Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Σοσιαλισμός είναι να ζητάς πολλά και για όλους.



Τσολιού Ηλιάνα
Μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Συντρόφισσες & Σύντροφοι,

η σημερινή συνέλευση της Δημοτικής Οργάνωσης Ιωαννίνων, βρίσκει το κόμμα μας (μετά από πολύ καιρό) σε μια περίοδο ανάκαμψης, σε μια περίοδο που ο πολίτης φαίνεται να ανακτά την εμπιστοσύνη του προς το Κίνημά μας, σε μια κρίσιμη στιγμή της Παγκόσμιας και Εθνικής Οικονομίας όπου η κοινωνία αναζητά λύσεις και διεξόδους στα αδιέξοδα που μας οδήγησε ο καπιταλισμός και ο φιλελευθερισμός των αγορών.
Σε ένα τέτοιο ζοφερό οικουμενικό περιβάλλον και σε ένα ακόμα πιο απελπιστικό εθνικό περιβάλλον που μας οδήγησε η «ακυβερνησία» της Δεξιάς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ βρίσκεται προ των πυλών δυο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων: των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο και των Εθνικών εκλογών όποτε αυτές προκηρυχτούν.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει χρέος όχι μόνο να κερδίσει αυτές τις κρίσιμες και σημαντικές αναμετρήσεις αλλά και να αναλάβει υπεύθυνα τόσο την αντιπροσώπευση του πολιτικού μας σχηματισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την σωστή διακυβέρνηση του τόπου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε, δεν είναι τίποτα άλλο από την κλασική, περιοδικά & ιστορικά, επαναλαμβανόμενη, καμπή του καπιταλιστικού συστήματος. Συμβαίνει κάθε φορά που έχουμε υπερβολική συσσώρευση πλούτου σε υπερβολικά λίγους, εξάντληση πλουτοπαραγωγικών πηγών και εθνικών αγορών. Σε κάθε τέτοια καμπή του καπιταλισμού «το μάρμαρο» πάντα καλούνται να πληρώσουν οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις και οι πιο αδύναμοι λαοί. Και ενώ οι λαοί σε τέτοιες περιόδους αρχικά επαναστατούν και φωνάζουν πως ο «καπιταλισμός πέθανε», τα trust και οι πολυεθνικές καταφέρνουν και τον ανασταίνουν ακόμη πιο ύπουλο, ακόμη πιο ισχυρό ακόμη πιο σκληρό. Αυτό το καταφέρνουν με τον ένα και μοναδικό τρόπο: τον πόλεμο. Παγκόσμιο πόλεμο, ψυχρό πόλεμο, κοινωνικό πόλεμο, φυλετικό πόλεμο, θρησκευτικό πόλεμο ίσως και τώρα να έχουν εφεύρει και να βιώνουμε ένα καινούργιο πόλεμο.
Ιστορικά έχει καταγραφεί, ότι σε περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων και κοινωνικών ανισοτήτων πολύ εύκολα μπορεί οι κοινωνίες να παρασυρθούν σε ακραίες συμπεριφορές, κοινωνικές ομάδες να στραφούν εναντίον άλλων (πρώτοι που πλήττονται συνήθως είναι οι μετανάστες), οικονομικά ασθενέστεροι να γκετοποιηθούν και η βία που προέρχεται από τη φτώχια και την εξαθλίωση να οδηγήσει τελικά σε αύξηση του συντηρητισμού και καταπάτηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του πολίτη. Σε μια τέτοια πλάνη προσπάθησε όλο το Χειμώνα (με τα επεισόδια τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις) να μας βάλει η κυβέρνηση του Καραμανλή. Σε μια εθνικιστική έξαρση και σε ένα «ελληνιστικό κιτς» προσπαθεί να μας εμπλέξει ο Καρατζαφέρης με τις δηλώσεις περί μεταναστών. Και τα δύο κόμματα είναι εκφραστές της ίδιας δεξιάς πολιτικής και θέλουν να μας οδηγήσουν σε «εθελουσία έξοδο» από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ καλείται να απαντήσει στις προκλήσεις, με εξωστρεφή και δημιουργική εξωτερική πολιτική στη Διεθνή σκηνή αλλά και με ενεργή, δυναμική και ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ιδεολογία και παρουσία, στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για την πολιτική που θα επιλεχθεί από την ταραγμένη Ε.Ε., για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ καλείται να αποκαταστήσει στο εσωτερικό της χώρας, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ & ΙΣΟΤΗΤΑ με πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης (και όχι ελεημοσύνης), με την εξασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία, με τη αναδιανομή του εισοδήματος, με τη δίκαιη και την σταθερή φορολογία.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει χρέος να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις κερδίζοντας τόσο τις Ευρωεκλογές όσο και τις Εθνικές εκλογές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να κερδίσει όχι για να εκπληρωθούν οι φιλοδοξίες και οι ματαιοδοξίες κάποιων στελεχών του αλλά για να ξαναδώσει στο λαό το χαμένο του όραμα, να συνεχίσει την ανάπτυξη του τόπου από κει που την άφησε το 2004 και για να εξιλεωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας για τις περιπτώσεις του παρελθόντος που έκανε λάθη ή παραλείψεις ή που λοξοδρόμησε από το δρόμο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη.

Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα είναι πολύ κρίσιμη τα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι πολύ σημαντικά. Η υπομονή του πολίτη έχει φθάσει στα όριά της, η ανοχή του σε λάθη, φρούδες υποσχέσεις, λόγια χωρίς ουσία, οράματα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς είναι μηδενική.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει ευθύνη να ξαναδώσει στη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΑΜΑ, στον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΥΣΙΑ και στον ΠΟΛΙΤΗ ΑΞΙΑ & ΣΗΜΑΣΙΑ.
Για να το πετύχει αυτό, ο μόνος δρόμος είναι η ξεκάθαρη ιδεολογία και η παιδεία – εκπαίδευση όλων των μελών μας πάνω στις αξίες της Δημοκρατίας, της κοινωνικής ισότητας, της ισονομίας των πολιτών, της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, της αξίας του πολιτισμού στη διαμόρφωση ελεύθερων και ανήσυχων πνευμάτων στις θεμελιώδεις αξίες του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ. Είναι χρέος και ρόλος του Κινήματος να μας μορφώνει συνεχώς πολιτικά και ιδεολογικά, γιατί μόνο η ιδεολογία και τα κοινά οράματα μπορούν να μας οδηγήσουν από το «εγώ» στο «εμείς», να εναρμονίσουν το λόγο με την πράξη, να λειτουργήσουν ως ασφαλιστικές δικλίδες που θα προστατέψουν και το κίνημά μας και εμάς τα μέλη του από τον «Κακό μας Εαυτό».
Γιατί, σύντροφοι όλοι μας είμαστε ικανοί και για το μεγαλύτερο καλό και για το χειρότερο κακό. Και αν κάνουμε κάποια στιγμή, την ιστορική μας αναδρομή, θα δούμε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ (ευτυχώς λίγες φορές) είχε και κακό εαυτό.

Το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο κεντρική πολιτικής σκηνής το ΠΑ.ΣΟ.Κ φαίνεται να έχει αποκτήσει ένα προγραμματικό λόγο και ένα συντονισμένο βηματισμό που το φέρνει όλο και πιο κοντά στην εκλογική νίκη. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στο τοπικό ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ο πρόεδρος είχε την ευθύνη να καταρτίσει το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο. Χρέος των τοπικών κοινωνιών είναι να μορφοποιήσουν τις προδιαγραφές που θέλουν να έχουν οι υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές. Καθήκον των τοπικών οργανώσεων είναι εξασφαλίσουν την αξιοκρατική αντιμετώπιση και την ανάδειξη όλων των στελεχών. Καθήκον, όλων όσων επιθυμούν να εμπλακούν με την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι η σοβαρότητα και το μέτρο.
Θα πρέπει σαν οργάνωση να βάλουμε τον πήχη των υποψηφιοτήτων πολύ ψηλά και να είμαστε πολύ αυστηροί στην κρίση μας και στοχευόμενοι στον αντιπολιτευτικό μας λόγο. Ας μη ξεχνάμε πως από το Κίνημα μας έχουν περάσει πολιτικές προσωπικότητες υψηλού κύρους και ήθους. Ας μη ξεχνάμε πως μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ, κατάφερε να συμπυκνώσει και να ακτινοβολήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, όλα «τα θέλω και τα μπορώ» του Γυναικείου κινήματος μέσα από ένα και μόνο πρόσωπο, τη Μελίνα Μερκούρη. Αν θυμηθούμε τη λάμψη της προσωπικότητάς της τότε σίγουρα κάθε παρέκκλιση προς μειωτικές ως προς το γυναικείο κίνημα δεξιές πρακτικές, «συμπλήρωσης» των ψηφοδελτίων με γυναικείους εκπροσώπους τύπου «Barbie», θα θαμπώσει.
Αν φέρναμε στη μνήμη μας πως ο Γιώργος Γεννηματάς συνέδεσε το όνομά του με το μεγαλύτερο κοινωνό έργο το: Εθνικό Σύστημα Υγείας θα επικεντρώναμε τον αντιπολιτευτικό μας λόγο στην προκλητική κατάρρευση του ΕΣΥ από τη ΝΔ και τον εκβιασμό που γίνεται αυτή τη στιγμή σε όλους μας να στραφούμε στην ιδιωτική περίθαλψη & ασφάλιση και όχι στον αν κλήθηκε ή όχι η συντρόφισσα Γεννηματά στα εγκαίνια του δρόμου που έφερε το όνομα του πατέρα της. Άποψή μου είναι ότι ο Γεννηματάς έδωσε ότι έδωσε στη πολιτική και στην Ελλάδα όχι για να γίνει δρόμος στα Γιάννενα αλλά για να ανοίξει «δρόμους στην κοινωνία»
Όλοι, κάθε μέλος και κάθε φίλος του Κινήματος, κάθε οργάνωση (Δημοτική, Νομαρχιακή, χώρου δουλειάς), όλοι ανεξαιρέτως, έχουμε χρέος να προετοιμαστούμε για τις μάχες που έρχονται. Ρόλος τόσο της Δημοτικής Οργάνωσης όσο και της Νομαρχιακής είναι η συνένωση και ο συντονισμός όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και η διάχυση των πληροφοριών από και προς όλους τους χώρους δράσης, χωρίς αποκλεισμούς και φοβικά σύνδρομα.
Στόχος, όλων μας, πρέπει να είναι η νικηφόρος μάχη των εκλογών και όχι η εξασφάλιση κάποιου κομματικού officious
Οδηγός όλων μας, πρέπει να είναι ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη στην επόμενη διακυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ και όχι ο ρεβανσισμός ή η κατάκτηση κάποιου κυβερνητικού αξιώματος.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
δεν θέλω να μειώσω ούτε στο ελάχιστο την αισιοδοξία που διακατέχει αυτή τη στιγμή το Κίνημα θέλω απλώς να επισημάνω πως από τη «δημοσκοπική» ανάκαμψη μέχρι την «νίκη της κάλπης» ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και κάθε μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ (κατέχει ή όχι κομματικό ρόλο) πρέπει να γνωρίζει πως η συμπεριφορά του μπορεί να «μειώσει» ή να «αυξήσει» το κύρος όλου του κινήματος.
Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε σε «τροχιά νίκης» αλλά να ξέρετε πως το οποιοδήποτε λάθος μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό ολόκληρο το «τρένο». Πρόθεση μου δεν είναι η γκρίνια αλλά ενίσχυση των αντανακλαστικών μας, η αποφυγή του εφησυχασμού και η ενίσχυση της ανησυχίας. Κάποτε, κάποιος μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης ανακήρυξε ξέρετε την ανησυχία σε αγία, «την Αγία Ανησυχία»
Και αν θεωρείτε ότι ζητάω πολλά από το Κίνημά μας, μη ξεχνάτε ότι ανήκω στη Γενιά των 30άρηδων και το να κάνετε τη γενιά μου σύνθημα δε μου αρκεί, απαιτώ να την βάλετε στο επίκεντρο των πολιτικών επιλογών σας.
Και αν πιστεύετε πως ζητάω πολλά από το Κίνημά μας δε φταίω εγώ αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου που μας έμαθε πως δικαιούμαστε πολλά, που μας έμαθε πως Σοσιαλισμός είναι να ζητάς πολλά και για όλους.


Τσολιού Ηλιάνα
Μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: