Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σημαντικά τα κενά καθηγητών σε σχολεία των Ιωαννίνων – Λείπουν ακόμη βασικά βιβλία

• Σημαντικό πρόβλημα με ελλείψεις καθηγητών φαίνεται, ότι αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων. Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ το Υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνει, ότι τα κενά αντιμετωπίζονται, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της αναδεικνύει το πρόβλημα και απαιτεί «την άμεση κάλυψη όλων των κενών, ώστε επιτέλους τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά». Παράλληλα, φαίνεται, ότι ξεκίνησαν ήδη οι… εκδρομές Γυμνασίων και Λυκείων.
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Λόγο», ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Παναγιώτης Λαζοκίτσιος σημειώνει για τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, πως «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα. Είναι αδιανόητο να βγαίνουν και λένε οι αρμόδιοι, ότι όλα είναι εντάξει. Κάναμε υπομονή, αλλά πόσο ακόμη; Υπάρχουν σχολεία στα οποία δεν έχει γίνει ούτε μια ώρα από τα βασικά μαθήματα από την αρχή της χρονιάς».
Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά, πως «στο Γυμνάσιο Πραμάντων δεν έχουν κάνει τα παιδιά Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στο 7ο Γυμνάσιο δεν έχουν κάνει βασικά μαθήματα, εξαιτίας ελλείψεων των καθηγητών, ενώ στο Πειραματικό Γυμνάσιο δεν υπάρχει φυσικός».
Η ΕΛΜΕ καλεί τους υπευθύνους να σταματήσουν τις δηλώσεις για την «δήθεν ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς» και να υλοποιηθεί το αίτημά της για κάλυψη των κενών. «Όταν χάθηκαν και χάνονται καθημερινά εκατοντάδες διδακτικές ώρες, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των υπευθύνων καταρρέουν μπροστά στην σκληρή πραγματικότητα» σημειώνει ο κ. Λαζοκίτσιος.
ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΑ!..
Επίσης, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει με τα βιβλία, που, όπως φαίνεται, δεν έχουν μοιραστεί σε κάποια σχολεία! 
«Είναι πολύ έντονο το φαινόμενο. Χθες, οι μαθητές του Γυμνασίου Πραμάντων, που δεν έχουν πάρει τα Αρχαία Κατεύθυνσης, έφυγαν από το σχολείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και οι γονείς τους κατέβηκαν στα Γιάννινα για να συναντήσουν την Διευθύντρια Εκπαίδευσης, κ. Νόκα», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ.
ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ!..
Ένα ακόμη πρόβλημα που ταλανίζει τα σχολεία σε όλο το Νομό Ιωαννίνων είναι τα άδεια ταμεία. Παρά τη ρητή δέσμευση του Υπουργείου, ότι θα δώσει χρήματα, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Λαζοκίτσιο, «υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν λεφτά, ούτε για τα πιο βασικά». Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και είναι πιθανό, πολλά σχολεία να μην έχουν χρήματα ούτε για αυτό!.. «Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοούσε η Υπουργός Παιδείας με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» τονίζει η ΕΛΜΕ.
ΠΑΝΕ ΕΚΔΡΟΜΕΣ…
Σα να μην έφθαναν τα παραπάνω προβλήματα, που έχουν φέρει την λειτουργία κάποιων σχολείων σε οριακή κατάσταση, κάποια από αυτά στα Γιάννινα ξεκίνησαν ήδη, όπως φαίνεται, τις εκδρομές, ούτε έναν μήνα μετά την έναρξη της χρονιάς!
Έτσι, χθες και παρά τη δυνατή βροχή που έριχνε στην πόλη, όπως μετέφεραν στον «Π.Λ.» κάτοικοι των Ιωαννίνων, το 1ο Λύκειο πήγε εκδρομή στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο στο Βοτανικό, ενώ την Τρίτη τη Λιμνοπούλα επισκέφθηκαν Γυμνάσια και Λύκεια!
Μάλιστα, λέγεται, πως σε ένα σχολείο από τη δεύτερη μέρα της λειτουργίας του, οι καθηγητές είπαν στα παιδιά, να δηλώσουν συμμετοχή για την εκδρομή τους στο εξωτερικό, που θα γίνει μέσα στη χρονιά! Και όλα αυτά, τη στιγμή που άλλοι ετοιμάζονται για καταλήψεις, διαμαρτυρόμενοι για σημαντικές ελλείψεις, όπως βιβλία, καθηγητές κ. α. Είναι χαρακτηριστικό, πως 60 σχολεία στην Αττική τελούν υπό κατάληψη και στην κεντρική Μακεδονία 28!
Το Υπουργείο Παιδείας απαντά με επιθετικό τρόπο στις κινητοποιήσεις των μαθητών, σημειώνοντας πως «οι ώρες που χάνονται θα αναπληρωθούν ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα το Σάββατο τις αργίες ή να κοπούν οι πενθήμερες εκδρομές», όπως τόνισε στο κρατικό ραδιόφωνο η Υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: