτοιο βαθμό που μας τοποθετεί σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους συνομιλητές μας.
Πρέπει να προτείνουμε λύσεις που θα αναβαθμίσουν το δημόσιο σχολείο και θα το κάνουν ελκυστικό στους μαθητές μας και με κύρος στην κοινωνία.
Η στείρα άρνηση κάθε πρότασης χωρίς επιχειρήματα και κυρίως χωρίς πειστική δική μας θέση,μας αδικεί και δεν ανταποκρίνεται στη θέληση της βάσης του κλάδου.
Προτάσεις ανεφάρμοστες που ικανοποιούν μόνο τους συντάκτες τους και έχουν εγκαταλειφθεί σε όλο τον κόσμο, δεν συγκινούν, δεν πείθουν, δεν εμπνέουν και το κυριότερο δεν μπορούν να δώσουν λύση.
Απαιτείται από όλους μας μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση όπως αρμόζει στα θέματα της παιδείας.Εμείς οι εκπαιδευτικοί από την θέση μας ας είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία με το αλάνθαστο κριτήριό της θα είναι δίπλα μας και πολύτιμος σύμμαχος στο δύσκολο έργο μας.
Για να συμβεί αυτό όμως απαιτείται να ξεπεράσουμε σκοπιμότητες, τακτικισμούς και κομματικές αγκυλώσεις σε απόψεις που απορρίπτουν το διάλογο,διατυπώνοντας προτάσεις πέρα και έξω από την σημερινή ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα.
Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα το συνδικαλιστικό κίνημα να αλλάξει σελίδα.Να κινηθεί ένα βήμα μπροστά,να καταθέσει προτάσεις που να δίνουν πειστικές απαντήσεις στις σημερινές ανάγκες και λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών βρίσκονται μπροστά από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και το δείχνουν. Δεν μας ακολουθούν στον δρόμο που τους δείχνουμε γιατί κοιτάζουν το αύριο και δεν είναι νοσταλγοί ενός ξεπερασμένου παρελθόντος.
Η ευκαιρία του διαλόγου είναι μεγάλη η πρόκληση για εμάς αυτονόητη και η συμμετοχή μας επιβεβλημένη αν θέλουμε να δείξουμε στην πράξη την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για το δημόσιο σχολείο.
Δεν καταγγέλλουμε τον διάλογο εκ των προτέρων για να φανούμε αγωνιστικοί και να δικαιολογήσουμε τις συμμαχίες μας για την κατανομή θέσεων σε ΔΣ.
Ο κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί μέσω του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ας πάρουμε τώρα ξεκάθαρη θέση.
Προτείνω αυτή την κρίσιμη στιγμή να βάλουμε στην άκρη τα σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα που μας απασχολούν και να δείξουμε σε όλους ότι εμείς κάνουμε πράξη αυτό που όλοι δηλώνουν:Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ!
Θα δώσουμε την μάχη στον διάλογο με την εμπειρία και τη γνώση,με την δύναμη των θέσεων και των προτάσεών μας.
Τότε να είμαστε σίγουροι ότι στον δύσκολο αυτό δρόμο θα βρούμε πολλούς συμμάχους, ίσως και στην πλευρά που κάποιες παρατάξεις κατηγορούν για προσχηματικό διάλογο.
Πιστεύω ότι κοινός στόχος είναι ένα σχολείο που όλοι οραματιζόμαστε και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αυξημένες απαιτήσεις του μέλλοντος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΖΟΚΙΤΣΙΟΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΝ.ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΤΗΛ.6944177420

Δεν υπάρχουν σχόλια: