Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ απαλλάσσει τους μαθητές από το μάθημα των Θρησκευτικών , τις σχολικές προσευχές και τον εκκλησιασμό, χωρίς εξηγήσεις



31/07/2008 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: esos.gr
Στην υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα δεν χρειάζεται να δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών , τις σχολικές προσευχές και τον εκκλησιασμό σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Παιδείας.

Έτσι δεν χρειάζεται πλέον καμία εξήγηση ή διευκρίνηση πέραν της γραπτής δήλωσης για απαλλαγή βάσει της Εγκυκλίου Γ2/ 61723-13/6/2002 και Το δικαίωμα αυτό ισχύει για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα το θρήσκευμα.


Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Ημερομηνία:___________________

Υπ'όψην διευθυντή ___________________


Βάσει της Εγκυκλίου Γ2/ 61723-13/6/2002 του Υπουργείου Παιδείας, επιθυμώ να απαλλαγεί άμεσα ο γιός μου/ η κόρη μου ________________________ από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών, καθώς και από τις σχολικές προσευχές και τον εκκλησιασμό.

Με εκτίμηση,

______________________


Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο οι αλλοδαποί μαθητές που δεν μπορούν να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης για την εγγραφή τους στην Α΄ Δημοτικού θα μπορούν να εγγραφούν στα σχολεία με ληξιαρχική πράξη γεννήσεως.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2002
«Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση "θρήσκευμα" στον απολυτήριο τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως».


ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΔEΛTIO TYΠOY ΤΟΥ YΠEΠΘ ΣΤΙΣ 24-02-2005«Για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση, ή την συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες (εννοεί εκκλησιασμός, προσευχές, θρησκευτικές γιορτές κλπ.), το Υπουργείο Παιδείας με την Εγκύκλιο Γ2/61723-13/6/2002, παρέχει το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής τους, αρκεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο γονέας αυτού, να δηλώσει εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση, ή διευκρίνιση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θεωρεί πως το όλο θέμα καλύπτεται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στην μη παραβίαση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων των πολιτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: