Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ;



Αναρτήθηκε από Χρήστος Χαρακοπίδης
ΛΙΓΑΠΟΛΑ                                        ( http://2glor.blogspot.com )

Μεγάλη φασαρία γίνεται και πολύ κουβέντα για τις μεθόδους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της μη καταβολής του ΦΠΑ.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Η φοροδιαφυγή και η μή απόδοση του ΦΠΑ είναι κλοπή πόρων από το κοινωνικό σύνολο. Τι συνέπειες έχει κανείς όταν συλληφθεί να κλέβει π.χ. μία τράπεζα; Δεν εξηγείται η αυστηρότητα των νόμων για υπεξαίρεση χρημάτων από μια εξαιρετικά κερδοφόρα ιδιωτική επιχείρηση και η επιείκεια που επιδεικνύεται , όταν αυτό γίνεται στα ταμεία του κράτους. Να υπαχθεί στην ίδια κατηγορία η φοροδιαφυγή , καθώς και η μη απόδοση του ΦΠΑ. Ακόμη να τιμωρείται ως συνεργός για την τέλεση του αδικήματος της κλοπής και αυτός που δεν ζητάει απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή αγοράς αγαθών.
Να είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη μέσω του διαδικτύου το ετήσιο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε φορολογούμενου φυσικού ή νομικού προσώπου. Τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία δε μπορεί να είναι προσωπικά δεδομένα. Άλλωστε για να ζητήσει κανείς σύνδεση με οποιαδήποτε εταιρία κινητής τηλεφωνίας δεν προσκομίζει το εκκαθαριστικό της εφορίας;
Η φύλαξη των αποδείξεων με στόχο την έκπτωση του καταβλητέου φόρου ταλαιπωρεί χωρίς νόημα εκατομμύρια φορολογούμενους και προσθέτει μια ανούσια γραφειοκρατική διαδικασία, καθώς και άπειρες εργατοώρες για τον έλεγχό τους απο τα αρμόδια όργανα, που θα μπορούσαν να διατεθούν για συχνότερους ελέγχους της αγοράς.
Υποχρεωτικός τιμοκατάλογος των ελεύθερων επαγγελματιών με όρια τιμών για κάθε δυνατή εργασία που προσφέρουν, ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του κόστους για κάθε εργασία απο τους πολίτες, αλλά και τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Η φιλοσοφία των ελέγχων θα πρέπει να στηρίζεται στην αρχή: Βλέπω ένα τελεσμένο έργο και αναζητώ αυτόν ή αυτούς που το υλοποίησαν. Υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά για τις υπηρεσίες που παρείχαν και τις αμοιβές που καταβλήθηκαν σύμφωνα με τους τιμοκατάλογους; Με κατάλληλη έρευνα των Σ.Δ.Ο.Ε. μπορούν νομίζω να προσδιοριστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: