Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Τι δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου για τους διορισμούς, το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών, τις κρίσεις Διευθυντών, τα νέα αναλυτικά προγράμματα, τις αλλαγές στο Λύκειο


Συνέντευξη παραχώρησε την Τετάρτη 16/2 η υφυπουργός Παιδείας κ. Έ. Χριστοφιλοπούλου στην alfavita.gr. Στην Συνέντευξή της η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε τα παρακάτω:

Νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών σε δημοτικά και Γυμνάσια
            Από το Σεπτέμβριο του 2011 θα εφαρμοστούν νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110- 130 Δημοτικά και Γυμνάσια το Σεπτέμβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012/13 θα γενικευτούν σε όλα τα σχολεία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
            Δεν προβλέπονται νέα βιβλία.
Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για την Α΄ τάξη του Λυκείου τη νέα χρονιά (2011/12)
            Πριν από το τέλος Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για την Α΄ τάξη του Λυκείου το οποίο θα εφαρμοστεί τη νέα χρονιά 2011/12. Στο νέο αυτό πρόγραμμα το μάθημα της Ιστορίας θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου.
            Για την Β΄και Γ΄ Λυκείου το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα με τις επιλογές μαθημάτων θα ανακοινωθεί αργότερα. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας το πρόγραμμα που εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δεν ισχύει.
Διορισμοί εκπαιδευτικών
            Τη νέα χρονιά θα διοριστούν λιγότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (πέρσι ως γνωστόν διορίστηκαν περίπου 2.800 μόνιμοι εκπαιδευτικοί). Το Υπουργείο Παιδείας θα μπορεί να ανακοινώσει το συγκεκριμένο αριθμό τον Ιούνιο όταν θα γνωρίζει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση καθώς θα ισχύσει η αναλογία 1 προς 5 (Σε κάθε 5 που φεύγουν θα διορίζεται 1).
            Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να  «τελειώνει» με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά στους διορισμούς των διαφόρων κατηγοριών εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ, κατηγορία 40% κλπ) ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν οι διορισμοί του 2011 θα συμπεριλάβουν το συνολικό αριθμό των εκπαιδευτικών τους οποίους το Υπουργείο οφείλει να διορίσει.
Κρίσεις Σχολικών Συμβούλων
          Υπογράφτηκε από την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου η προκήρυξη για τις κρίσεις - επιλογές Σχολικών Συμβούλων. Σε πρώτη φάση δεν θα γίνεται αναφορά σε περιοχές καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στη δομή (θα καταργηθούν Γραφεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και θα δημιουργηθούν περισσότερες Διευθύνσεις).
Κρίσεις Διευθυντών
            Φέτος θα γίνουν κρίσεις – επιλογές Διευθυντών σχολικών μονάδων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Το Υπουργείο θα ανακοινώσει τα σχετικά μετά τα μέσα Μαρτίου όταν θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο με τις καταργήσεις – συνενώσεις – ιδρύσεις σχολικών μονάδων.
Κρίσεις Προϊστάμενων Διευθύνσεων και Γραφείων
            Δεν θα γίνουν φέτος νέες κρίσεις Προϊστάμενων Διευθύνσεων και Γραφείων.
Καταργήσεις Γραφείων Εκπαίδευσης – Ιδρύσεις νέων Διευθύνσεων
            Τα Γραφεία Εκπαίδευσης θα καταργηθούν. Θα ιδρυθούν νέες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε μεγάλους νομούς καθώς και στο Λεκανοπέδιο και στο ν. Θεσσαλονίκης.
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών
            Θα γίνει προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών νωρίτερα από τις περσινές.
Διαγωνισμός εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ)
            Για το γενικό διαγωνισμό των εκπαιδευτικών το Υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει καταλήξει όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής του. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου η πρόθεση του Υπουργείου είναι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μέσα στο 2012 ωστόσο τόσο η ημερομηνία όσο και οι νέοι όροι διεξαγωγής του διαγωνισμού θα συγκεκριμενοποιηθούν στα τέλη του α΄εξαμήνου του 2011. Δεν θα υπάρχει στην προκήρυξη συγκεκριμένος αριθμός προσφερόμενων θέσεων εκπαιδευτικών, ωστόσο, είναι φανερό ότι ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων και των ειδικοτήτων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης καθώς και από τις εξελίξεις σε σχέση με τις καταργήσεις – συνενώσεις – ιδρύσεις σχολείων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να μας απαντήσει η κα Χριστοφιλοπούλου και οι αδαείς που την περιτριγυρίζουν κάτι ουσιαστικό περί των πραγμάτων της παιδείας και της εκπαίδευσης. Από επιλογές τύπου Διευθυντών εκπαίδευσης τις γνωρίζουμε! Να σας πούμε το άλλο ανέκδοτο με τον τοτό!!! Ας κοιτάξουν λίγο το "ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ" και "Η ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" και για τα άλλα βλέπουν! Ετσι κι΄αλλιώς αυτά που επιχειρούν να κάνουν είναι φούμαρα. Ας ασχοληθούν με τα χρήματα του ΕΣΠΑ και ας τα φάνε με το γνωστό τρόπο!!! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΕΡΓΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΔΗ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΠΑΝΕ ΚΟΚΑΛΑ.

ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΑΡΤΑ
ΑΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΚΙΟΛΑΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ?