Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΜΕ- ΟΛΜΕ- ΑΔΕΔΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ





Έχασε έδρα η ΔΑΚΕ-Ενισχυμένη η ΠΑΣΚ-Στο 33,6% η αποχή
Πρωτιές για Σταύρο Σόντη και
Πάνο Λαζοκίτσιο
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ :ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της ΗΠΕΙΡΟΥ (Πέμπτη 21 Μαιου 2009)


Ύστερα από τα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, η ΔΑΚΕ έχασε μία έδρα στο Όργανο, ενώ αντίθετα ενισχυμένη σε ψήφους, αλλά και με «αέρα» φρεσκάδας και ανανέωσης αναδείχτηκε η ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,. Πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ Σταύρος Σόντης, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο με 136 ψήφους, αφήνοντας πίσω του όλη την παλιά φρουρά της παράταξης.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εννιά εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ, από τρεις κατέλαβαν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ και από μία αυτές της ΑΕΚΕ, των «Παρεμβάσεων» και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ και η οποία τελικά κατάφερε να εκλέξει εκπρόσωπο.

Μεγάλη η αποχή
Από την άλλη, έντονος είναι ο προβληματισμός στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τόσο για την επόμενη ημέρα των εκλογών, σχετικά με τις διεργασίες και τις επαφές για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, όσο και για την περιορισμένη συμμετοχή των καθηγητών στις εκλογές, αφού τελικά ψήφισαν 1.063 από το σύνολο των περίπου 1.600 εκπαιδευτικών στο Νομό. Έτσι λοιπόν, η αποχή που κυμάνθηκε στο 33,6%, αναπόφευκτα αποτέλεσε αιτία ενός γενικότερου προβληματισμού για τον συνδικαλισμό στον κλάδο των εκπαιδευτικών, που αναμφίβολα σχετίζεται με την ευρύτερη απαξίωση των εργαζομένων για το συνδικαλιστικό τους φορέα.

Κερδισμένοι και… χαμένοι!
Πρώτη από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση αναδείχθηκε η παράταξη της ΔΑΚΕ που με 370 ψήφους κατέλαβε ποσοστό 34,8% καταλαμβάνοντας τρεις έδρες και κατά σειρά εξέλεξε στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ τους κ.κ. Λαζικίτσιο Παναγιώτη (202), Μπόζιο Κωνσταντίνο (195) και Ζέρβα Ευάγγελο (195). Σημειώνουμε εδώ, ότι η «γαλάζια» παράταξη έχασε μία έδρα στο Όργανο, αφού στο προηγούμενο Δ.Σ. κατείχε τέσσερις έδρες,.
Ακολούθησε η παράταξη της ΠΑΣΚ, η οποία κατέλαβε 302 ψήφους συγκεντρώνοντας το 28,4% των σταυρών και εξέλεξε τρεις εκπροσώπους, τους κ.κ. Σόντη Σταύρο (136) , Στράτο Μιχάλη (131) και Γραβάνη Περικλή (120). Ακολούθησαν χωρίς να εκλέγονται οι Νίκος Παππάς (102) και Μαίρη Κασσαγιάννη (73), Γεωργούλας Χρήστος (65).
Με μειωμένα ποσοστά εμφανίστηκαν οι τρεις παρατάξεις της Αριστεράς (ΑΕΚΕ, «Παρεμβάσεις» και «Συσπειρώσεις») ενώ αντίθετα η παράταξη ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αύξησε τα ποσοστά της και κατάφερε να κερδίσει μια έδρα.
Πιο συγκεκριμένα, μία έδρα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κατέλαβε και η παράταξη της ΑΕΚΕ συγκεντρώνοντας 119 ψήφους ποσοστό 11,1%, εκλέγοντας στο νέο Δ.Σ τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της τοπικής ΕΛΜΕ, κ. Τουφίδη Μπάμπη.
Οι «Παρεμβάσεις» συγκέντρωσαν 112 ψήφους και ποσοστό 10,5%, εκλέγοντας μία έδρα την οποία κατέλαβε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ κ. Γιάννης Μακρίδης.
Την παράταξη της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ ψήφισαν 82 εκπαιδευτικοί, ποσοστό 7,7% και εξελέγη στο νέο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, η κα Σοφία Μπλέτσα.
Τέλος, χωρίς εκπρόσωπο έμειναν οι «Συσπειρώσεις» που κατέλαβαν 48 ψήφους, ποσοστό 4,5%.

18-17 για το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό, κατά τις προχθεσινές εκλογές εξέλεξαν και τους εκπροσώπους τους για το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Εδώ, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, αλλά και προβληματισμό προκάλεσε στα μέλη της ΠΑΣΚ, αλλά στα κομματικά επιτελεία του τοπικού ΠΑΣΟΚ, η εκλογική «απαξίωση» των ψηφοφόρων της ΠΑΣΚ στο πρόσωπο της υπεύθυνης του Τομέα Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κας Ζωής Αλεξίου, αφού στο ψηφοδέλτιο των «πράσινων» εκπροσώπων για το Νομαρχιακό Τμήμα της τοπικής ΑΔΕΔΥ, σε σύνολο 27 υποψηφίων, κατέλαβε τη 13η θέση με μόλις… 37 ψήφους! Σε αυτό πρώτευσε ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ κ. Γιάννης Ντούρος με 148 ψήφους.
Εδώ και πάλι πρώτευσε η παράταξη της ΔΑΚΕ με 343 ψήφους, (εξέλεξε 18 αντιπροσώπους), ενώ ακολούθησε η ΠΑΣΚ με 319 ψήφους, (εξέλεξε 17 αντιπροσώπους), ενώ ακολούθησαν οι: ΑΕΚΕ με 115 ψήφους (εξέλεξε 6 αντιπροσώπους), «Παρεμβάσεις» με 106 ψήφους (εξέλεξε 5 αντιπροσώπους), ΕΣΑΚ-ΔΕΕ με 21 ψήφους (εξέλεξε 5 αντιπροσώπους) και «Συσπειρώσεις» με 46 ψήφους (εξέλεξε 2 αντιπροσώπους).

4-3 για τη ΟΛΜΕ
Σε ό,τι αφορά τους αντιπροσώπους των τοπικών συνδικαλιστικών παρατάξεων για το προσεχές 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ, η ΔΑΚΕ με 370 ψήφους κατέλαβε τέσσερις έδρες και κατά σειρά εξέλεξε τους κ.κ. Λαζικίτσιο Παναγιώτη, Μπόζιο Κωνσταντίνο Ζέρβα Ευάγγελο και Θανάση Τσάνη. Ακολούθησε η ΠΑΣΚ, η οποία κατέλαβε 288 ψήφους και εξέλεξε τους κ.κ. Στράτο Μιχάλη (149), Γραβάνη Περικλή (117) και Νίκο Παππά (98) και στη συνέχεια οι παρατάξεις της ΑΕΚΕ με 126 ψήφους (2 εκπροσώπους) και από έναν εκπρόσωπο εξέλεξαν οι «Παρεμβάσεις» και η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ με 103 και 82 ψήφους αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: