Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Τίτλος προγράμματος
  ο πολιτισμός μέσα από τη μαγειρική
CULTURE   THROUGH  COOKING
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος η Ελληνική ομάδα  φιλοξένησε τη Σουηδική αποστολή στα Γιάννενα από 20 έως 27 Νοεμβρίου 2011. Σχετικά έγιναν οι παρακάτω δραστηριότητες: επίσκεψη σε τοπικό οινοποιείο, εργοστάσιο  ζαχαροπλαστικής, και γαλακτοβιομηχανία. Παράλληλα,  πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην πόλη και την ευρύτερη  περιοχή  των Ιωαννίνων  με στόχο τη γνωριμία της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.
Η άτυπη ομάδα νέων «Οι Δωδωναίοι» από τα Ιωάννινα  και η ομάδα νέων Fassbergsgymnasiet, από το Γκαίτεμποργκ της Σουηδίας, οι οποίοι διαμέσου της τοπικής γαστρονομίας μελέτησαν τους κοινωνικούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς και ιστορικούς παράγοντες που επηρέασαν τις διατροφικές συνήθειες της κοινωνίας τους.
 Η ανταλλαγή ενισχύει την αίσθηση της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη στους νέους και τους βοηθά να κατανοήσουν τον ρόλο τους στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Παράλληλα, προάγει την αρχή του σεβασμού του πολιτισμού των άλλων, καθώς περιλαμβάνει γνώση και κατανόηση αξιών που σχετίζονται με καθημερινές συνήθειες της ζωής των εταίρων. Ο αλληλοσεβασμός και η αμοιβαία κατανόηση εδραιώνουν την ελευθερία έκφρασης, τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων διακιωμάτων στο χώρο της Ευρώπης


Δεν υπάρχουν σχόλια: