Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Υπό κατάληψη αρκετά σχολεία σε όλη τη χώρα


ΤΟ ΒΗΜΑonline

Σε ρυθμό καταλήψεων κινούνται πολλά σχολικά συγκροτήματα σε διάφορους νομούς της χώρας, με αιτήματα που ξεκινούν από την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και φθάνουν ως τη δημιουργία ειδικού χώρου για καπνιστές.

Σε μία μάλιστα περίπτωση, στο Επαγγελματικό Λύκειο της Γλυφάδας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις αρχές της εβδομάδας, σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα επίθεση με μολότοφ από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες.

Από τη Δευτέρα το πρωί τουλάχιστον 24 γυμνάσια και λύκεια βρίσκονται υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, με κύριο αίτημα την οριστική επίλυση των προβλημάτων στέγασης που αντιμετωπίζουν.

Τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία λειτουργούν σε καθεστώς διπλοβάρδιας. Υπό κατάληψη τελούν και πολλά σχολεία στον Εβρο.

Εκεί οι μαθητές ζητούν την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων καθηγητών, την κάλυψη των εργαστηρίων και των βιβλιοθηκών με σύγχρονο εποπτικό εξοπλισμό και την επέκταση του μέτρου της ενισχυτικής διδασκαλίας. Με τα ίδια αιτήματα τελούν υπό κατάληψη και 13 συνολικά σχολεία στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, στην Πτολεμαΐδα και στο Αμύνταιο.

Καταλήψεις έχουν ξεκινήσει και σε δύο πόλεις της Πελοποννήσου, στην Τρίπολη και στον Πύργο. Στην Τρίπολη τελούν υπό κατάληψη το 1ο, το 2ο και το 3ο Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης. O ι μαθητές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα αιτήματά τους, ενώ η ένωση των συλλόγων γονέων της αρκαδικής πρωτεύουσας ζήτησε από τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κοτσιάνη να τροποποιηθεί το ωράριο εργασίας των σχολικών φυλάκων, προκειμένου να αποτραπούν, όπως υποστήριξαν, αιφνιδιαστικές καταλήψεις σε άλλα σχολικά κτίρια κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να έχουν προηγηθεί αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.

Στον Πύργο υπό κατάληψη βρίσκονται το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο και το 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης. Μάλιστα στο 2ο Λύκειο οι μαθητές ζητούν, μεταξύ άλλων αιτημάτων για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη δημιουργία ειδικού χώρου για καπνιστές, καθώς, όπως υποστήριξαν γραπτώς προς τον διευθυντή του σχολείου, «οι καθηγητές, όταν δεν βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας, καπνίζουν ανεξέλεγκτα σε όλους τους χώρους».

1 σχόλιο:

teagan είπε...

Το διάστημα από Σεπτέμβριο μέχρι Χριστούγεννα είναι κάμποσο, γι' αυτό στο ενδιάμεσο χρειάζεται μια εβδομάδα άλλων δραστηριοτήτων π.χ. επισκέψεις σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, Εκπαιδευτικές Εκδρομές π.χ. CERN, Δημόκριτος, Τεχνολογικό Μουσείο Θεσ/κης, κλπ. Πως έχουν στην Γερμανία μια εβδομάδα τη γιορτή της πατάτας;