Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Σχολή Στελεχών Εκπαίδευσης προτείνει η ΟΛΜΕ



Ρεπορτάζ:esos.gr

Πρόταση για τη  δημιουργία Σχολής Στελεχών Εκπαίδευσης αποφάσισε΄η ΟΛΜΕ  να προτείνει στο υπ. Παιδείας . Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία , από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.
Οι δύο παρατάξεις αποφάσισαν επίσης την αφαίρεση από τη νέα τους πρόταση προς το υπ. Παιδείας μία από τις ψηφισμένες προτάσεις της ΟΛΜΕ, αυτήν που αφορά την εκλογή των υποδιευθυντών από το Σύλλογο Διδασκόντων.
Οι δύο αυτές αποφάσεις προκάλεσαν την αντίδραση των μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ελ. Ζωγραφάκη και Θ. Κοτσιφάκη , οι οποίοιεξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Απαράδεκτες θέσεις υιοθέτησε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με τις ψήφους των μελών του που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, στη συζήτηση για τη διαμόρφωση των προτάσεων που θα καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 25-2-2010, όπου συζητήθηκε το σχετικό θέμα, οι παραπάνω παρατάξεις ψήφισαν πρόταση για δημιουργία Σχολής Στελεχών Εκπαίδευσης. Η πρόταση αυτή είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης κλειστής κάστας στελεχών εκπαίδευσης, αφού προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στην επιλογή θα είναι η επιτυχής φοίτηση στη σχολή αυτή. Οι κίνδυνοι από την εφαρμογή αυτής της πρότασης είναι φανεροί, αν αναλογιστεί κανείς επιπλέον ότι στην ουσία εκχωρείται στο κυβερνών κάθε φορά κόμμα το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίζει ποιοι και με ποιες διαδικασίες θα εγγράφονται στη Σχολή Στελεχών, ποιο θα είναι το πρόγραμμα σπουδών, αλλά και ποιοι και με ποιες διαδικασίες θα αποφοιτούν ή δεν θα αποφοιτούν από τη Σχολή αυτή.
Μια τέτοια πρόταση έρχεται σαφώς σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέση του κλάδου μας για διαφανείς, δημοκρατικές, αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής, καθώς και με τη πάγια θέση του κλάδου μας για στελέχη με θητεία, αφού στην πράξη θα οδηγήσει σε μόνιμα στελέχη.
Επίσης, σε μια εποχή στην οποία η εκπαιδευτική πολιτική επιβάλλει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να λειτουργούν στη λογική της αγοράς, είναι σίγουρο πως τόσο τα κριτήρια επιλογής όσο και η εκπαίδευση που θα παρέχεται στη σχολή αυτή θα είναι προσανατολισμένα στην αντίληψη του στελέχους-μάνατζερ.
Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό.
ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν αποδέχτηκαν να συμπεριληφθεί στο σχετικό κείμενο η πρότασή μας για συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στη διαδικασία της επιλογής διευθυντών σχολείων (με τη έκφραση της γνώμης τους για τους υποψήφιους), αλλά αφαίρεσαν από τη νέα τους πρόταση προς το Υπ. Παιδείας μία από τις ψηφισμένες προτάσεις της ΟΛΜΕ, αυτήν που αφορά την εκλογή των υποδιευθυντών από το σύλλογο διδασκόντων. Αυτό όχι μόνο είναι πίσω από τις ψηφισμένες μέχρι τώρα θέσεις της Ομοσπονδίας μας αλλά και πίσω ακόμα και από αυτό που ισχύει σήμερα, ότι δηλ. ότι ο σύλλογος εκφράζει τη γνώμη του για τους υποψηφίους!
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων αυτών αρνήθηκαν ακόμα και την πρότασή μας να τεθούν οι νέες αυτές προτάσεις της ΟΛΜΕ ως θέμα συζήτησης στις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και να αποφασίσει η ΓΣ των προέδρων.
Τελικά, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ δείχνουν με την πρακτική τους πως δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στους συναδέλφους και στους συλλόγους διδασκόντων, πράγμα που το εξέφρασαν με την ψήφο τους. Αυτό που τελικά ενδιαφέρει, στην ουσία, τις δυο αυτές παρατάξεις είναι να επιλέγονται οι εκλεκτοί των κομματικών τους μηχανισμών, γι’ αυτό και δίνουν άφεση αμαρτιών και χειροκροτούν τις επιλογές που γίνονται κάθε φορά, ανάλογα με το αν είναι το κόμμα που υποστηρίζουν στην κυβέρνηση. Αυτή είναι, δυστυχώς, η αλήθεια, που τη «γνωρίζουν και οι πέτρες» στην εκπαίδευση.

Καταγγέλλουμε στον κλάδο αυτή την τακτική και θα επιμείνουμε να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα αυτό οι Γενικές Συνελεύσεις».

2 σχόλια:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Τελικά….!

.....Προκάτ ‘’τρελό’’ σενάριο
και σκηνικά ‘’στημένα’’
μας όρισαν τα ερπετά….,
που ζουν στα παρασκήνια….,…..
κι εμείς…., ‘’χωρίς να θέλουμε’’….,
παίζουμε τη ζωή ‘’μας’’….,
ζωή απ’ τα καλούπια –τους
κι απ’ την υποταγή μας….!

Ξεκινάμε ανθρώποι…..
και, μετά, στα σχολειά….,
σπουδαστήρια πετάγματος, τάχα….,
τα φτερά μας ‘ξαλείφουνε δόλια….,…..
κι η ζωή ‘’μας’’ πορεία
σε σχοινί τεντωμένο…..
κι από κάτω ένας βόθρος
ανοιχτή αγκαλιά….!
Τελικά…., με κομμένα φτερά
και το πέταγμα χίμαιρα….,
καταντάμε κατθρώποι….!

Σικέ μιας ‘’Μοίρας’’ έρμαια….,
καταραμένο κλήρο
μας ‘δώσαν σκάρτη μοιρασιά
της Γης οι ‘’Μοιρο’’πλάστες….,…..
κι εμείς…., σαν τον δεχτήκαμε….,
φτιάχνουμε την ψυχή ‘’μας’’….,
ψυχή απ’ τα κουρέλια –τους
κι απ’ την ψευδαίσθησή μας….!.....

...........................

Μα της ‘’τρέλας’’ θα πιω το κρασί….!

.....Σε παιδείας λειψής τα κλισέ
μια πατρίδα ‘’Μαντάμ’’ μ’ έκλεισε…..
κι η ψυχή κι η ζωή μου σικέ
σ’ ένα ρόλο φθοράς χάθηκε….!

Της ‘’λογικής’’ –τους τα αποφόρια
κάψε, ψυχή μου, και γύμνια ντύσου….,
ψάξε της ‘’τρέλας’’ τα ανηφόρια
κι όρθιος ανέβα και αναστήσου….!

Κι η καρδιά στα μπλεξίμια του νου
Μινωταύρου βορά…., άπονου….,
μα της ‘’τρέλας’’ θα πιω το κρασί….,
λευτεριάς μου θα βρω λύτρωση….!.....

Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΕ Η ΜΑΡΙΟΡΗ Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ

ΧΕΣΕ ΜΕΣΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΔΕΒ ΓΙΝΑΜΕ ΕΥΖΩΝΟΙ

ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ ΝΑ ΦΑΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

ΟΛΟΙ ΤΟΧΑΝ ΤΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΚΕΙΝΗ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ