Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Στον «πάγο» η αξιολόγηση


Στον «πάγο» η αξιολόγηση
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 16/2/2008


Σχεδόν τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, η εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης προχωράει με βήμα... σημειωτόν. Από το σύνολο των 450 Τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μόλις 75 έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της αρμόδιας Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΤ) να υποβάλλουν εκθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή από τις περσινές κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου πλαισίου και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν επιθυμούν να ρισκάρουν τη δημιουργία ενός νέου μετώπου αντιπαράθεσης με αφορμή, αυτή τη φορά, την αξιολόγηση. Αντιδράσεις εκδηλώνονται ήδη από μέρος της πανεπιστημιακής και φοιτητικής κοινότητας. Κάποιοι έχουν επιφυλάξεις διότι δεν ξέρουν τι είναι η αξιολόγηση. Άλλοι πάλι δεν θέλουν να καταλάβουν. Και ορισμένοι ξέρουν τι είναι και δεν τη θέλουν διότι φοβούνται ότι η αξιολόγηση θα αλλάξει την εικόνα που η κοινή γνώμη έχει για τα πανεπιστήμια.

Τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης στα ελληνικά ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στενεύουν καθώς το 2010 είναι το έτος ορόσημο για την ολοκλήρωση της δημιουργίας Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει εφαρμόσει εθνικό σύστημα αξιολόγησης και, παρ όλο που δεν έχει αναλάβει νομικές δεσμεύσεις, μπορεί να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα για τα Πανεπιστήμια και τους αποφοίτους τους. Πανεπιστημιακοί εκτιμούν ότι η προσέλκυση κοινοτικών κονδυλίων θα είναι δύσκολη υπόθεση και η αποδοχή των Ελλήνων πτυχιούχων που επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού αμφίβολη. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα και με τους φοιτητές που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους σε ομοειδή Τμήματα πανεπιστημίων με το κοινοτικό πρόγραμμα Erasmus. Η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή συστήματος μεταφοράς πιστωτικών μονάδων (ECTS), που καθιστά εύκολη τη σύγκριση των σπουδών και εξυπηρετεί την κινητικότητα των φοιτητών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, τα πανεπιστήμια θα «πληρώνουν» τους επιμελείς φοιτητές με πιστωτικές μονάδες για κάθε μάθημα. Όσοι έχουν όλα τα μαθήματα της χρονιάς θα συγκεντρώνουν συνολικά 60 πιστωτικές μονάδες. Οι μονάδες αυτές αποτελούν τον φόρτο εργασίας των φοιτητών, που στην Ευρώπη ανέρχεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε 36 έως 40 εβδομάδες ανά έτος. Για την απόκτηση τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών, οι φοιτητές πρέπει να συγκεντρώσουν 300 μονάδες για πενταετείς σπουδές, 240 μονάδες για τετραετείς σπουδές και 180 μονάδες για τριετείς σπουδές.

Μέχρι στιγμής, η μη εφαρμογή του συστήματος μεταφοράς πιστωτικών μονάδων επηρεάζει τους φοιτητές του εξωτερικού οι οποίοι, μέσω του προγράμματος Erasmus, πραγματοποιούν στα ελληνικά πανεπιστήμια μέρος των σπουδών τους. Αντί πιστωτικών μονάδων, οι Έλληνες καθηγητές δίνουν στους φοιτητές ένα συνοδευτικό έγγραφο με πλήρη περιγραφή του μαθήματος, ώστε το ξένο πανεπιστήμιο με τη σειρά του να κάνει την αντιστοίχηση. Η διαδικασία αυτή, όμως, δεν αναγνωρίζεται από όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: