Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Άνοδος βάσεων - αύξηση αριστούχων


Άνοδος βάσεων - αύξηση αριστούχων
Οι πρώτες 9.000 βαθμολογίες δείχνουν λιγότερους υποψήφιους κάτω από τη βάση

ΕΡΕΥΝΑ του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Τάσεις γενικής ανόδου των βάσεων φανερώνουν οι μέχρι στιγμής βαθμολογίες των γραπτών στα περισσότερα μαθήματα (περισσότεροι αριστούχοι- λιγότεροι κάτω από τη βάση) σε σχέση με πέρσι.

Λιγότερα σε σχέση με πέρσι γραπτά βαθμολογούνται κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται μεγαλύτερα ποσοστά αριστούχων. Αντίθετα στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης αναμένεται σημαντική μείωση των άριστων γραπτών ενώ μέχρι στιγμής καλύτερα φαίνεται να είναι στα υπόλοιπα μαθήματα που έχουν αρχίσει να βαθμολογούνται. Αυτό προκύπτει από δείγμα 9.000 γραπτών (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βέροια, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης) το οποίο παρουσιάζει τις διαγραφόμενες τάσεις στις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε έξι μαθήματα αλλά και από εκτιμήσεις βαθμολογητών για τα μαθήματα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη Παρασκευή.

1.Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 Καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διόρθωση των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα της χώρας, αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες τάσεις στις βαθμολογικές επιδόσεις των φετινών υποψηφίων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε δείγμα 1.900 γραπτών, πολύ χαμηλές εμφανίζονται οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 όπου περίπου τα δύο στα τρία γραπτά βαθμολογούνται κάτω από τη βάση του 10 ενώ την ίδια στιγμή οι άριστες βαθμολογίες ξεπερνούν το 4%. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι επιδόσεις αυτές είναι καλύτερες από τις περσινές. Στο ίδιο μάθημα οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης σε δείγμα 600 γραπτών βαθμολογούνται κάτω από τη βάση σε ποσοστό περίπου 30% ενώ τα άριστα γραπτά ξεπερνούν το 13%. Πρόκειται για μια αισθητή βελτίωση των επιδόσεων, που αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής τουλάχιστον στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο στα οποία το μάθημα είναι αυξημένης βαρύτητας.

2.Μαθηματικά Γενικής Παιδείας Σαφώς καλύτερες από πέρσι φαίνεται να είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία έχουν επιλεγεί από την πλειονότητα των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αλλά και από ένα μέρος υποψηφίων της Θεωρητικής (όσοι στοχεύουν στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών Επιστημών), όπου οι απορριπτικές βαθμολογίες είναι λιγότερες από 26% ενώ τα άριστα γραπτά παρουσιάζονται σε ποσοστό 30,5%. Κι εδώ οι βαθμολογικές επιδόσεις ωθούν ανοδικά τις βάσεις των σχολών του 5ου Επιστημονικού Πεδίου για το οποίο το μάθημα είναι αυξημένης βαρύτητας.

3.Βιολογία Γενικής Παιδείας Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας την οποία έχει επιλέξει εκτός των άλλων και το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης οι επιδόσεις δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται αισθητά από τις περσινές. Ένα δείγμα από 1.000 γραπτά βαθμολογείται σε ποσοστό περίπου 31,5% κάτω από τη βάση και 27% με άριστα (18-20).

4.Νεοελληνική Γλώσσα Στη Νεοελληνική Γλώσσα τα πρώτα στοιχεία από δείγμα 1.600 γραπτών δείχνουν ότι καταγράφονται καλύτερες επιδόσεις από τις περσινές. Ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό βαθμολογείται με άριστα (περίπου 2%) ενώ μικρότερο με κάτω από 10 (περίπου 23%).

5.Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης Στη Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης το πρώτο δείγμα από 900 γραπτά δείχνει ότι οι φετινοί υποψήφιοι βαθμολογούνται σε ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό από πέρσι με άριστα (5%) ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό όσων βαθμολογούνται κάτω από τη βάση (23%).


Ποιοι δικαιούνται την πρόσβαση

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής εισαγωγής στα Τμήματα και στις Σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να έχουν επιτύχει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού βαθμού ή να έχουν συγκεντρώσει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για κάθε Σχολή ή Τμήμα.

Παράδειγμα
Για να συμμετάσχει υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στο Τμήμα Νομικής Αθήνας απαιτείται να έχει συγκεντρώσει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή τουλάχιστον 10.000 μόρια, αφού ο μέγιστος δυνατός αριθμός μορίων για τη συγκεκριμένη Σχολή είναι 20.000.

Για να συμμετάσχει υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας, απαιτείται να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: α) Να έχει πετύχει βαθμό τουλάχιστον 10 στο ειδικό μάθημα των Γερμανικών στην εικοσάβαθμη κλίμακα και β) να έχει συγκεντρώσει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή τουλάχιστον 12.000 μόρια, αφού ο μέγιστος δυνατός αριθμός μορίων για τη συγκεκριμένη Σχολή είναι 24.000.

Για να συμμετάσχει υποψήφιος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, απαιτείται να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: α) Να έχει πετύχει βαθμό τουλάχιστον 10 στο ειδικό μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο στην εικοσάβαθμη κλίμακα και β) να έχει συγκεντρώσει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή τουλάχιστον 11.000 μόρια, αφού ο μέγιστος δυνατός αριθμός μορίων για τη συγκεκριμένη Σχολή είναι 22.000.


Καλύτερες επιδόσεις

ΠΑΡ΄ ΟΛΟ που είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, η πρώτη εικόνα είναι ότι μέχρι στιγμής έχουμε καλύτερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι. Αν εξαιρέσουμε τη Βιολογία Κατεύθυνσης στην οποία οι βαθμολογικές επιδόσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τις περσινές, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ελαφρά καλύτερες επιδόσεις. Εφ΄ όσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές στα επόμενα μαθήματα (με αυξημένο βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας σε σχέση με πέρσι), δημιουργείται ένα περιβάλλον μικρής πτώσης των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές, ανόδου στις Οικονομικές, ενώ ανοδικές πιέσεις παρατηρούνται και στα χαμηλόβαθμα Τμήματα του 1ου, 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: