Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ - ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
Δημήτρης Δημακόπουλος
Αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας
Καθηγητής Θεολογίας του 3ου
Γυμνασίου Πατρών
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ - ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
Ευκολότερη γίνεται πλέον η απαλλαγή και με «υπουργική βούλα», όσων μαθητών δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία.
O Υπουργός Παιδείας σε εγκύκλιο που έστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πριν από λίγες ημέρες, αναφέρει ότι στην υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα (ή του μαθητή αν είναι ενήλικος) δεν χρειάζεται να δηλώνεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η απαλλαγή. Αλήθεια από πού προέκυψε αυτή η εξέλιξη και μάλιστα «εν μέσω θέρους»; Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι αλλοδαποί μαθητές που είναι αλλόθρησκοι η ετερόδοξοι όσο και οι Έλληνες θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή μέσω των γονέων τους, χωρίς να δηλώνουν για παράδειγμα ότι δεν είναι χριστιανοί ή ότι είναι άθεοι.
Το πνεύμα του περιεχομένου της εγκυκλίου απορρέει από τη συνταγματική επιταγή για το δικαίωμα της Ανεξιθρησκίας, της Θρησκευτικής Ελευθερίας και της Ελευθερίας της Συνείδησης των Ελλήνων Πολιτών. Όμως η ουσία του ζητήματος βρίσκεται στο περιεχόμενο και τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Ο Υπουργός Παιδείας όφειλε να λάβει υπόψη του ότι τα τελευταία χρόνια η σύνθεση του μαθητικού δυναμικού έχει διαφοροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 15% του μαθητικού πληθυσμού δηλώνουν ετερόδοξοι η αλλόθρησκοι ενώ στην πρωτοβάθμια το ποσοστό αγγίζει το 25%. Στην πραγματικότητα αυτά τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα αλλά για ευνόητους λόγους δεν δηλώνουν όλοι οι αλλοδαποί και αλλόθρησκοι.
Εμείς όμως και τα παιδιά μας θα ζήσουμε σε ένα πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον. Στη χώρα μας σήμερα έχουν εγκατασταθεί άνθρωποι που ακολουθούν περισσότερες από 40 γνωστές θρησκείες και δόγματα. Μόνο η «διεύρυνση» του μαθήματος των Θρησκευτικών ώστε να συμπεριλάβει στοιχεία από όλες τις θρησκείες, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες και αναζητήσεις όλων των μαθητών μας και παράλληλα να επανεξετάσουμε και το ζήτημα της αξιολόγησης των μαθητών στο συγκεκριμένο μάθημα. Διαφορετικά το μάθημα των Θρησκευτικών υποβαθμίζεται σε επιλεγόμενο και η φυσική εξέλιξη θα είναι η κατάργησή του. Αλήθεια, γιατί στη Δευτέρα και Τρίτη τάξη του Λυκείου ο μαθητής να έχει ένα επιπλέον εξεταζόμενο μάθημα με προφορικές και γραπτές εξετάσεις και ενδεχομένως έναν «απαιτητικό» Θεολόγο, μαζί με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα για το Πανεπιστήμιο και δεν θα το αποφύγει με μια απλή υπεύθυνη δήλωση;
Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό για να επιλυθεί με μια απλή εγκύκλιο Κύριε Υπουργέ
Δημήτρης Δημακόπουλος
Αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας
Καθηγητής Θεολογίας του 3ου
Γυμνασίου Πατρών
Τηλέφωνα - fax οικίας: 2610325401
Κιν.:6937570019, Σχολ.:2610329991
E-mail: ddimakop2003@yahoo.gr
Αναρτήθηκε από
Γιάννης Ντούρος Καθηγητής Φυσικός - τ. Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Ηπείρου - τ. Δ/ντης 7oυ ΓΕ. Λ. Ιωαννίνων και απο 1/8/2017 έως 25/11/2020 Δ/ντης στο 9o ΓΕ. Λ. Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων
στις
12:06 π.μ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου