Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

…τα κεφάλια μέσα …


…τα κεφάλια μέσα …

Με νωπές ακόμη τις εικόνες από όμορφες αιγαιοπελαγίτικες παραλίες και την ψυχική ανάταση από τις καλοκαιρινές διακοπές αναλλοίωτη η πρώτη μέρα εργασίας μοιάζει εθιμοτυπική και χαρούμενη, αλλά και με μια μεγάλη περιέργεια να διαπιστώσω αυτό που λέγεται ότι κάτι άλλαξε φέτος .
Πράγματι οι συνάδελφοι τοποθετήθηκαν ήδη στα σχολεία από τέλος Αυγούστου το ίδιο και οι αναπληρωτές και ότι το πρόγραμμα θα δοθεί ολοκληρωμένο στους μαθητές από την πρώτη μέρα …λες να ξεμπλέξαμε τόσο εύκολα με την παθογένεια του συστήματος… τσιμπιέμαι αν ονειρεύομαι …από την άλλη εύχομαι το όνειρο να κρατήσει και μετά την 11η Σεπτεμβρίου …
Οι ενδείξεις όμως διαχρονικά αλλά και φέτος άλλα δείχνουν. Κακή διαχείριση εκπαιδευτικού προσωπικού ( ή αν θέλετε μεροληπτική ) με στρατιές αποσπασμένων με χιλιάδες κενά αλλά και επίσης άλλα τόσα περισσεύματα . Οι χώροι υποδοχής των μαθητών παραμένουν ακόμη αφιλόξενοι και με βασικές ελλείψεις στις υποδομές. Την θέση των περισσότερων σχολικών βιβλίων θα πάρουν αυτά των γνωστών εκδοτικών οίκων.
Η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο παραμένουν κενό γράμμα πάνω από μια δεκαετία .
Η τεχνική εκπαίδευση μετά τη πρόσφατη μεταρρύθμιση μοιάζει να τρικλίζει σαν τον μεθυσμένο που χαράματα ψάχνει τον προορισμό του . Οι διδάσκοντες στο Λύκειο ( κυρίως της Γ΄) στα μαθήματα αιχμής αγωνιούν να ισοσκελίσουν το χάντικαπ της διδακτέας ύλης από την καλοκαιρινή και στη συνέχεια απογευματινή φροντιστηριακή προετοιμασία, ενώ οι υπόλοιποι μάταια προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των κουρασμένων ή και αδιάφορων μαθητών τους .
Καλός είναι ο προγραμματισμός αγαπητέ μας Υπουργέ και εμείς μαζί σας αλλά το στοίχημα δεν κερδίζεται με διαπιστώσεις για την παθογένεια της και επικοινωνιακά παιγνίδια λαϊκισμού, αλλά χρειάζεται όραμα θέληση για ανατροπές και κυρίως γνώση για το τι πρέπει να γίνει πάνω στο σώμα ενός ασθενούς στην εντατική
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η μεμψιμοιρία και η κριτική για τοποθετήσεις είναι μια μίζερη συνδικαλιστική πρακτική. Βέβαια στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις παλινωδίες του Υπουργείου σχετικά με τους συναδέλφους ΠΕ4 έχει αναφερθεί το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε..
Όσο για τα τοπικά μας πράγματα θα ήθελα να πω στους αγαπητούς συναδέλφους του ΠΥΣΔΕ. Στους μεν αιρετούς να μένουν μακριά απο δημοσχεσίτικες λογικές. Στους δε εκπροσώπους της διοίκησης να μην ενδίδουν στις απαιτήσεις προσωπικών ή πολιτικών φίλων και βεβαίως όλοι μαζί να κόψουν επιτέλους τον βήχα όλων εκείνων των «κακομαθημένων» συναδέλφων που μόνιμα θέλουν να βολεύονται, και να αποτελούν πρόκληση για τους υπόλοιπους.
Η χρονιά αρχίζει με όνειρα για τα παιδιά, αλλά και μια κραυγή απόγνωσης προς τους εμπλεκόμενους ( Πολιτεία, εκπαιδευτικούς, γονείς ) …ως εδώ και μη παρέκει….

Καλή χρονιά σε όλους


Θεοδώρου Βαγγέλης
Καθηγητής πληροφορικής
μέλος του Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: