Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Αρνήθηκε να καταθέσει στεφάνι, στο ηρώο των πεσόντων, κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων! Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ύστερα από πρόταση του υπογράφοντος, εκπροσώπου της «Ανανεωτικής Κίνησης», αλλά η πλειοψηφία του Συμβουλίου, η οποία πρόσκειται ιδεολογικά στην αριστερά, κράτησε αρνητική στάση. Τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως προφάσεις για την μη συμμετοχή στον εορτασμό μπορούν να χαρακτηρισθούν αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα για την μη απόδοση τιμών σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου και επικεφαλής της παράταξης «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών» κ. Κωνσταντίνος Μπασιούκας, δήλωσε ότι αφού στο παρελθόν ο Σύλλογος δεν κατέθετε στεφάνι, ούτε τώρα πρέπει να καταθέσει και για να ληφθεί απόφαση επ’ αυτού πρέπει πρώτα να ερωτηθεί η Γενική Συνέλευση διότι τα μέλη του Συλλόγου ενδέχεται να διαφωνούν! Είναι πραγματικά απίστευτο να προτείνεται να ερωτηθεί η Γ.Σ. για ένα τέτοιο θέμα λες και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει εκλεγεί ως διακοσμητικό στοιχείο και μόνο. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια το Δ.Σ. σπεύδει να υιοθετήσει προτάσεις για απεργίες, πορείες, καταγγελίες, ψηφίσματα συμπαράστασης κλπ χωρίς να θεωρεί ότι υπάρχει θέμα έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως προτάχθηκε αυτή η επιλεκτική «ευαισθησία» ως πρόσχημα για την αρνητική απάντηση. Αλλά και πέραν τούτου, το να θεωρεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ ότι ενδέχεται οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της πόλης μας να μη συμφωνούν με την κατάθεση στεφάνου υπέρ των πεσόντων για την απελευθέρωσή της, αποτελεί τουλάχιστον ύβρη τόσο προς τα μέλη ΔΕΠ όσο και προς του πεσόντες. Εκτός όμως από τους εκπροσώπους της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών», και οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ δεν συμφώνησαν με την κατάθεση στεφάνου με εξίσου φαιδρές δικαιολογίες. Συγκεκριμένα, ο Γραμματέας του Συλλόγου, και πολιτευτής του ΚΚΕ στο νομό Τρικάλων, κ. Βασίλειος Τσίκαρης, για να βρει τρόπο να διαφωνήσει με την πρόταση, δήλωσε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο ένας συνδικαλιστικός Σύλλογος του Πανεπιστημίου να καταθέσει στεφάνι, αφού καλύπτεται από το στεφάνι του Πρύτανη!
Η ΔΗΠΑΚ, η οποία το μόνο που κάνει από την πρώτη ημέρα της εκλογής του Δ.Σ. είναι να εξαπολύει επιθέσεις κατά των Πρυτανικών αρχών με φανατισμό, αυτή τη φορά αισθάνθηκε ότι «καλύπτεται» από τον Πρύτανη! Οποία υποκρισία! Η απίστευτη αυτή στάση των μελών της πλειοψηφίας, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά δεδομένου μάλιστα ότι κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, κατέθεσαν στεφάνι στο ηρώο των Μπιζανομάχων οι Νομαρχιακές Επιτροπές όλων των κομμάτων της Βουλής. Το περιστατικό αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα της νοοτροπίας που διακατέχει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου ΔΕΠ, ενός Δ.Σ. το οποίο έχει χάσει προ πολλού την έξωθεν καλή μαρτυρία και το κύρος του στην πόλη. Ενός Δ.Σ. το οποίο εξελέγη με τη συμμετοχή μόνο του ενός τρίτου περίπου των Πανεπιστημιακών και το οποίο κατά καιρούς κηρύσσει απεργίες και άλλες «επαναστατικές» πράξεις μόνο για λόγους εντυπώσεων αφού δεν συμμετέχει σ’ αυτές ούτε το 10% των μελών ΔΕΠ.
Η παραπάνω απόφαση, μόνο λύπη προκαλεί, κυρίως για τους ίδιους που την έλαβαν. Την ημέρα που ολόκληρη η πόλη εόρταζε την απελευθέρωσή της αυτοί επέλεξαν να κάτσουν στη γωνιά τους μακριά από το λαό τον οποίο κόπτονται ότι υπηρετούν.
Κρίμα! Είναι σίγουρο ότι αν ζούσαν σήμερα οι ηπειρώτες Δάσκαλοι του Γένους, μάλλον δεν θα ήσαν και τόσο υπερήφανοι για μερικούς από τους …διαδόχους τους.
Άρης Μπαρτζώκας
Αναπλ. Καθηγ. Τμ. Φυσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: