Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Το requiem των ειδικών




Ευθυλογίες
Φίλοι, σας έχω έναν ασφαλή και αλάνθαστο τρόπο να γίνετε πάμπλουτοι!
Να αγοράζετε τους «ειδικούς και τους αρμόδιους»[1] στην τιμή που αξίζουν και να τους πουλάτε στην τιμή που νομίζουν ότι αξίζουν.Υπάρχει βέβαια ένα μικρό πρόβλημα. Ότι αυτή η δικαιοπραξία προσκρούει στη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύει την αγοραπωλησία ανθρώπων. [2]
* * * * * * * *
[1] Εννοούμε τους τεχνοκράτες και τα μεγαλοστελέχη κάθε χώρου. Οικονομικού, Πολιτικού κλπ. Και προφανώς δεν συντρέχει λόγος γεωγραφικού προσδιορισμού.
Αφού τα σκάτωσαν, τώρα «κανένας δεν γνωρίζει το μέγεθος και το βάθος της κρίσης». Ούτε και πέρσι, ούτε και πριν δέκα χρόνια γνώριζαν τα ζώα τι συμβαίνει, αλλά είχαν το θράσος να θέλουν να καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων.Δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ατιμωρητί αυτό.[2] Φήμες ότι οι «ειδικοί» σύντομα θα εξαιρεθούν και δεν θα προστατεύονται στο μέλλον από την χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελέγχονται προς το παρόν ως ανακριβείς. Κάποιοι επιμένουν ακόμη, ότι και οι «ειδικοί και οι αρμόδιοι» είναι άνθρωποι!
Ευθύλογος

1 σχόλιο:

Γιάννης Ντούρος Καθηγητής Φυσικός - τ. Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ηπείρου - τ. Δ/ντης 7oυ ΓΕ. Λ. Ιωαννίνων και απο 1/8/2017 έως 25/11/2020 Δ/ντης στο 9o ΓΕ. Λ. Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων είπε...

Εξουσία ίσον διαφθορά
Υπήρχε, υπάρχει ή θα μπορούσε να υπάρχει, έντιμη εξουσία; Αναμφίβολα, όχι. Η εξουσία είναι πάντοτε ταυτόσημη με τη διαφθορά και ασκείται προς ίδιον όφελος των κατά κανόνα, ανεπάγγελτων επαγγελματιών πολιτικών που τη διαχειρίζονται.
Από τα ομηρικά έπη μέχρι τις μέρες μας, η εξουσία εμφανίζεται συνώνυμη με την κατάχρηση και τη διαφθορά. Κι όσο πιο ισχυρή είναι η εξουσία τόσο πιο αχαλίνωτη είναι η κατάχρηση και η διαφθορά που εμπεριέχει.
Στην ,Οδύσσεια, η εξουσία είναι η μυθική Κίρκη που μεταμορφώνει τους λεγόμενους πολιτικούς άνδρες, με τη μέθη της αρχομανίας ,φάρμακα λυγρά, και τη δύναμη της υπεροχής ράβδω πεπληγυία, σε χοίρους γρυλλίζοντες. Κ. Σιμόπουλος: Η διαφθορά της εξουσίας, σ. 59).
Κατά τον Αριστοτέλη, η πολιτική διαφθορά δεν είναι ιδιότητα του ατόμου, ένα φυσικό ελάττωμα, αλλά χαρακτηριστικό της εξουσίας, οποιασδήποτε εξουσίας, και παρεπόμενο των αξιωμάτων. Πολιτικά, 1308b, 14.
Κατά τον ποιητή Shelley, η εξουσία είναι σαν την πανούκλα ,μολύνει οτιδήποτε αγγίζει.
Κατά τον Balzac, κάθε εξουσία είναι μια συνωμοσία διαρκείας. Balzac: Για την Αικατερίνη των Μεδίκων.
Κατά τον Γάλλο συγγραφέα Henry de Montherland, δεν υπάρχει εξουσία. Υπάρχει μόνο κατάχρηση εξουσίας και τίποτα άλλο. Ο Καρδινάλιος της Ισπανίας, Gallimard.
Κατά τον Άγγλο πολιτικό και ιστορικό Edward Dalberg, , ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν τον ξεπεσμό και τη διάβρωση των ατόμων, η εξουσία είναι η πιο διηνεκής και τελεσφόρα.
Η εξουσία και η ηθική είναι έννοιες αλληλο αποκλειόμενες με αποτέλεσμα τα πολιτικά αξιώματα να συνυφαίνονται με ένα διαρκές ανήθικο ,δούναι και λαβείν,.
Αρης