Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Πρόσθετη διδακτική στήριξη μόνο για ημέτερους




Πρόσθετη διδακτική στήριξη μόνο για ημέτερους

Ενώ και φέτος ο αριθμός των αιτήσεων των αδιόριστων εκπαιδευτικών για συμμετοχή στο πρόγραμμα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης (Π.Δ.Σ.) στο νομό Ιωαννίνων, «άγγιξαν» τις 1.000, μυστήριο και αδιαφάνεια συνεχίζουν να καλύπτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα γίνουν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών.
Κατά τα άλλα και φέτος το ΥΠΕΠΘ, θεωρητικά έκανε ό,τι «περνούσε από το χέρι» του για να «στηρίξει» το δημόσιο φροντιστήριο, αλλά επί του πρακτέου την ίδια στιγμή, ανάμεσα σε άλλα, μείωσε σημαντικά την ωριαία αντιμισθία διδασκαλίας. Η μόνη φετινή καινοτομία, ήταν το γεγονός, πως πρώτη φορά η εγκύκλιος της ΠΔΣ έφθασε στα σχολεία πριν τις 11 Σεπτεμβρίου και έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία για τη δημιουργία και λειτουργία των φροντιστηριακών τμημάτων στο δημόσιο σχολείο. Ενώ παρασκηνιακά μεθοδεύτηκε και εντός των ημερών ολοκληρώνεται και η πρόσληψη των «γαλάζιων» παιδιών που θα διδάξουν στο πρόγραμμα. Βέβαια μεγάλη είναι η αγωνία εκ μέρους των αδιόριστων καθηγητών, ώστε να εξασφαλίσουν έστω και δύο ώρες συμμετοχής στο πρόγραμμα, προκειμένου να συγκεντρώσουν προϋπηρεσία, δεν έχουν μόνο οι ημέτεροι της διεύθυνσης, αλλά ποιος ασχολείται με… αυτούς!!!
Πιο αναλυτικά, το ΥΠΕΠΘ υποβαθμίζει την Π.Δ.Σ. αντί να την αναβαθμίζει, καθώς εξισώνεται προς τα κάτω με την Ενισχυτική Διδασκαλία Γυμνασίων ως προς την αμοιβή των διδασκόντων Εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, ενώ οι μόνιμοι-αναπληρωτές Π.Δ.Σ. έπαιρναν ως τώρα, ωριαία αντιμισθία 19,08 € μεικτά και οι ωρομίσθιοι έπαιρναν 12,14 € μεικτά, από φέτος ορίζεται να παίρνουν όλοι 9,21 € μεικτά ποσό που ισχύει σταθερά από τις 30-4-96 για την υπερωρία!!! Επίσης οι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές, μπορεί να υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό ωράριό τους στην Π.Δ.Σ. ή να τους ανατίθεται ωράριο υποχρεωτικής απασχόλησης στην Π.Δ.Σ. γεγονός που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Ένα στοιχείο που αποδεικνύει περίτρανα, πως η κυβέρνηση περιφρονεί το δημόσιο φροντιστήριο, είναι το γεγονός, πως η πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών με ανώτατο εβδομαδιαίο ωράριο τις 10 ώρες και με δήλωση ότι δεν απασχολούνται σε άλλη εργασία (λες και μπορούν να ζήσουν με 70 ευρώ καθαρά την εβδομάδα), γίνεται από το Διευθυντή Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, από πίνακα που καταρτίζεται μόνο από τις αιτήσεις των υποψηφίων και όχι από τα ισχύοντα αντικειμενικά κριτήρια κατάρτισης πινάκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται προσλήψεις των δικών μας παιδιών. Ενώ τέλος η απόλυση ωρομισθίων μπορεί να γίνει με μια απλή απόφαση του διευθυντή «ότι δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους» γεγονός που καθιστά το διοικητικό διευθυντή ως αξιολογητή.
Επιπλέον, αύξησε τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων Π.Δ.Σ από 5 σε 10 μαθητές, με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις να μην είναι πλέον δυνατή η συγκρότησή τους και επομένως ο σημαντικός αυτός θεσμός για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις να φθίνει διαρκώς, ενώ τέλος καθυστερεί αδικαιολόγητα και απαράδεκτα να καταβάλει τα δεδουλευμένα τόσο στους μόνιμους όσο και στους ωρομίσθιους καθηγητές που διδάσκουν στην ΠΔΣ.
Και ενώ φαίνεται, πως με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση σνομπάρει την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, τόσο το Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ, όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στον αντιπολιτευτικό πολιτικό χώρο, δεν καταγγέλλουν τα αυτονόητα, όπως επίσης δεν προβαίνουν και σε μια στοιχειώδη ενημέρωση των συναδέλφων τους, που υπηρετούν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη δημόσια εκπαίδευση. Κι’ αυτό γιατί, δεν είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη συμπλήρωση υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας με ώρες Π.Δ.Σ, όπως επίσης και δεν θα πρέπει να παίρνουν υπερωρίες Π.Δ.Σ.
Τώρα το γιατί κάποιοι επιλέγουν, αντί για το δρόμο του αγώνα, τη συναίνεση και τη… σιωπή, είναι πλέον τοις πάσι γνωστό. Επιπλέον δίνει από μόνο του και την απάντηση στο ερώτημα, γιατί οι «πράσινοι» συνδικαλιστές της τοπικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν εξέδωσαν για φέτος ούτε μια ανακοίνωση μέσα από την οποία θα καταγγέλουν τα κακώς κείμενα της διεύθυνσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού. Εκτός κι αν όλα στον τόπο μας είναι… μια χαρά!!!

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της Ηπείρου» την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου

1 σχόλιο:

Κώστας Αναγνωστόπουλος είπε...

Σας επισημαίνω κάποια λάθη στο κείμενό σας. Γράφετε:

1. "Επίσης οι μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές, μπορεί να υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό ωράριό τους στην Π.Δ.Σ. ή να τους ανατίθεται ωράριο υποχρεωτικής απασχόλησης στην Π.Δ.Σ. γεγονός που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια"
Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου. Το γεγονός, πως κάτι τέτοιο δε γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, δε σημαίνει πως είναι και παράτυπο.

2. "αύξησε τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων Π.Δ.Σ από 5 σε 10 μαθητές"
Ο αριθμός είναι 7, ενώ πρακτικά εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών.

3. "δεν είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη συμπλήρωση υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας με ώρες Π.Δ.Σ"
Το συγκεκριμένο σημείο στην εγκύκλιο είναι πράγματι ασαφές, ίσως για να υπάρχει περιθώριο υποκειμενικής ερμηνείας.