Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Ανακοινώθηκαν και επίσημα τα μέτρα


Περικοπές 30% σε δώρα-επίδομα αδείας
αύξηση 2% στο ΦΠΑ - έκτακτη εισφορά


Περικοπή 30% στο δώρο του Πάσχα, στο επίδομα αδείας και στο δώρο των Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, το συνολικό «ψαλίδι» στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται στο 12%, ο ΦΠΑ ανεβαίνει κατά 2% ενώ αυξάνει επιπλέον ο φόρος στα καύσιμα και «παγώνουν» οι συντάξεις.

Επιπλέον, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που αποκτήθηκαν το 2010, ενώ για το 2010 σε αυτή την κατηγορία θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.

Οι μειώσεις κατά 30% σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας θα ισχύσουν από φέτος και αντιστοιχούν στο 60% των μηνιαίων αποδοχών. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι νέες έκτακτες περικοπές σε επιδόματα- δώρα:

-Περικόπτονται 30% το δώρο Πάσχα, το επίδομα Αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων. Οι περικοπές αφορούν μόνο το δημόσιο - εξαιρούνται οι συντάξεις.
– Περικόπτονται 12% τα επιδόματα και αποζημιώσεις των γενικών γραμματέων και όλων των υπαλλήλων σε δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού και Λιμενικου Σώματος
- Μειώνονται 12% τα έξοδα παράστασης που καταβάλλονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής σε υπουργούς και υφυπουργούς.
Οι νέες έκτακτες φορολογίες:
- Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ από 19% σε 21%, από 10 σε 11% και από 4,5% σε 5%
- Επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλης αξίας, σε αεροπλάνα, πλοία, είδη χρυσοχοίας και άλλα:

Αναλυτικότερα:

Για τα καινούργια αυτοκίνητα: φόρος 10% για εργοστασιακή τιμή από 17.000 έως 22.000 ευρώ, 20% από 22.000 εως 30.000 ευρώ και 30% για πάνω από 30.000 ευρώ. Για τα μεταχειρισμένα πολυτελή: 10% για εργοστασιακή τιμή από 10.000 ευρώ έως 13.000 ευρώ, 20% από 13.000 ευρώ έως 18.000 ευρώ και 30% για μεγαλύτερη των 18.000 ευρώ.
 Για όλα τα άλλα πολύτιμα αντικείμενα όπως δέρματαδιαμάντια, κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, μαργαριτάρια, πλοία, σκάφη: φόρος 10%.
 Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% για όσους το 2009 δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ
 Επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 45% για εσοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2010.
Αυξάνεται λόγω αύξησης φόρου κατά 1,2 ευρώ η τιμή της φιάλης για τα αλκοολούχα ποτά ( ουίσκυ, βότκα κά) ενώ για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά η αύξηση είναι 60 λεπτά και για τη μπύρα από 14 έως 27 λεπτά.
 Αυξάνεται από 6 έως 15 λεπτά η τιμή των τσιγάρων λόγω νέας αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ( είχαν αυξηθεί πάλι τον Ιανουάριο από 19 λεπτά έως 34 λεπτά)
Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη, πετρέλαιο κίνησης. Η τιμή της αμόλυβδης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, και του πετρελαίου κίνησης κατά 3,6 λεπτά το λίτρο.
Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργειαπου καταναλώνουν τα νοικοκυριά. Η επιβάρυνση θα είναι 9,7 ευρώ το τετράμηνο για μια μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 1.770 κιλοβατώρες.
Καταργείται η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πετρελαίου κίνησης που είχε ως τώρα η ΔΕΗ. Αρα έρχονται αυξήσεις τιμολογίων από ΔΕΗ.
Μειώνεται 10% η επιχορήγηση από κρατικό προυπολογισμό για τα ταμεία ΟΑΠ – ΔΕΗ και ΤΑΠ – ΟΤΕ. Καλούνταιοι διοικήσεις των εν λόγω ταμείων να αποφασίσουν εντός 15 ημερών σε αναπροσαρμογή των παροχών των ασφαλισμένων τους.
Μειώνεται κατά 500 εκατ ευρώ η εθνική συμμετοχή στο φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μειώνονται επίσης κατά 200 εκατ δαπάνες του ΠΔΕ για την Παιδεία και άλλα προγράμματα στον τομέα αυτό.
Αλλα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για την εισοδηματική πολιτική και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή:
 Παγώνουν οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο για το 2010.
 Παγώνουν όλες οι προσλήψεις το 2010 με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν τους τομείς υγείας, παιδείας, ασφάλειας.
 Προσλήψεις στο δημόσιο με βάση τη σχέση μία αποχώρηση για κάθε 5 αποχωρήσεις από το 2011. Μειώνονται κατά 70% οι υφιστάμενες αποσπάσεις εκπαιδευτικώντο αργότερο μέχρι 31-08-2010. Ανακαλούνται αποσπάσεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και των σωμάτων ασφαλείας και του λιμενικού σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντά τους μέχρι 31-04-2010.
Μειώνεται 20% το επίδομα των δικαστικών για ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων
Μειώνονται 7% οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από τον Προυπολογισμό ή είναι Δημόσιες Επιχειρήσεις με εξαίρεση όσες είναι στο χρηματιστήριο και το δημόσιο ελέγχει κάτω του 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου.
 Μειώνονται 50% οι αμοιβές των επικεφαλής και μελών ΔΣ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου.
 Τίθεται χαμηλότερο όριο στις 5.981 ( το επίπεδο των αποδοχών του γγ υπουργείου ) στις συνολικές αποδοχές που μπορεί να πάρει κάποιος δημόσιος υπάλληλος ( πλήν των οικογενειακών παροχών και επιδομάτων αδείας και εορτών).
 Περιορίζεται κατά 30% το ανώτατο όριο των υπερωριών στο δημόσιο, στα ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ.
Αντιδράσεις
Ο λαός θα ανταποκριθεί όταν πειστεί για την αναγκαιότητα των μέτρων, υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τα μέτρα.

«Πήραμε τις αναγκαίες αποφάσεις για να ανασάνουμε, για να βγει η χώρα από τη δίνη των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νέο πακέτο μέτρων.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε επιπλέον λόγο για την αναγκαιότητα της λήψης των αποφάσεων. Δεν ήταν ......................................................................................................................................................
.......................«απλώς επιλογή», είπε και επισήμανε την αναγκαιότητά τους για την επιβίωση της χώρας και της οικονομίας.
Οι αποφάσεις, πρόσθεσε, ήταν αναγκαίες για «να ανασάνουμε, για να δώσουμε τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο».

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα αποδώσουν 4,8 δισ. ευρώ: Το «50% θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών και και το άλλο μισό από αυξήσεις στους φόρους», διευκρίνισε.

Ψηφίζεται άμεσα το νομοσχέδιο

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Αύριο, το ν/σ θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος.
Συνέντευξη Τύπου θα δώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα μέτρα.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο αργότερα το μεσημέρι προκειμένου να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια να μην καταβληθεί ο 14ος μισθός στους βουλευτές.

 

1 σχόλιο:

ksipnistere είπε...

Προς το Blog σας
Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com

www.ksipnistere.gr
Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.