Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Οι προτάσεις Βερέμη για το Λύκειο και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια


Παρέδωσε σήμερα στον ΥΠΕΠΘ την ολοκληρωμένη πρόταση του ΕΣΥΠ ο κ. Βερέμης.

Τα βασικά στοιχεία της πρότασής του είναι αυτά που λίγο πολύ ξέραμε.Συγκεκριμένα η επιτροπή προτείνει:

1) Μείωση των διδασκόμενων μαθημάτων σε 7, από 14 που είναι σήμερα, μείωση της δουλειάς στο σπίτι και η αντικατάστασή της από εργασίες στο σχολείο και καθιέρωση των «διδακτικών δίωρων», διάρκειας 80 λεπτών με ένα 10λεπτο διάλειμμα.

Η μείωση των μαθημάτων θα ισχύει και στις 3 τάξεις του Λυκείου (4 υποχρεωτικά και τα υπόλοιπα θα τα επιλέγουν οι μαθητές από έναν κατάλογο)....

2) Το Λύκειο χωρίζεται σε δύο ζώνες, η μία απευθύνεται στους μαθητές που δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και θέλουν μόνο απολυτήριο και η άλλη στους υποψηφίους για την ανώτατη εκπαίδευση.Το πρόγραμμα της πρώτης ζώνης θα αποτελείται από τέσσερα 80λεπτα «διδακτικά δίωρα», (δηλαδή το σχολείο θα τελειώνει περίπου στις 1.30 το μεσημέρι). Όσοι θα επιλέξουν τη δεύερη ζώνη για το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα της Β’ και Γ’ Λυκείου, θα παρακολουθούν δύο επιπλέον 80λεπτα αμέσως μετά το πέρας του κανονικού προγράμματος (δηλαδή θα φεύγουν περίπου στις 4 το απόγευμα).

3) Για την Α’ Λυκείου η πρόταση Βερέμη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών.

4) Από τη Β’ Λυκείου γίνεται χωρισμός του προγράμματος σε δύο κατευθύνσεις (θεωρητική και θετική), με διαφορετικά υποχρεωτικά μαθήματα ανά κατεύθυνση. Το μάθημα Δεξιότητας Γλώσσας-Λογοτεχνίας θα είναι το μόνο υποχρεωτικό μάθημα και για τις δύο κατευθύνσεις.

5) Ο καθορισμός της ύλης των μαθημάτων όλων των τάξεων του Λυκείου θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή και των ΑΕΙ.

6) Θα υπάρχουν πολλά βιβλία σε κάθε μάθημα (τα οποία θα έχουν εγκριθεί απο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) και κάθε Σχολείο θα επιλέγει ποιο βιβλίο θα χρησιμοποιήσει σε κάθε μάθημα. Η προμήθεια από τους μαθητές θα γίνεται με ισόποσα κουπόνια που θα προμηθεύει η Πολιτεία.

7) Οι εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου θα είναι ενδοσχολικές. Εναλλακτικά, οι εξετάσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο περιφέρειας με κοινά θέματα.

8) Ο βαθμός του κάθε μαθήματος θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη και τον προφορικό βαθμό του κάθε μαθητή.

ΠΗΓΗ: kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: