Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Απογοήτευση στους εκπαιδευτικούς από τη μη χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ


ΠΗΓΗ: http://epirusgate.blogspot.com/
@ Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ (12-6-09)

Λίγες ημέρες πριν πέσει η «αυλαία» της τρέχουσας εκπαιδευτικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού, δικαιολογημένα νοιώθουν απογοητευμένοι και εξαπατημένοι από την κυβέρνηση της Ν.Δ, αφού ούτε και φέτος εκπληρώθηκε η προεκλογική δέσμευση του κ. Καραμανλή για άμεση χορήγηση της ειδικής μηνιαίας αποδοχής των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς του κλάδου, αναδρομικά από 1.1.2002, καθώς και η εφεξής χορήγηση του ποσού αυτού με την ενσωμάτωσή του στο βασικό μισθό τους.
Τα όχι λίγα και σε σημαντικό βαθμό γνωστά προβλήματα στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και η οικονομική καθήλωση που χρόνια τώρα έχει επιβληθεί στους καθηγητές αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο που έχει προβληματίσει αρνητικά τον κλάδο και στα Γιάννινα.
Το έμπειρο συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚ Ιωαννίνων στο χώρο των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Γιάννης Ντούρος μιλώντας χθες στην «Ε», τόνισε ότι: «Οι καθηγητές γνωρίζουμε μια άνευ προηγουμένου κοροϊδία, αφού κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση διατείνονταν ότι θα μας καταβληθεί το επίδομα των 176 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα και η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, δήλωσε αρκετές φορές στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι υποστηρίζει την παροχή του συγκεκριμένου επιδόματος στους συναδέλφους μας».

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ντούρος, σε ό,τι αφορά τη δικαστική διεκδίκηση των 176 ευρώ, με βάση τη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων των ίδιων των εκπαιδευτικών, οι μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους εκπαιδευτικούς, που κατέθεσαν αγωγή (1132/2008 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που αφορά 53 συναδέλφους από τη Θεσσαλονίκη). Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου (93/2009 και 574-576/2009).
«Η ΟΛΜΕ συνεχίζει να διεκδικεί, κυρίως, πολιτικά και συνδικαλιστικά, την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματός μας, αξιοποιώντας όλα τα μέσα (απεργιακές κινητοποιήσεις, παραστάσεις στα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, υπομνήματα και παρεμβάσεις στα κόμματα της Βουλής για νομοθετική λύση κ.ά.) και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι την τακτική αυτή θα ακολουθήσουμε και το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε σχετικά ο Γιαννιώτης συνδικαλιστής.
Αξίζει να σημειώσουμε, πως πρόσφατα εκδόθηκε απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι αξιώσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων για μισθούς και επιδόματα, παραγράφονται μετά από δύο χρόνια, ενώ για άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως οι δικαστές και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ισχύει η πενταετία! Αυτό, δικαιολογημένα αποτελεί πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, καθώς είναι σαφές, πως η απόφαση αυτή, είναι άδικη και αντίθετη με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.
Σύμφωνα με την ίδια την ΟΛΜΕ, με την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, ο χρόνος παραγραφής δεν ξεκινά από το τέλος του έτους, αλλά από το τέλος του εκάστοτε ημερολογιακού μήνα. (π.χ. αν κατατεθεί αγωγή στις 30-6-09 διεκδικούνται αναδρομικά ποσά από 30-6-07 και όχι από 1-1-07). Επίσης, η επιλογή για κατάθεση αίτησης διακοπής της παραγραφής (εφόσον δεν έχουν καταθέσει τον Δεκέμβρη του 2008) ή αγωγής ανήκει αποκλειστικά στους συναδέλφους. Ωστόσο πρέπει αυτοί να γνωρίζουν, ότι με την κατάθεση της σχετικής αίτησης διακόπτεται μεν η παραγραφή διεκδίκησης της απαίτησής τους, δεν παράγεται, όμως, τοκοφορία αυτής, αλλά τόκοι παράγονται μόνο με την κατάθεση και επίδοση της αγωγής.
Κλείνοντας ο κ. Γιάννης Ντούρος, υπογράμμισε ότι οι όλοι οι καθηγητές-μέλη της τοπικής ΕΛΜΕ, θα πρέπει να διεκδικήσουν την παροχή των 176 ευρώ μέσα από την ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο.
«Πιστεύουμε ότι η άσκηση ομαδικής αγωγής θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς την αγωνιστική διεκδίκηση των οικονομικών μας αιτημάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν και ψηφίστηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια», ανέφερε με νόημα ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: