Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Επικεφαλής του διαλόγου


Επικεφαλής του διαλόγου
Τετάρτη, 28.01.09
ΠΗΓΗ : e-tipos

Tον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάλεσε ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αυτό προβλέπεται και λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Το Συμβούλιο αυτό θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του διαλόγου για την αναμόρφωση του Λυκείου και τη μελέτη ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Το θεσμοθετημένο αυτό όργανο, στο οποίο διασφαλίζεται από το νόμο η απαραίτητη κοινωνική αντιπροσωπευτικότητα, σε λογικό χρόνο, θα διατυπώσει προτάσεις προς τον υπουργό Παιδείας, μετά τον αναγκαίο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ και άλλους εκπροσώπους από το χώρο των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και της κοινωνίας.

Ο κ. Μπαμπινιώτης αποδέχθηκε την πρόσκληση του υπουργού, εκτιμώντας -όπως είπε- την κρισιμότητα της καταστάσεως, η οποία επιβάλλει υπεύθυνη στράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου που ενδιαφέρονται για την Παιδεία.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το διάλογο

Εν τω μεταξύ, τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε ο Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά σε εκλογές μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πέντε «ναι» και ένα «όχι»: «Λέμε "ναι" στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, στην ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, σε μια ισχυρή μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση, στην ανασυγκρότηση του Λυκείου και στο διάλογο πάνω σε μια λευκή βάση.

«Λέμε όμως "όχι"» τόνισε, «σε διάλογο πάνω σε τετελεσμένα».

Οσον αφορά στη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο που έχει προτείνει το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Αλαβάνος τόνισε: «Πρέπει να γίνει σαφές ότι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σ' έναν τέτοιο διάλογο, σαν αυτόν που προτείνει η κυβέρνηση, μόνον εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το Σύνταγμα και σταματήσει τη διαδικασία δικαιόχρησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με τα ξένα πανεπιστήμια, πράγμα που ουσιαστικά επιτρέπει την ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση. Εφόσον παγώσει το νόμο-πλαίσιο και δεχτεί τις τροποποιητικές προτάσεις των Συγκλήτων. Εφόσον αναλάβει τη δέσμευση για άμεση αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την εκπαίδευση, από το θλιβερό 3% στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: