Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

Εννέα αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις


Εμφαση στα ιδρύματα της περιφέρειας και δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης του μηχανογραφικού, μεταξύ άλλων
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥΑυξημένος οριακά θα είναι εφέτος ο αριθμός των υποψηφίων στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας στα οποία και θα λειτουργήσουν από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 13 νέα τμήματα, ενώ χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε εννέα αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις του καλοκαιριού. Ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο. Οπως αναφέρουν πληροφορίες ωστόσο και εφέτος θα ακολουθηθεί η πολιτική της ενίσχυσης των τμημάτων της περιφέρειας με αύξηση του αριθμού των εισακτέων και αντίστοιχη μείωση των τμημάτων των αστικών κέντρων. Ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος είχε χθες τρίωρη συνάντηση για τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων με τον υφυπουργό του και αρμόδιο για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εξέτασης κ. Α. Λυκουρέντζο και τη γενική γραμματέα του υπουργείου κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου . Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υποσχέθηκε απρόσκοπτη και ήρεμη διεξαγωγή των εξετάσεων και αναφέρθηκε στο θέμα του διαλόγου για την παιδεία με στόχο την αναμόρφωση του Λυκείου και του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε όμως εννέα αλλαγές στις εφετινές εξετάσεις και μια αλλαγή που θα εφαρμοστεί από τις εξετάσεις του 2010 και μετά. Συγκεκριμένα:

* Οι υποψήφιοι έχουν εφέτος τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και ηλεκτρονικά. Η σχετική προθεσμία ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 20 του μήνα. Η διάταξη συνδυάζεται βέβαια με την έγκαιρη δήλωση όλων των εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας- Αρχές Οικονομικής Θεωρίας- Ειδικά Μαθήματα κ.λπ.) για την καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων.

* Για πρώτη φορά εφέτος οι εξετάσεις των κατόχων του β΄ κύκλου ημερησίων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) θα προηγηθούν των πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων του γενικού λυκείου. Οι εξετάσεις των ΤΕΕ θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου.

* Αυξάνονται (από 13 σε 18) τα μέλη των Βαθμολογικών Κέντρων τα οποία συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης-αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.

* Αλλαγές εισάγονται και στη διαδικασία βαθμολόγησης και απαγορεύεται πλέον να σημειώνει ο πρώτος βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις. Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο ώστε ο δεύτερος βαθμολογητής να μην επηρεάζεται κατά τη βαθμολόγηση του γραπτού.

* Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας». Αντίθετα αυξάνεται η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.

* Αλλαγές θα γίνουν και στην εξέταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπου και προσαρμόστηκαν οι σχετικές διατάξεις στον νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ειδική αγωγή.

* Μεταξύ των άλλων θα αποσυμφορηθούν τα βαθμολογικά κέντρα των προφορικά εξεταζόμενων υποψηφίων με τη θέσπιση ανώτατου ορίου εξεταζομένων (80 υποψηφίους ανά κέντρο) και τη λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων σε πρωτεύουσες των νομών ή εκπαιδευτικών περιφερειών.

* Μέσω Διαδικτύου θα γνωστοποιηθούν επίσης εφέτος για πρώτη φορά τα μηχανογραφικά δελτία που υποβάλλουν οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Εφέτος τα μηχανογραφικά δελτία θα τους γνωστοποιηθούν εντός του μηνός Μαρτίου.

* Στην περίπτωση των κατόχων τίτλων β΄ κύκλου ΤΕΕ και των τελειόφοιτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α΄), που κατατίθενται στο Λύκειο το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, τα μηχανογραφικά θα γνωστοποιηθούν εφέτος μέσα στον Φεβρουάριο. Τέλος, για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν από το 2010 και έπειτα, θα αναγράφεται στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ερώτημα σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτόν, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, θα αποφεύγονται τυχόν λάθη κατά την άθροιση των επί μέρους βαθμών και ο υποψήφιος βλέποντας στο λύκειό του το απόκομμα του γραπτού του θα ενημερώνεται για την αναλυτική βαθμολογία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: