Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κλειστά σχολεία, αλλά ανοιχτά φροντιστήρια

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ ΦΩΤ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009
Στον καιρό της νέας γρίπης σχολεία κλείνουν, γονείς βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και μαθητές κάθονται το πρωί στο σπίτι τους, ενώ το απόγευμα πάνε στα φροντιστήρια, στα οποία «περιέργως» δεν εντοπίζεται ο ιός.
Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει μετατραπεί σε «πειραματόζωο» εφαρμογής πολιτικών που ακόμη και οι υποτιθέμενοι αρμόδιοι κρίνουν ανώφελες.
* «Σε συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο Υγείας με την Αναστασία Φωτεινέα-Πανταζοπούλου, γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας, πληροφορηθήκαμε ότι η διασπορά της γρίπης είναι ανεξέλεγκτη και ότι το κλείσιμο θα ωφελούσε αν το 1% των μαθητών παρουσίαζε συμπτώματα γρίπης και όχι το 12% που είναι σήμερα» πληροφορεί ο Γ. Φλουτσάκος, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Κερατσινίου.
* Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη πανελλαδικά είχαν κλείσει 1.600 δημοτικά και νηπιαγωγεία, καθώς και 730 τάξεις σε άλλα σχολεία που αντιστοιχούν στο 12,2% της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης έκλεισαν 309 γυμνάσια και λύκεια.
Ελλιπή τα στοιχεία
Το σίγουρο είναι ότι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές και τον Η1Ν1 δεν είναι αξιόπιστα, καθώς δεν απαιτείται εργαστηριακή επιβεβαίωση της νέας γρίπης.
Για να διαπιστώσει κάποιος το τεστ πρέπει να πληρώσει από 60 ευρώ (σε δημόσιο νοσοκομείο) έως 180 σε ιδιωτικό εργαστήριο. Χρήματα που κατά κανόνα δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και αρκετοί γονείς αποφεύγουν να πληρώσουν.
* Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος τονίζει ότι «η απουσία συστηματικής παρακολούθησης της υγείας των μαθητών και εφαρμογής μέτρων πρόληψης σε όλα τα σχολεία έχει ως αποτέλεσμα κάθε τέτοιο πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με αποσπασματικότητα, η διάγνωση να μην είναι έγκαιρη και τελικά να δημιουργείται πανικός στα σχολεία...».
* Η γρίπη επηρεάζει κυρίως τον κόσμο των παιδιών. Οι σχολικές εκδρομές ματαιώνονται, οι εξωσχολικές δραστηριότητες ελαττώνονται, η κίνηση στους παιδότοπους έχει μειωθεί και τα παιδικά θέατρα μένουν άδεια. Μόνο τα φροντιστήρια συνεχίζουν να δουλεύουν στο φουλ.
«Περιμένω τους φίλους μου μήπως κάνουμε καμιά βόλτα, πάμε για μπάσκετ ή παίξουμε κανά ηλεκτρονικό. Το απόγευμα έχω φροντιστήριο», μας λέει 13χρονος μαθητής που συναντήσαμε έξω από κλειστό σχολείο στο κέντρο της Αθήνας. Οι γονείς του εργάζονται. Αν ήταν πιο μικρός δεν θα είχαν πού να τον αφήσουν, αφού η γιαγιά μένει στο χωριό και δεν έχουν την οικονομική άνεση ώστε να πάρουν μπέιμπι-σίτερ (οι οποίες κάνουν χρυσές δουλειές αυτή την περίοδο). Τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες με μαθητές δημοτικού.
* Η λύση που προτείνει η πολιτεία είναι η «εθελοντική αλληλοϋποστήριξη» των γονιών. Δηλαδή όσοι μπορούν να φυλάνε τα άρρωστα παιδιά εκείνων που εργάζονται!
Την... καινοτόμο πρόταση περιέχει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο και ισχύει ακόμη.
Συγκεκριμένα αναθέτει στον συντονιστή εκπαιδευτικό του κάθε σχολείου το «καθήκον» της δραστηριοποίησης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς των ασθενών παιδιών που πρέπει να παραμείνουν κατ' οίκον υπό την επίβλεψη ενηλίκου.
Πενιχρή χρηματοδότηση
«Γιατί δεν προβλέπουν τη χορήγηση ειδικών αδειών στους γονείς των μαθητών που αρρωσταίνουν ή που κλείνουν τα σχολεία τους λόγω γρίπης;» αναρωτιέται ο Θέμης Κοτσιφάκης, μέλος της ΟΛΜΕ.
Πιστεύει ότι: «Η εξάπλωση της νόσου θα ήταν μικρότερη, αν είχαν συνδεθεί οι σχολικές μονάδες με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αίτημά μας που έχουμε καταθέσει πολλά χρόνια τώρα. Αντί γι' αυτό όμως τα υπουργεία έχουν κατ'απαράδεκτο τρόπο μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε γιατρούς και νοσοκόμες. Ξεχνούν ότι η αντιμετώπιση της γρίπης προϋποθέτει κατάλληλη υλικο-τεχνική υποδομή, που πολύ απλά δεν διαθέτουν τα κτίρια».
* Η επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε με έγκριση του υπουργείου Οικονομικών έφτασε τα 435.000 ευρώ, δηλαδή 28 ολόκληρα ευρώ για κάθε σχολική μονάδα. Ωστόσο οι σχολικές επιτροπές ξοδεύουν 700-800 ευρώ κάθε μήνα για την προμήθεια αντισηπτικών, σαπουνιών και χαρτιών τουαλέτας.
* «Θέλουν να μας πείσουν πως, αν ο καθένας από μόνος του φροντίσει να κάνει αυτό που αρνείται συστηματικά να διασφαλίσει η κυβέρνηση και το κράτος, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία» επισημαίνει ο Βασ. Τόγιας, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σχολείου στο κέντρο της Αθήνας.
* Ούτε και η σχολαστική καθαριότητα που απαιτεί η πρόληψη της γρίπης φαίνεται να εφαρμόζεται: Αυτή τη στιγμή τα 15.450 σχολεία καθαρίζουν 15.500 καθαρίστριες. Οι μισές έχουν υπογράψει σύμβαση έργου και συνήθως μένουν απλήρωτες επί μήνες. Ετσι απλά η γρίπη αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά της ανεπάρκειας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: