Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

«Δάσκαλε (Δήμαρχε) που δίδασκες…»

Του Χάρη Λεοντάρη, πρ. Δημοτικού Συμβούλου Ιωαννίνων
Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος τα ελευθέρια των Ιωαννίνων. Έτσι ταιριάζει και πρέπει να γίνεται ώστε να διατηρούνται στη μνήμη μας τα γεγονότα που καθόρισαν και σημάδεψαν στον ιστορικό χρόνο το είναι του Έθνους και του λαού μας.Θα ήθελα όμως, παραβιάζοντας τις τυπικότητες , να σχολιάσω μια εκδήλωση του Δήμου Ιωαννίνων, επειδή θεωρώ ότι θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί καθόλου στο πρόγραμμα. Αναφέρομαι στην επίσημη δεξίωση στο ξενοδοχείο DU LAC την παραμονή της 21ης Φεβρουαρίου . Πράγματι για χρόνια η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχει καθιερώσει να τιμάει με επίσημο δείπνο τα πρόσωπα που υποτίθεται ότι ¨λαμπρύνουν¨ με την παρουσία τους τα ελευθέρια της πόλης.Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σοβαρός προβληματισμός για το αν πρέπει ή όχι η εκδήλωση αυτή να αποτελεί κεντρικό γεγονός των εορτών. Σ΄ αυτή τη λογική είχα προσχωρήσει και ο ίδιος μαζί με άλλους συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου , προεξάρχοντος του ¨Φίλιου¨.Τον θυμάμαι ως αρχηγό της δημοτικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, να διαμαρτύρεται και να καταγγέλλει τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για σπατάλες , διακρίσεις και προκλήσεις.Προς επιβεβαίωση παραθέτω τι είπε πέρυσι στις 24 Φλεβάρη για τη δεξίωση των ελευθερίων σε κοινή συνέντευξη με εκπρόσωπο και της παράταξης του κ. Μελανίδη:« Παρά το γεγονός ότι περνάμε περίοδο έντονης κρίσης για μια ακόμα χρονιά δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για τη δεξίωση της 21ης Φεβρουαρίου. Η αντιπολίτευση είχε προτείνει να γίνει μια λιτή εκδήλωση προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να γιορτάσει με λαμπρότητα τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση». Και στη συνέχεια παραπονιόταν για τη χωροθέτηση των τραπεζιών και τη θέση των επισήμων.Αυτά καταδίκασε πέρυσι ως αντιπολίτευση και τα αυτά έπραξε φέτος ως δήμαρχος!Δικαιολογημένα και καλοπροαίρετα μπορεί ο συμπολίτης να ρωτήσει:

- Πέρυσι είχαμε οικονομική κρίση . Τώρα τι έχουμε, όταν δύο στους δέκα βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και η ανεργία βρίσκεται στο 15%;

- Πέρυσι ο Δήμος είχε χρέη. Τώρα που η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε τεράστια χρέη κατά τα λεγόμενα του κ. Φίλιου μπορεί ο Δήμος να διαθέτει μεγάλα ποσά για φιέστες των επωνύμων;

-Φέτος δεν έχουν παραδώσει τα κλειδιά περισσότεροι μαγαζάτορες;

- Και γιατί σταμάτησαν ακόμα και τα συσσίτια των απόρων, έστω και προσωρινά;

- Μήπως από έλλειψη κονδυλίων κάποιοι δρόμοι από τις αμέτρητες λακκούβες δεν είναι κλεισμένοι (π.χ. Καρδαμίτσια);

Και όμως , ο Δήμος Ιωαννίνων οργάνωσε και πάλι πλουσιοπάροχη τράπεζα με εδέσματα εκλεκτά και με κρασά υψηλής ποιότητας. Ίσως με το θέαμα να ονειρεύονται καλύτερες μέρες και οι φτωχοί της πόλης.Κατά τη γνώμη μου είναι φανερό ότι ο κ. Φίλιος ζηλεύει τους πολιτικούς της κεντρικής εξουσίας και μιμείται τις πρακτικές τους. Όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση καταγγέλλουν κάθε ενέργεια της κυβέρνησης και όταν έρχονται στην εξουσία πράττουν τα ίδια! Αν αυτή η πρακτική δε δείχνει λαϊκισμό , τότε τι είναι; Επιτέλους οι αιρετοί μας άρχοντες δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα έχουν τα όριά τους και προκαλούν τις αντοχές του κόσμου; Η επαναλαμβανόμενη δημαγωγία προς μια κοινή γνώμη που γνωρίζει, ειδικά σήμερα, είναι ενοχλητική και επικίνδυνη. Ο συνεχής λαϊκισμός εδραιώνει την αναξιοπιστία και προσώπων και θεσμών.Πιστεύω ούτως εχόντων των πραγμάτων , εφόσον η πλειοψηφία των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής συνεχίζει να σιωπά, ότι σύντομα το σκάφος θα βάζει νερά, κάτι που θα επιδεινώσει την συνολική εικόνα της πόλης και των χωριών.Και με αφορμή τη δεξίωση εκτιμώ ότι χρειάζεται να το ξανασκεφτούμε, φορείς και πολίτες, για το πώς πρέπει να γιορτάζουμε τη μεγάλη αυτή στιγμή της τοπικής μας ιστορίας. Είναι χρήσιμο να εμπλουτιστούν οι εορταστικές εκδηλώσεις με ποιοτικές δράσεις που να προκαλούν το ενδιαφέρον όλου του κόσμου και έτσι η τοπική ιστορία να γίνει μάθημα για όλους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Φ. Φιλιος, πάντα ονειρεύονταν να γίνει βουλευτής.
Θυμάμαι στις εκλογές του 1985 κατέβαινε με το ΚΚΕ. Στην τότε ΣΕΛΜΕ Ιωαννίνων, συνάδελφοι καθηγητές από την Άρτα που επιμορφώνονταν στην ΣΕΛΜΕ προσκείμενοι στο ΚΚΕ (και έτσι είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν στα Γιάννενα σαν δημόσιοι υπάλληλοι) όντως ψήφισαν στα Γιαννενα με τις ειδικές καταστάσεις, να πάρει 2,3 ψήφους παραπάνω ο Φίλπας.
Τέτοια κινητοποίηση για την εκλογή βουλευτή (του Φιλιου) είχε σαλπίσει το τότε ΚΚΕ...
Υφάκι όμως στην ομιλία του, ούτε Πρωθυπουργός να ήτο!