Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Εδέησαν να τους πληρώσουν

Την απροθυμία των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στις επιτροπές των πανελλαδικών εξετάσεων είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας και η αιτία δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση που τους επιφύλαξε αναφορικά με τις αποζημιώσεις τους για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις του 2011, είτε ως επιτηρητές, είτε ως βαθμολογητές.
Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί εκπαιδευτικοί είδαν τα χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους μόλις πριν λίγες ημέρες, καθώς το υπουργείο περίμενε την τελευταία ημέρα του έτους για να τους καταβάλλει χρήματα που έπρεπε να τους είχε δώσει από το καλοκαίρι.
Μεταξύ αυτών και οι εκπαιδευτικοί των Ιωαννίνων, που περίμεναν όλο αυτό το διάστημα. Πρόκειται για έναν αριθμό 500 περίπου καθηγητών γυμνασίων και λυκείων – σε σύνολο 2000 περίπου, κάποιοι  εκ των οποίων είχαν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν να έχει καταβληθεί μέρος των χρημάτων και όχι αποζημιώσεις που αφορούν την εργασία σε ημέρες αργιών.
Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό,  αλλά πρωτίστως ηθικό για τους εκπαιδευτικούς, καθώς έτσι κι αλλιώς κάποιοι αποζημιώνονται με μόνο μερικές δεκάδες ευρώ για τις επιτηρήσεις, ενώ μικρά είναι τα ποσά και για τους καθηγητές που επιφορτίζονται με το έργο της βαθμολόγησης των γραπτών. Καλύτερα αμειβόμενοι είναι μόνο όσοι συμμετέχουν σε επιτροπές και στο βαθμολογικό κέντρο του κάθε νομού.
Την ηθική διάσταση επισημαίνουν τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Παναγιώτης Λαζοκίτσιος, όσο και ο πρόεδρος του βαθμολογικού Κέντρου Ιωαννίνων στις τελευταίες βαθμολογικές εξετάσεις Γιάννης Ντούρος.
«Δεν είναι δυνατόν να φτάνουν οι επόμενες εξετάσεις και να υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες από την προηγούμενη περίοδο. Δε γίνεται να λειτουργούν οι συνάδελφοι με το φόβο ότι θα χάσουν τα χρήματά τους», τόνισε ο κ. Λαζοκίτσιος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντούρος εκτίμησε ότι θα υπάρξει τεράστιο θέμα στελέχωσης στα εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα, αλλά επισήμανε και τον κίνδυνο να τεθεί εν αμφιβόλω η όλη διαδικασία και να προκύψουν ζητήματα αξιοπιστίας, καθώς ορισμένοι μπορεί να μην αντιμετωπίσουν με την δέουσα υπευθυνότητα το έργο τους, αν ξέρουν ότι θα πληρωθούν στην καλύτερη περίπτωση μετά από έξι μήνες.

Το κακό προηγούμενο
Αυτό που έχει εξοργίσει την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της είναι ότι από τον περασμένο Μάιο, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι εξετάσεις και αρχίσουν οι βαθμολογήσεις, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε για άμεση πληρωμή, κάτι το οποίο δε συνέβη.
Μάλιστα, ορατός ήταν ο κίνδυνος παραγραφής των οφειλόμενων,
όπως έγινε στο παρελθόν με την αποζημίωση των υπεύθυνων της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, ενώ τεράστια καθυστέρηση υπήρξε και για τους επιτηρητές των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, οι οποίοι πληρώθηκαν επίσης πριν λίγες ημέρες.
Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το ότι αρκετοί βαθμολογητές πέρυσι έχασαν αποζημιώσεις από διορθώσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς τέθηκε εκ των υστέρων πλαφόν στον αριθμό των γραπτών που μπορούσαν να βαθμολογήσουν.

Δύο μήνες για την εκκαθάριση
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είναι εκτεθειμένη και από το ότι διαβεβαίωνε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και οι καθηγητές θα πληρωνόταν στην ώρα τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν και δύο ερωτήσεις στη Βουλή, η πρώτη στα τέλη Οκτωβρίου από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, Γιάννη Πρωτούλη και Διαμάντω Μανωλάκου, και η δεύτερη στα μέσα Νοεμβρίου από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκη, με τις οποίες μετέφεραν στην υπουργό  τις διαμαρτυρίες για την μη καταβολή των αμοιβών στους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν είτε στις επιτροπές, είτε ως επιτηρητές, ως βαθμολογητές και ως βοηθητικό προσωπικό των βαθμολογικών κέντρων.
Η κα Διαμαντοπούλου απάντησε μόνο στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, σημειώνοντας στις 27 Οκτωβρίου ότι: «Όλα τα αιτήματα των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας με τα ποσά που απαιτήθηκαν για τις αποζημιώσεις των εκπαιδευτικών των απασχολούμενων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2011, καθώς και με τα ποσά που ζητήθηκαν για ανεξόφλητες υποχρεώσεις Πανελληνίων Εξετάσεων του 2010 έχουν ικανοποιηθεί πλήρως με μεταφορές πιστώσεων. Από ενημέρωση που είχε η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας από τις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων έχει ήδη καταβληθεί στους δικαιούχους, το δε υπόλοιπο βρίσκεται ήδη στις κατά τόπους Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου για εκκαθάριση».
Από τότε χρειάστηκε να περάσουν δύο ακόμη μήνες και τρεις ημέρες.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: