Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΠΑΣΚ Κέρκυρας: Για την επιλογή Διευθυντή Εκπαίδευσης στη διεύθυνση της ΠΕ του ν. Κέρκυρας - Δείτε παλιότερη καταγγελία της ΕΛΜΕ Κέρκυρας και σχετικό βίντεο


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Π. Α. Σ. Κ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κέρκυρα 11.8.2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Επιλογή Διευθυντή εκπ/σης στη Διεύθυνση Π.Ε Ν. Κέρκυρας

Η διαδικασία επιλογής νέου Διευθυντή στην Πρωτοβάθμια εκπ/ση της Κέρκυρας εξελίχθηκε σε μια αδιανόητη τραγωδία. Με οργή, απογοήτευση και αγανάκτηση οι εκπαιδευτικοί της Κέρκυρας γευόμαστε τους καρπούς της. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η αλλαγή προσώπων είχε ως στόχο να εγγυηθεί και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της νευραλγικής για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις τοπικές κοινωνίες υπηρεσίας της εκπαίδευσης.
Ο κ. Χρήστος Άνθης, πρώην Περιφερειακός Δ/ντής εκπ/σης Ιονίων Νήσων με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής και σημερινός εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, ο άνθρωπος που ταλάνισε με τον πιο προκλητικό τρόπο την εκπαίδευση όλης της περιφέρειας για μια ολόκληρη πενταετία, που έθετε ως αυτοσκοπό της «εξουσίας» του την αναστάτωση, την πρόκληση προβλημάτων και την κατασυκοφάντηση της ιδιότητας του εκπαιδευτικού και του θεσμού της εκπαίδευσης, ο άνθρωπος που απαξίωσε το εκπαιδευτικό λειτούργημα και που ο τελικός απολογισμός του στο καθημερινό τηλεοπτικό του παραλήρημα ήταν ο εξοπλισμός του γραφείου του με πολλούς υπολογιστές, χωρίς να μπορεί να αρθρώσει έστω μια πρόταση για τις ενέργειές του για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, γιατί δεν υπήρξαν, είναι ο νέος Διευθυντής εκπαίδευσης.
Ο άνθρωπος που κατάφερε στη διάρκεια της θητείας του ως περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης Ιονίων Νήσων να τον καταγγείλουν αλλεπάλληλες φορές συνδικαλιστικές οργανώσεις (Δ.Ο.Ε, Ο.Ι.Ε.Λ.Ε, Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ΕΛ.Μ.Ε κ.λπ), φορείς (Πανελλήνια ένωση Σχολικών Συμβούλων κ.ά), δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και πολίτες, για την ανάρμοστη συμπεριφορά του, τον τρόπο αντιμετώπισης των συναδέλφων, την απροκάλυπτη εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, ρουσφετιών, την οξύθυμη και βίαιη συμπεριφορά του, την αδυναμία του να αναπτύξει διάλογο και να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα της εκπαίδευσης είναι ο πρωταγωνιστής στο νέο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον!
Μένουμε άναυδοι μπροστά σ΄ αυτήν την εξέλιξη. Ο άνθρωπος που καταφερόταν με υβριστικό τρόπο για το σημερινό πρωθυπουργό μας, που εκθείαζε καθημερινά τον ηγέτη πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που άσκησε σκληρή και προκλητική κριτική στο πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση, που στήριξε με φανατισμό και με κόφτες έξω από τα σχολεία (!!!!) τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, που προπηλάκισε συναδέλφους του είναι το νέο πρόσωπο που θα διαμορφώσει τους όρους επίτευξης των νέων πολιτικών και κοινωνικών στόχων του Υπουργείου Παιδείας. Είναι δυνατόν μια αποτυχημένη θητεία στη θέση του περιφερειακού Διευθυντή να (μοριοδοτείται και να) επιβραβεύεται στην πορεία προς το μέλλον με την επιλογή σε μια καίρια θέση και να αποτελεί το βασικό εργαλείο στην ανάπτυξη και εδραίωση μιας νέας αντίληψης για το νέο σχολείο;
Η Π.Α.Σ.Κ Εκπ/κών Π.Ε Κέρκυρας έδωσε τα μαύρα χρόνια της εκπαίδευσης σκληρές μάχες. Αγωνίστηκε για αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Όλα τα μέλη μας διαπαιδαγώγησαν γενιές παιδιών με αξίες που δεν απεμπολούμε. Όμως όχι. Αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Ξεπερνά κάθε εφιάλτη.
Εκφράζουμε την αγανάκτηση όλων των εκπ/κών της Κέρκυρας, των στελεχών μας που δίνουν εδώ και χρόνια συνδικαλιστικές μάχες, που έχουν την παράταξη στο ψηλότερο ποσοστό των εργαζομένων στο δημόσιο στην Κέρκυρα. Εκφράζουμε την αρνητική στάση εκατοντάδων εκπ/κών του Νομού που δεν διανοούνται ότι μπορεί να είναι αληθινό ένα τέτοιο σενάριο: η νέα προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου σχολείου, του ολοήμερου σχολείου να έχει συντονιστή και εκφραστή τον κ. Άνθη.
Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν. Για αυτήν την παρακμή. Γι’ αυτό το κατάντημα που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την εκπαίδευση της Κέρκυρας. Γιατί ακυρώνει κάθε υγιή προσπάθεια να κάνουμε ένα βήμα μπροστά στην εκπαίδευση και την κοινωνία μας.
Γιατί ο λαϊκισμός, ο κομματισμός και η ανεύθυνη μικροπολιτική τακτική του κ. Άνθη μέχρι σήμερα απαξίωσαν θεσμούς. Αυτή η επιλογή αποτελεί τον απόλυτο διασυρμό για την Κέρκυρα, όπως αποδεικνύεται από τις πρώτες γεμάτη αλαζονεία, έπαρση και εγωπάθεια εμφανίσεις του στα Μ.Μ.Ε της Κέρκυρας, όπου ανέδειξε σε πρώτη είδηση την επιλογή του σε μια δημόσια υπηρεσία.
Διαβεβαιώνουμε, τέλος, σε κάθε κατεύθυνση ότι εμείς είμαστε εδώ. Παρόντες και έτοιμοι για τις μεγάλες μάχες και τις τεράστιες προκλήσεις που έρχονται!
Για τη Συντονιστική επιτροπή
Ο Γραμματέας
Σπύρος Μάμαλος


ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ε. Ναπολέοντος
Τηλ.-FAX 2661049390

Κέρκυρα 29/10/2007
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
 
Για άλλη μια φορά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων έδειξε το αποκρουστικό αυταρχικό του πρόσωπο. Μαινόμενος και με έναν τεράστιο κόφτη στα χέρια, επιχείρησε το πρωί της Δευτέρας 29/10/2007 να σπάσει την αλυσίδα που είχαν βάλει στην κεντρική είσοδο 1ου-5ου Γυμνασίου μαθητές που έκαναν κατάληψη. Αγνόησε με προσβλητικό τρόπο τους καθηγητές των δύο σχολείων καθώς και τους Διευθυντές τους που βρίσκονταν εκεί και προσπαθούσαν με προσοχή, ψυχραιμία και παιδαγωγική ευαισθησία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να μη την οξύνουν. Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο ο Περιφερειακός έκανε ό,τι μπορούσε για να ακυρώσει αυτό που υποτίθεται ότι υπηρετούσε, δηλαδή την επαναλειτουργία των σχολείων.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που προκαλεί με τη συμπεριφορά του. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη, όταν ξυλοφορτώθηκαν μαθητές που επέστρεφαν από την 5ήμερη εκδρομή τους, ο Περιφερειακός Διευθυντής αντί να συμπεριφερθεί σαν δάσκαλος, προτίμησε το ρόλο χωροφύλακα εποχής καταγγέλλοντας τους μαθητές και απειλώντας τους καθηγητές με ΕΔΕ.
Τα προβλήματα στην εκπαίδευση δεν λύνονται με αυταρχισμό και τραμπούκικες συμπεριφορές. Οι ολίγοι θερμοκέφαλοι που φωνασκούν και απαιτούν δράση τώρα, οφείλουν να κατανοήσουν ότι στην εκπαίδευση της χώρας μας δεν χωράνε Καλαμπόκες και της φτάνει ένας Τεμπονέρας.
Εκείνο που χρειάζεται είναι διάλογος, δημοκρατική συμπεριφορά και σεβασμός της προσωπικότητας των μαθητών. Η σχολική κοινότητα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε ζήτημα που προκύπτει, όπως τώρα οι καταλήψεις, μέσα από την ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή των καθηγητών, των μαθητών και των γονιών. Όποιος άλλος τρόπος διαχείρισης είναι και επικίνδυνος και αναποτελεσματικός.
Όσον αφορά τον Περιφερειακό Διευθυντή, θεωρούμε ότι αποδείχτηκε ακατάλληλος για τη θέση που κατέχει. Αν έχει επίγνωση της συμπεριφοράς του οφείλει άμεσα να παραιτηθεί. Διαφορετικά, απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να τον αντικαταστήσει.
 
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Ραιδεστινός Γιώργος Μπογδάνου Μαρίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: