Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:Εξωφλούνται όλες οι οφειλές του υπ. Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς


Ρεπορτάζ:esos.gr
Tο υπουργείο Παιδείας ήδη έχει  μεταβιβάσει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας όλα τα χρήματα που οφείλονταν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς τους εκπαιδευτικούς μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2010, ανακοίνωσε
στη Βουλή η Αν. υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά.
 Πιο συγκεκριμένα,  η κ. Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Πρωτούλη είπε πως " μεταβιβάστηκαν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για την κάλυψη της δαπάνης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στους προϋπολογισμούς των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πιστώσεις ύψους 41.800.000 περίπου ευρώ, στους προϋπολογισμούς των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πιστώσεις ύψους 34.200.000 περίπου ευρώ και ταυτόχρονα, μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών στη λειτουργία του Υπουργείου Παιδείας διασφαλίστηκαν επιπλέον 24.000.000 ευρώ, από τα οποία δόθηκαν περίπου τα 14.600.000 στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που απασχολήθηκαν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2010".
Επιπλέον , τόνισε η αν. υπουργός Παιδείας,
  έχει μεταβιβαστεί κι άλλο 1.379.000 ευρώ στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης εκπαιδευτικών στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σειρά έχει η με αριθμό 48/23-9-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Πρωτούλη προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών κ.λπ.

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Β’ Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίου Ιωάννη Πρωτούλη έχει ως εξής:
«Τη στιγμή που δίνονται εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και συνολικότερα στο μεγάλο κεφάλαιο. Τη στιγμή που για την προώθηση της αντιδραστικής στρατηγικής της δια βίου μάθησης δίνονται εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί πρόκληση η μη πληρωμή στοιχειωδών υποχρεώσεων και δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα δεν έχουν πληρωθεί, στον έναν ή στον άλλο βαθμό:
Οι περσινοί ωρομίσθιοι βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα και σε ορισμένα σχολεία δεν έχουν πληρωθεί εξ ολοκλήρου τη σχολική χρονιά 2009-2010
Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) σε μόνιμους-συντονιστές για χρονιές 2008-2009 και 2009-2010
Μια σειρά υπερωρίες της προηγούμενης σχολικής χρονιάς
Γίνεται προσπάθεια να περικοπούν οι μέρες της μη χρήσης των θερινών διακοπών με βάση την «προσαρμογή» στα οικονομικά δεδομένα
Οι συνοδείες εκδρομών-οι συνοδείες προγραμμάτων, τα οδοιπορικά κ.λπ.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός εάν προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών;»
Το λόγο έχει η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η κυρία Φώφη Γεννηματά.
Παρακαλώ, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρωτούλη, θέλω να σας πω ότι μέσα σ’ αυτήν την τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση για τη χώρα μας, μέσα σ’ αυτή την κρίση, η προτεραιότητα της Κυβέρνησης μας είναι ακριβώς η στήριξη και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος του δημόσιου σχολείου.
Εξαιρέθηκε ο χώρος της παιδείας, όπως και ο χώρος της υγείας, από το «πάγωμα» των προσλήψεων και ήδη δρομολογούνται καθημερινά αλλαγές στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό. Ξεκινήσαμε το νέο σχολείο με νέα προγράμματα σπουδών, με τα οχτακόσια πιλοτικά ολοήμερα σχολεία, με το ψηφιακό σχολείο, με νέο περιεχόμενο ηλεκτρονικό για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Βάζουμε τάξη και «σπάμε» τα στεγανά με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης - που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική- και ανοίγουμε μια πολύ μεγάλη και σοβαρή συζήτηση που έχει να κάνει με τις αλλαγές και τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση που παραλάβαμε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στο επίπεδο του Υπουργείου Παιδείας ήταν πραγματικά δραματική. Υπήρχαν απλήρωτοι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όχι μόνο για το 2009 και το 2008, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και για το 2007 και για το 2006.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω και σε εσάς, αλλά και το Κοινοβούλιο στο σύνολό του, ότι μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το Υπουργείο Παιδείας κατάφερε ήδη να μεταβιβάσει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας όλα τα χρήματα που οφείλονταν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανεξόφλητων υποχρεώσεων μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2010. Πιο συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκαν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για την κάλυψη της δαπάνης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στους προϋπολογισμούς των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πιστώσεις ύψους 41.800.000 περίπου ευρώ, στους προϋπολογισμούς των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πιστώσεις ύψους 34.200.000 περίπου ευρώ και ταυτόχρονα, μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών στη λειτουργία του Υπουργείου Παιδείας διασφαλίστηκαν επιπλέον 24.000.000 ευρώ, από τα οποία δόθηκαν περίπου τα 14.600.000 στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που απασχολήθηκαν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2010. Και έχει μεταβιβαστεί κι άλλο 1.379.000 ευρώ στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης εκπαιδευτικών στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):
  Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γιάννης Πρωτούλης.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, κυρία Υφυπουργέ, δώσατε απαντήσεις για το τρέχον έτος και για τις ανάγκες που είναι να καλυφθούν για την Πρόσθετη Διδακτική Διδασκαλία που τρέχει φέτος, για τους ωρομίσθιους που έχετε προσλάβει πάρα πολλούς φέτος και για τους αναπληρωτές που έχετε προσλάβει πάρα πολλούς φέτος. Έχετε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η ΟΛΜΕ συγκεκριμένα τον Ιούνιο συναντήθηκε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,

ζητώντας να καταβληθούν τα οδοιπορικά των καθηγητών από τα νησιά που πηγαίνουν σε άλλα μέρη -από την Κω στη Ρόδο για παράδειγμα- για τα επιμορφωτικά τους σεμινάρια. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε συγκεκριμένη απάντηση και είπε ότι δεν υπάρχει κανένας κωδικός για να πληρωθούν. Επίσης, στις περιοδείες που πηγαίνουμε κάθε μέρα στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι. Λένε: «Τι θα γίνει με τα δεδουλευμένα μας;». Είναι ωρομίσθιοι από το 2008. Υπάρχουν και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής συντονιστές, καταχωρητές, αλλά και μόνιμοι της Πρόσθετης Διδακτικής Διδασκαλίας των σχολικών ετών 2008-2009, 2009-2010. Δεν έχουν πληρωθεί όσοι ωρομίσθιοι δίδαξαν το 2009 και το 2010 στην Πρόσθετη Διδακτική Διδασκαλία. Δεν έχουν πληρωθεί αμοιβές πάσης φύσεως: επιτηρητές, βαθμολογητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Είναι σαφής η ερώτηση, νομίζω. Το καταθέσαμε. Πότε θα πληρωθούν και πόσοι θα πληρωθούν από αυτά που χρωστάει το Υπουργείο; Θεωρούμε ότι είναι μία σιωπηλή περικοπή του Υπουργείου μόνιμου χαρακτήρα και είναι πρόκληση όταν έχετε αφαιρέσει απ’ τους εκπαιδευτικούς τρεις μισθούς να περικόπτετε και δεδουλευμένα.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες εξαγγελίες, η κυρία Διαμαντοπούλου κι εσείς έχει δώσει ήδη τρεις, τέσσερις, πέντε συνεντεύξεις Τύπου –δεν θυμάμαι καλά- για να διαφημίσει τι; Για να διαφημίσει ότι το σχολείο θα γίνει επιχείρηση όπου η μόρφωση θα πουλιέται και θα αγοράζεται από το Δημοτικό μέχρι την ανώτερη βαθμίδα, μέχρι το Πανεπιστήμιο. Είναι πρόκληση αυτό για τα παιδιά του λαού που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Είναι πρόκληση για κάθε λαϊκή οικογένεια. Έχετε την εντύπωση ότι έχετε την ανοχή του κόσμου. Κάνετε πάρα πολύ μεγάλο λάθος!
Επίσης, θα θέλαμε να πούμε το εξής: Ολοένα και περισσότερο ζητείται αυτή τη στιγμή από τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για μία σειρά από έξοδα που πρέπει να καλύψει το Υπουργείο. Και αυτό που λέω μπορεί να μην έχει σχέση με την ερώτηση, αλλά κάνατε ένα ολόκληρο εισαγωγικό.
Ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Ποιος θα το πληρώσει, όταν από τα 7 εκατομμύρια που ήταν να πάνε στις σχολικές επιτροπές, δίνετε μόνο 2 κι αν τα δώσετε κι αυτά; Ποιος θα το πληρώσει το πετρέλαιο θέρμανσης; Τα παιδιά θα ξεπαγιάσουν το χειμώνα;
Σε αυτά θα θέλαμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Πόσοι θα πληρωθούν και πότε θα πληρωθούν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):
  Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Φώφη Γεννηματά έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρωτούλη, νομίζω ότι στην πρωτολογία μου ήμουν απόλυτα σαφής. Μίλησα για το σύνολο των κονδυλίων που απαιτούνται, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες απέναντι στους εκπαιδευτικούς και για τα οφειλόμενα και του ’07 και του ’08 και του ’09 και σε κάποιες περιπτώσεις και του ’06.
Τα χρήματα έχουν μεταβιβαστεί -και σας είπα και τα συγκεκριμένα ποσά- στις νομαρχίες γιατί γνωρίζετε τη διαδικασία. Δεν πληρώνονται απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας. Εάν υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία πληρωμής από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν έχω την εικόνα του πόσοι έχουν πληρωθεί από τις νομαρχίες. Όμως, αυτό που σας λέω είναι απόλυτο, ότι τα χρήματα έχουν μεταβιβαστεί εκεί, έτσι ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί. Δεν μιλάω μόνο γι’ αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν και αξιοποιήθηκαν μέσα στο ’10, αλλά για το σύνολο των οφειλών κι έγινε ένας σοβαρός εξορθολογισμός των δαπανών του Υπουργείου πρόσθετα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις ανάγκες.
Έχετε δίκιο όσον αφορά τους συντονιστές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και θέλω να πω ότι αυτό είναι άλλο ένα από τα παράδοξα, τα οποία παραλάβαμε. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η ανευθυνότητα που διαπιστώσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν πέραν κάθε φαντασίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς σχεδιάστηκε μία πολιτική, χωρίς να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό τότε, όταν αποφασίστηκε.
Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι προσπαθούμε να βρούμε μία λύση για το θέμα γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημα των ανθρώπων αυτών που έχουν εργαστεί και δεν υπάρχει το πλαίσιο αυτή τη στιγμή για να πληρωθούν. Εξετάζουμε ακόμα και τη λύση νομοθετικής ρύθμισης για τους συντονιστές. Πάντως σε κάθε περίπτωση, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και προσπαθούμε να βρούμε και σ’ αυτό λύση.

Θέλω να πω ότι στον αγώνα της βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος που απαιτεί η ελληνική κοινωνία, θέλουμε να πρωταγωνιστήσουν, να πρωτοστατήσουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή που με το φιλότιμό τους ξεπερνούν τα προβλήματα. Αυτό δεν γίνεται μόνο με το φιλότιμό τους, αλλά και με τη στήριξη που υπάρχει για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας, από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε αναδείξει εκπαιδευτικούς στη χώρα που έχουν βραβευτεί, που έχουν κάνει οι ίδιοι καινοτομίες, που αλλάζουν τα δεδομένα στο σχολείο τους, που δείχνουν πάθος και αυταπάρνηση για τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται «παιδεία», παρά τις οικονομικές δυσκολίες που τους πλήττουν.
Επιτρέψτε μου να κλείσω με μία γενική επισήμανση. Η κρίση που ζούμε, κύριε Πρωτούλη –και το ξέρουμε όλοι- δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πριν απ’ όλα μία κρίση κοινωνική, μία κρίση αξιών και αρχών στην ελληνική κοινωνία. Και γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι και σ’ αυτήν την Αίθουσα ότι η ποιοτική παιδεία μπορεί να είναι ένα αντίδοτο σ’ αυτήν την κρίση, μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση. Και αυτό το δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί, πολιτεία και εκπαιδευτικοί.
Και αυτήν ακριβώς την εμπιστοσύνη προσπαθούμε να οικοδομήσουμε, γιατί δικαίως αυτοί οι άνθρωποι που έχουν στηρίξει το εκπαιδευτικό σύστημα, μετά απ’ αυτά που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, είναι δύσπιστοι απέναντι στο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: