Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

9 καθηγητές και 31 «φαντάσματα»


9 καθηγητές και 31 «φαντάσματα»
ΠΗΓΗ : ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέλλη Γιακουμή
giakoumi-p@yahoo.gr
«Αναμνηστική φωτογραφία».
Οι εννέα καθηγητές που διδάσκουν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Αϊ-Στράτη «έστησαν» φωτογραφία σατιρίζοντας τους τριάντα έναν συναδέλφους τους-φαντάσματα, αφού... υπηρετούν στο ακριτικό νησί μόνο στα χαρτιά
Στις αίθουσες διδασκαλίας, όπου τυπικά διδάσκουν καθημερινά, δεν τους είδαν ποτέ. Έτσι, οι εννέα καθηγητές στο Γυμνάσιο του Αϊ-Στράτη αποφάσισαν να βγάλουν μια «αναμνηστική» φωτογραφία με τους τριάντα έναν συναδέλφους τους-φαντάσματα.
Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς που στα χαρτιά υπηρετούν στον ακριτικό Αϊ-Στράτη, στην πραγματικότητα όμως είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις- κυρίως σε γραφείααλλά εξακολουθούν να παίρνουν τα πολύτιμα μόρια «δυσπρόσιτης περιοχής» που θα τους επιτρέψουν σύντομα να διεκδικήσουν οργανική θέση δίπλα στα σπίτια τους! Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του ΑΪ-Στράτη φοιτούν μόνο δέκα μαθητές, για τους οποίους υπάρχουν σαράντα (!) οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Στο μικρό ακριτικό νησί το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει καθώς μόνο εννέα καθηγητές από τους σαράντα βρίσκονται πράγματι στις θέσεις τους. Οι υπόλοιποι είτε είναι αποσπασμένοι είτε βρίσκονται... σε άδεια. Όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λήμνου, «Αίτημα των εκπαιδευτικών του δυσπρόσιτου νησιού είναι η άρση του καθεστώτος μοριοδότησης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών με τις ίδιες μονάδες για δυσμενείς συνθήκες που δικαιούνται όσοι εργάζονται πραγματικά στο νησί».
Οι καθηγητές επισήμαναν τον παραλογισμό «να διορίζονται- έστω στα χαρτιά- σαράντα εκπαιδευτικοί για δέκα μαθητές, τη στιγμή που σε δεκάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα λείπουν καθηγητές βασικών ειδικοτήτων» και πρόσθεσαν: «Ας διοριστούν εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη».

Στον Πρωθυπουργό
Οι εννέα καθηγητές που υπηρετούν στον ΑΪ-Στράτη είχαν κάνει υπόμνημα διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό για το θέμα αυτό στις 30 Νοεμβρίου 2007. Αντί για απάντηση, στις 21 Μαρτίου 2008 όταν ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τους σαράντα καθηγητές που ανήκουν οργανικά- χωρίς να υπηρετούνστο νησί, οι δεκαπέντε πήραν μετάθεση. Στη θέση τους όμως ήλθαν με μετάθεση άλλοι δεκαέξι! Προστέθηκε ακόμη ένας καθηγητής δηλαδή στο σχολείο και έτσι συνολικά έγιναν σαράντα ένας οι καθηγητές που θα υπηρετούν στο σχολείο από το νέο σχολικό έτος- μόνο στα χαρτιά, όμως. Χθες, οι εννέα καθηγητές που πράγματι υπηρετούν στο ακριτικό σχολείο φωτογραφήθηκαν μπροστά από «φαντάσματα»τους «συναδέλφους τους που δεν είδαν ποτέ- προκειμένου να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο για την αδικία εις βάρος τους, να έχουν την ίδια μοριοδότηση με όσους δεν εργάστηκαν ποτέ εκεί.

Πλυντήριο ρουσφετιού
Του Χρήστου Κάτσικα xkatsikas.gr xkatsikas@xkatsikas.gr
Το φαινόμενο «ρουσφέτι Άγιος Ευστράτιος» δεν είναι το μοναδικό. Τα τελευταία χρόνια πολλά δυσπρόσιτα σχολεία μετατρέπονται σε πλυντήρια ρουσφετιού από το ΥΠΕΠΘ, που με αυτόν τον τρόπο «εξυπηρετεί» ένα τμήμα εκπαιδευτικών. Το 2005 στο Γυμνάσιο Βραγκιανών Καρδίτσας για 11 μαθητές στάλθηκαν 40 καθηγητές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, αφού περίσσευαν, την επόμενη μέρα «τακτοποιήθηκαν» κεντρικά. Κάμποσα χιλιόμετρα βορειότερα, στο Γυμνάσιο των δυσπρόσιτων Ριζωμάτων Ημαθίας με 70 μαθητές μισθοδοτούνταν 44 εκπαιδευτικοί. Ένα μικρό μέρος έμεινε να υπηρετήσει κάτω από πραγματικάδύσκολες συνθήκες και οι περισσότεροι αποσπάστηκαν για τις «ανάγκες της υπηρεσίας» κοντά στο σπίτι τους επωφελούμενοι από τα πολλά- πολλά μόρια των Ριζωμάτων. Ωστόσο, όλα αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο αιρετός του ΚΥΣΔΕ Θεόφιλος Σακαλίδης, «κάθε χρόνο πάνω από 6.000 εκπαιδευτικοί μετατίθενται και αποσπώνται σε Γραφεία, Διευθύνσεις κ.λπ. χωρίς κανέναν έλεγχο από τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών με ευθύνη της διοίκησης του ΥΠΕΠΘ που μαντάρει, μοντάρει και «τακτοποιεί». Η ομηρεία είναι εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: