Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σημείο τριβής η συγχώνευση δύο Γυμνασίων στα Γιάννινα

Νέα αναστάτωση έχει προκληθεί στο χώρο της εκπαίδευσης στα Γιάννινα, μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης για συγχώνευση δύο Γυμνασίων της πόλης, του 6ου και 7ου, που βρίσκονται στην Κιάφα.
Την πρόταση αυτή έχει ήδη απορρίψει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων στο πλαίσιο και των γενικών κατευθύνσεων της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.
Η πρόταση για τη συγχώνευση των δύο Γυμνασίων προήλθε από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, στην οποία συμμετέχει η αρμόδια αντιδήμαρχος Παρασκευή Τσίλη, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης και εκπρόσωποι των γονέων και κηδεμόνων.
Η ανησυχία των γονέων και των εκπαιδευτικών αφορά κυρίως την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, που θα προκύψει με την ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο σχολείων.
Την ίδια ώρα διαρρέουν διάφορες φήμες που φέρουν ως αιτία της συγχώνευσης την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να στεγάσει στο κτίριο του ενός σχολείου ακόμη και υπηρεσίες.
Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο η αρμόδια αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και υπογράμμισε πως οι όποιες μεταβολές προτείνονται έχουν στόχο τη δημιουργία σύγχρονων σχολείων και γνώμονα το όφελος των μαθητών.
Μιλώντας στο ITV η κα Τσίλη υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη πρόταση θέτει προϋποθέσεις, όπως η μη δημιουργία τμημάτων με περισσότερους από 25 μαθητές ανά αίθουσα, ενώ τόνισε πως και τα δύο κτίρια, στα οποία σήμερα στεγάζονται τα σχολεία, θα παραμείνουν στο προτεινόμενο ενιαίο σχολείο, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών.
«Στόχος μας είναι να έχουμε μεγαλύτερες σχολικές μονάδες, ώστε να μπορούν αυτές να ενισχυθούν από το Υπουργείο Παιδείας με περισσότερα εργαστήρια, ξένες γλώσσες και άλλες δραστηριότητες. Η εξοικονόμηση χώρων για την άσκηση άλλων δραστηριοτήτων των μαθητών, είναι επίσης προϋπόθεση. Όλα θα συνεκτιμηθούν προκειμένου να αποσταλεί η οριστική πρόταση στο Υπουργείο», σημείωσε η κα Τσίλη, που τόνισε πως δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση.
Στην πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας περιλαμβάνεται ακόμη η ίδρυση Λυκείου στα Καρδαμίτσια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου μαθητικού δυναμικού της περιοχής, καθώς και ελάχιστες μεταβολές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
«Το θέμα των ιδρύσεων σχολικών μονάδων θα συζητηθεί εκ νέου σε επόμενες συνεδριάσεις, αφού θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό του μαθητικού δυναμικού, την απόσταση από άλλα σχολεία και τον αριθμό των υφιστάμενων σχολείων», σημείωσε.
«Καλλικράτης» στις σχολικές επιτροπές
Με υπουργική απόφαση που εστάλη στις 28 Φεβρουαρίου ορίζονται οι διαδικασίες για την μείωση των σχολικών επιτροπών και ουσιαστικά τη δημιουργία δύο ευρύτερη σχολικών επιτροπών, μία για την πρωτοβάθμια και μία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η κα Τσίλη αναφέρθηκε στην καθυστέρηση από τη μεριά του Υπουργείου να εκδώσει την υπουργική απόφαση, ενώ επισήμανε προς τα μέλη των σχολικών επιτροπών ότι θα βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν όλες οι τρέχουσες ανάγκες, ακόμη και αν προκύπτουν προβλήματα από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: