Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Τι κάνει δέκα μήνες τώρα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας;


της Ελένης Παπαδοπούλου
Στο Υπουργείο Παιδείας, και γενικότερα στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα με τους χρόνους και τις προτεραιότητες. Το «σπεύδε βραδέως» φαίνεται να είναι το αγαπημένο τους ρητό. Το «σπεύδε» σκέφτονται όταν πρόκειται να προβούν σε περικοπές, φορολογήσεις, συκοφαντήσεις εργαζομένων και προσλήψεις συμβούλων. Το «βραδέως» είναι το αγαπημένο τους επίρρημα όταν είναι να πληρώσουν, να δουλέψουν και να οργανώσουν τον δημόσιο τομέα στοιχειωδώς, ώστε να λειτουργεί. 
Όσον αφορά το Υπουργείο Παιδείας η πολιτική ηγεσία του συμπληρώνει 10 μήνες και κάτι μέρες στη θέση της και ακόμη να συμβούν τα ακόλουθα:
1.      Να πληρωθούν επιμορφωτές και επιμορφούμενοι των ΠΕΚ του 2008 και του 2009. Δύο χρόνια απλήρωτοι, ακόμη και τα οδοιπορικά, πάει πολύ. Η υπουργός έκανε επτά μήνες να υπογράψει την εντολή και ακόμη δεν έχει βάλει διευθυντές στα ΠΕΚ για να προχωρήσουν στις πληρωμές. Τι περιμένει ακριβώς;
2.      Να γίνει η εισαγωγική επιμόρφωση για τους νεοδιόριστους. Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια  δεν θα διεξαχθεί στην ώρα της, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όπως επιβάλλει η λογική και η σωστή οργάνωση. Όταν η διοίκηση στον ΟΕΠΕΚ, που είναι ο συντονιστικός φορέας, διορίζεται μέσα στον Ιούλιο και οι διευθυντές των ΠΕΚ δεν είναι στις θέσεις τους ακόμη πώς να γίνει εισαγωγική επιμόρφωση στην ώρα της; Για ποιό λόγο η όλη καθυστέρηση; Μην μας πούνε πως φταίνε οι διαδικασίες opengov, γιατί είναι γνωστό τοις πάσι πως τελικά παρακάμφθηκαν.
3.      Να πληρωθούν οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για τρεις κι εξήντα με έξοδα που τελικά βάζουν από την τσέπη τους, για να τα πάρουν όταν θυμηθεί το Υπουργείο.
4.      Να πληρωθούν τα επιμίσθια των εκπαιδευτικών αδειών του 2010.
5.      Να πληρωθούν κάποιες υπερωρίες, που όπως φαίνεται θα μείνουν απλήρωτες.
6.      Να πληρωθούν οι αποζημιώσεις των Πανελληνίων.
Λίαν προσφάτως δε τοποθετήθηκαν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης στις Διευθύνσεις. Δέκα μήνες μετά την αλλαγή Υπουργού. Με ποιο ακριβώς σκεπτικό θεωρούν στο Υπουργείο πως ο Αύγουστος ενδείκνυται για αλλαγή διευθυντών, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Αυτή η τοποθέτηση δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα; Ας άφηναν τις εκθέσεις ιδεών περί «νέου σχολείου» και «πράσινου σχολείου» και «μείζονος προγράμματος επιμόρφωσης» και ας έπιαναν δουλειά να είναι τουλάχιστον για φέτος κάποια πράγματα στην θέση τους εγκαίρως.
Πάντως δεν επέδειξαν την ίδια κωλυσιεργία όσον αφορά τις προσλήψεις συμβούλων, ούτε βεβαίως την σχετική οικονομία. Ήδη τον Δεκέμβρη είχαμε τον διαγωνισμό για τον σύμβουλο νομοσχεδίων, που τελικά ακυρώθηκε μετά τις διαμαρτυρίες μας. Ακολούθησε ωστόσο σωρεία διαγωνισμών για συμβούλους για όλες τις δουλειές. Εκεί το Υπουργείο λειτούργησε ταχύτατα και αποτελεσματικά. Να μοιράζει αφειδώς τα πακέτα σε συμβούλους και λοιπούς κρατικοδίαιτους και προλαβαίνει και βρίσκει το χρήμα. Να οργανώσει στοιχειωδώς την εκπαίδευση και να πληρώσει τις υποχρεώσεις του ούτε προλαβαίνει, ούτε του περισσεύουν.
Η ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να μιλάει και να αρχίσει να πράττει. Όταν δεν μπορεί να οργανώσει δυο βασικά πράγματα, για τα οποία ήδη υπήρχαν οι υποδομές, πώς θα προχωρήσει στα μεγαλεπήβολα σχέδια που ανακοινώνει κάθε λίγο;  
Δέκα μήνες τώρα περιμένουμε σοβαρό έργο και το μόνο που έχουμε λάβει είναι κατασυκοφάντηση, μείωση μισθών, άρνηση πληρωμών, υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου συνοδεία εκθέσεων ιδεών επιπέδου Δημοτικού.  Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινάει με ελλείψεις σε αίθουσες, εκπαιδευτικούς, υποδομές και σοβαρό εκπαιδευτικό υλικό και το Υπουργείο κάνει μπαλώματα. Για πόσο ακόμη άραγε;

Ελένη Παπαδοπούλου
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: