Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

«Έμφραγμα» στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων





Πηγή: alfavita.gr


«Έμφραγμα» στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) - 300 ασφαλισμένοι απεβίωσαν χωρίς να λάβουν το εφάπαξ. - Οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φτάσουν το 2010 τις 19.540 



ΩΡΑ μηδέν!
 
Στο χείλος του γκρεμού το ΤΠΔΥ

Περισσότερες από 18.000 αιτήσεις καταβολής εφάπαξ εκκρεμούν.

Εκτιμάται ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Μέχρι το τέλος του έτους θα απαιτηθούν 1,6 δισ. ευρώ για την πληρωμή εφάπαξ.

Αν συνταξιοδοτηθούν ομαδικά 50.000 υπάλληλοι θα ανοίξει «μαύρη τρύπα» 2,2 δισ. ευρώ στο ΤΠΔΥ. Το ποσό θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ για 80.000 υπαλλήλους.

Το ΤΠΔΥ κατέχει 5 εκατ. μετρητά, μετοχές αξίας 20 εκατ. ευρώ, ομόλογα 15 εκατ. ευρώ και ένα δομημένο ομόλογο αξία 13 εκατ. ευρώ που σήμερα δεν ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου έκαναν αίτηση για εφάπαξ 1.035 εργαζόμενοι. Στο έτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 15.000 από 11.000 πέρυσι.

«Έμφραγμα» στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς περισσότερες από 18 χιλιάδες είναι οι υποθέσεις που εκκρεμούν αναφορικά με την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος, ενώ ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί φθάνει πλέον τα δύο χρόνια!

Την ίδια ώρα οι κυοφορούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό δείχνουν να επιτείνουν το πρόβλημα, αφού ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων είναι διαρκώς αυξανόμενος ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να εγκαταλείψουν το Δημόσιο τουλάχιστον 120 χιλιάδες υπάλληλοι.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναστολής πληρωμών. Το επόμενο βήμα είναι η παύση πληρωμών» προειδοποίησε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης, συμπληρώνοντας πως «είναι πιθανό το πρόβλημα αυτό να αποτελέσει τη φλόγα των κοινωνικών εκρήξεων στην Ελλάδα».

Η αιτία
Η έλλειψη χρημάτων, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί τη βασική αιτία των καθυστερήσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέχρι το τέλος του έτους, το ποσό που θα απαιτηθεί προκειμένου να
καλυφθούν οι ανάγκες για τα εφάπαξ θα φθάσει το 1,6 δισ. ευρώ.

Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων ζημίωσαν το Ταμείο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, (σε 750 εκατ. ευρώ ανερχόταν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου η ζημία έως το 2003) αφού είχαν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι επαγγελματικές ομάδες και οι περιπτώσεις δικαιούχων, χωρίς ωστόσο να συνοδευτούν με τις απαραίτητες εισφορές.

Ως πλέον χαρακτηριστικές αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις των δικαστικών που λάμβαναν διπλάσιο εφάπαξ ενώ πλήρωναν το 41,5% των εισφορών.

«Η έλλειψη πόρων και η απουσία τους κράτους στην οικονομική υποστήριξη του Ταμείου, αποτελούν βασικά προβλήματα» έχει επισημάνει ο Συνηγόρος του Πολίτη και υπογραμμίζει πως «το Ταμείο εδέχθη δικαιούχους που μπήκαν καθ' οδόν, χωρίς τις απαιτούμενες εισφορές».

Παράλληλα, επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο οξύ, καθώς το κύμα φυγής από το Δημόσιο φαίνεται να αυξάνεται.

Αύξηση του αριθμού των Αιτήσεων
Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα στην οποία ο κ. Γ. Ρωμανιάς (ΙΝΕ- ΓΣΕΕ) παρατήρησε ότι «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες του κράτους, το οποίο οφείλει να πληρώσει τα χρήματα που έχει παρακρατήσει από τα Ταμεία». Εξάλλου, ο κ. Νίκος Καλάκος, διευθυντής του ΤΠΔΥ, τόνισε ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί 11.000 αιτήσεις, ενώ εφέτος θα ξεπεράσουν τις 15.000 (τον περασμένο Ιανουάριο υποβλήθηκαν 1.035 αιτήσεις και τον Φεβρουάριο (πρώτο δεκαπενθήμερο) άλλες 800). Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλάκος, στα επόμενα 10 έτη εκτιμάται ότι θα φύγουν από το Δημόσιο 120.000 εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα με την οικονομική στενότητα, το πρόβλημα έρχεται να επιτείνει και ο τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης του Ταμείου, στο οποίο απασχολούνται μόλις 31 άτομα.

Με στάση πληρωμών απειλεί το ΤΠΔΥ
Με στάση πληρωμών απειλείται το Ταμείο Πρόνοιας αν ξεσπάσει (όπως πολλοί φοβούνται) μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων. Εφόσον αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν ομαδικά 50.000 υπάλληλοι (κυρίως γυναίκες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα) οι οικονομικές υποχρεώσεις του Ταμείου θα διευρυνθούν δραματικά, καθώς θα ανοίξει νέα «μαύρη τρύπα» 2,2 δισ. ευρώ.

Το ποσό θα φτάσει στα 3,5 δισ. ευρώ αν οδηγηθούν στην έξοδο 80.000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες (υπολογισμός με ποσό εφάπαξ 43.000 - 44.000 ευρώ κατά μέσο όρο). Ούτε με ρευστοποίηση της περιουσίας του δεν μπορεί το ΤΠΔΥ να «καλύψει» τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις του. Το ΤΠΔΥ κατέχει μετρητά περί τα 5 εκατ. ευρώ, μετοχές αξίας περί τα 20 εκατ. ευρώ, ομόλογα σταθερού επιτοκίου αξίας 15 εκατ. ευρώ και ένα δομημένο ομόλογο ονομαστικής αξίας 13 εκατ. ευρώ, που σήμερα δεν ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ.

Την οικονομική αδυναμία καταδεικνύουν, ακόμη:

Η απόφαση του Ταμείου να «σπάσει» ομόλογο 20 εκατ. ευρώ (από το αμοιβαίο κεφάλαιο των ασφαλιστικών ταμείων) πριν από λίγους μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσες ταμειακές ανάγκες.

Και η απόφαση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να προχωρήσει το Ταμείο σε δανεισμό 200 εκατ. ευρώ, μέσω τραπεζών, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ο δανεισμός δεν έγινε ποτέ.
Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων εντόκως, αλλά και αποζημιώσεις. Ήδη θέμα καταβολής αποζημιώσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» για να λάβουν το εφάπαξ τους (από το προβληματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), θέτει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη (σε ημερίδα που έγινε χθες), εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του. Διαπιστώνει πως η καθυστέρηση- που πλέον φθάνει τους 18 μήνες- γεννά δικαιώματα αποζημιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούμενων.

Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι το 2010 το έλλειμμα στο Ταμείο θα διαμορφωθεί σε 801.140.000 ευρώ. Κατά την ΑΔΕΔΥ, οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φτάσουν τις 19.540 και βέβαια ο χρόνος αναμονής θα υπερβεί το 24μηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: