Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

… το σουλτανάτο της ακρίβειας …



(Η πιο πτωχή γωνιά της Ευρώπης πρωταθλήτρια στην ακρίβεια)

Τέτοια εποχή περίπου στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Βερολίνο, και ενώ είχα αφεθεί σε μια γλυκιά ονειροπόληση όμορφων εικόνων από την ιστορική πρωτεύουσα της Γερμανίας αίφνης άκουσα μια γνωστή φωνή δίπλα μου «…μα τι μόνος σου μιλάς…», ξεπερνώντας τον αρχικό αιφνιδιασμό επαναλαμβάνω αυτό που μάλλον σκέφτηκα φωναχτά πρίν «…μα είναι δυνατόν μωρό να είναι τουλάχιστον 20% φτηνότερη από τα Γιάννενα η πιο αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα της Ευρώπης;…», χωρίς να περιμένω απάντηση συνέχισα «…έ δεν πάει άλλο μόλις φτάσουμε κάτω θα γράψω ένα άρθρο για το τι συμβαίνει με την πόλη που ζούμε …»
Από τότε πέρασαν τρία και πλέον χρόνια, … και να που ωρίμασε η ιδέα να εκπληρώσω την υπόσχεση μου … και μάλλον καλώς έπραξα γιατί με τα χρόνια ενισχύθηκε η συγκριτική μου εικόνα, αφού στο μεταξύ επισκέφθηκα και άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού. Και δυστυχώς ο κατάλογος εμπλουτίστηκε με πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Λισσαβόνα, ακόμη και το Λονδίνο σε μερικά όχι σε όλα για να μην είμαι και άδικος , και ΚΥΡΙΩΣ με όλες τις Ελληνικές πόλεις που έχουν την δυναμική της ηπειρωτικής πρωτεύουσας, γιατί για τις μικρότερες ούτε λόγος να γίνεται.
ΝΑΙ αγαπητοί μου συμπολίτες και συμπολίτισσες, η μιαρή μας Πόλη είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια αν δεν το είχα διαπιστώσει με τα ίδια μου τα μάτια δεν θα το πίστευα.
Φαίνεται ότι ο «μύθος» της απομόνωσης έκανε καλά την δουλειά του όχι μόνο ισοπέδωσε κάθε ίχνος ανταγωνισμού, αλλά απετέλεσε και το θερμοκήπιο για την δημιουργία αποικιοκρατικών δομών στην λειτουργία της αγοράς. Παράλληλα δημιούργησε και ενίσχυσε το προφίλ ενός καταναλωτή που δεν έχει διεξόδους και υποτάσσεται σε αυτά που βρίσκει και όχι σε αυτά που τον συμφέρουν, ή ακόμη σε κάποιον που επιλέγει με συγγενικά κριτήρια ανεξαρτήτου κόστους και όχι με όρους αγοράς.
Έτσι αθόρυβα στήθηκε ένα εμπορικό κατεστημένο που προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτιμένα ναρκοθετώντας (νόμιμα ή ημινόμιμα) όποιες προσπάθειες να μπουν νέοι παίκτες στην αγορά .κυρίως σε είδη ένδυσης και σπιτιού ανακόπτονται προσωρινά όπως θέλω να πιστεύω τον φρέσκο αέρα του ανταγωνισμού.
Το καρτέλ με την μεγαλύτερη συνέπεια στην ακρίβεια πάντως είναι αυτό των πρατηριούχων υγρών καυσίμων. Είναι εξοργιστικό η βενζίνη στα Γιάννενα να πουλιέται κατά μέσο όρο 10 λεπτά τουλάχιστον ακριβότερα από την Φιλιππιάδα, πόσο κάνει η ρημάδα να έλθει από εκεί; για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, ένα μεγάλο βυτιοφόρο μεταφέρει 70000 λίτρα,
Σε καμιά πόλη της Ελλάδος δεν πουλιέται τόσο ακριβά η γη, ακόμη και σε μέρη υποβαθμισμένα με υποτυπώδη υποδομή στήνονται μεζονέτες και πωλούνται χρυσάφι
Η έκρηξη τα τελευταία χρόνια σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής ελάχιστα πρόσθεσε σε ποικιλία γεύσεων, σχεδόν καθόλου στην αισθητική αφού είχαμε την αποθέωση της αντιγραφής (μοιάζουν όλα σαν να βγήκαν από χορηγικό πρόγραμμα της ΜΕΧΙΛ γνωστής εταιρίας εξοπλισμού), σίγουρα πάντως ενίσχυσε τον επαρχιωτισμό που λέει ότι ανταγωνισμός και η επιτυχία δεν περνάει μέσα από την ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά από το κόντεμα της φούστας και την αύξηση του ντεκολτέ.
Όσο για τις τιμές ανταγωνίζονται επάξια αυτές του Κολωνακίου και της γλυφάδας, Εκείνο όμως που με πληγώνει είναι ότι στη θέση που λειτουργούσε το μπαρ αναφορά στην διασκέδαση της πόλης και που υπηρέτησα για 10 χρόνια στήθηκε ένα σύγχρονο με το πιο ακριβό τιμοκατάλογο.
Βέβαια σε όλο αυτό το πανηγύρι βασικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ζητούν υπέρογκα ποσά για ενοίκια μαγαζιών, αλλά και αέρα ναι αέρα κοπανιστό σύντροφοι καταναλωτές, που εκτός των άλλων αποτρέπει την όποια προσπάθεια νέων επαγγελματιών να εισέλθουν στον χώρο.
Εδώ κάπου και όλοι εμείς μεροκαματιάρηδες, ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι όλοι καταναλωτές σε μια πόλη που είναι ματαιότητα το ευπρεπές ενοίκιο απαγορευτική ή θηλιά στο λαιμό η αγορά ενός αξιοπρεπούς σπιτιού και μόνο καταφύγιο για φτηνή βενζίνη οι ατέλειωτες ουρές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τι μας μένει μόνο η ικανοποίηση όταν μας λένε ότι ζούμε σε μια όμορφη και γραφική πόλη.
Εδώ και οι άμοιροι φοιτητές,, αφού έδωσαν μια περιουσία οι δικοί τους για να περάσουν στο πανεπιστήμιο μας θα δώσουν άλλα τόσα για να σπουδάσουν., Ελπίζω τουλάχιστον όταν με το καλό πάρουν το πτυχίο τους και αποχαιρετήσουν αυτή την πόλη να έχουν έστω και ένα καλό λόγο να πουν (όχι μόνο από ευγένεια) για την φιλοξενία τους στην μικρή μας Πόλη.
Τέλος πως γίνεται η πιο πτωχή γωνιά της Ευρώπης να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια…παραμένει ανεξήγητο οικονομικό παράδοξο. Ελπίζω η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων να επιφέρει την ισορροπία.

Βαγγέλης Θεοδώρου
καθηγητής Πληροφορικής

και με την άδειά του......

1 σχόλιο:

Αρκουδπουρνάρ είπε...

Γεμάτα όμως τα μπαρ, οι καφετέριες και τα φαγάδικα στην μικρομεγάλη πόλη, πιθανόν από τον πολύ φοιτητόκοσμο που τρώει από τα έτοιμα.
Η γή και το σπίτι όντως πανάκριβο αν και τα Γιάννενα έγιναν ένα από Ελεούσα μέχρι Κατσικά, μέχρι Αμπελιά και μέχρι Καρυές σε λίγο.
Θα γίνουμε αττικό λεκανοπέδιο από γιαννιώτικο λεκανοπέδιο.
Μια περιοχή όμορφη που έμεινε άκτιστη είναι απέναντι από τη λίμνη μεταξύ Λογγάδων, Βασιλικής, Δροσοχωρίου, Καστρίτσας, βλέπεις επρεπε να κτίσουν τις αντιπαροχές οι εργολάβοι και οι μηχανικοί που κυριαρχούσαν στα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια.
Όσο για τον καφέ που λες, δεν βλέπεις τα σχολικά κυλικεία που τον πήγαν 1 ευρώ;