Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Φίλε του ΚΙΝ.ΑΛ. και της κεντροαριστεράς

Claude Monet,  Impression, soleil levant, 1873

Του Νίκου Τσούλια

     Βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς, σε εποχές παρακμής, λαϊκισμού και ανορθολογισμού, σε ιστορική συγκυρία μεγάλης και πολύπλευρης κρίσης της χώρας μας και έντονων γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην περιοχή μας.
     Εσύ ιδιαίτερα «φορτώθηκες» και ευθύνες που δεν σου ανήκαν. Πολλοί βιάστηκαν να σε ενοχοποιήσουν μέσα από τη φασιστική αντίληψη μιας δήθεν συλλογικής ευθύνης. Πολλοί σύντροφοί σου έφυγαν και προσχώρησαν στο λαϊκισμό, για να μην έχουν δήθεν τη ρετσινιά του Πασόκου. Απόλαυσαν όμως όλα τα αγαθά των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – αρκετοί και με προνομιακό τρόπο – και με μια πράξη ωμής κυνικότητας έγιναν οι χειρότεροι υβριστές του κόμματος που άλλαξε την Ελλάδα και φυσικά τη ζωή όλων μας.
     Έγιναν οπαδοί του πιο χυδαίου κυβερνητικού σχήματος στην Ευρώπη. Τώρα δεν λένε τίποτα για τα δύο επιπλέον μνημόνια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για την Συμφωνία υποτέλειας των Πρεσπών, για τις άγριες φορολογίες, για την ανεργία, για τις πιο μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, για την αποικιακή σύμβαση σε βάρος της χώρας μέχρι το 2060…
     Συνάντησες καιροσκόπους και πολιτικούς γυρολόγους μέσα στο κόμμα μας, που ζητούσαν λίγους και μόνους μήνες γεύση εξουσίας, οφέλη χρηματικά έστω και από κάποιο δημόσιο οργανισμό. Έγιναν σκουπίδια φιλώντας το χέρι του δημαγωγού αρχιερέα Τσίπρα. Προσκόλλησαν στην κιτς και γκροτέσκο αισθητική του Πολάκη. Ας απολαύσουμε μερικούς κυνηγούς χρήματος και εξουσίας, ξεδιάντροπους και ελεεινούς πολιτικάντηδες.
     Ο Τζουμάκας δεν έλειψε ούτε μια μέρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όμως ζητιανεύει στα αποφάγια του Φλαμπουράρη. Ο Μωραΐτης έχει και ιδεολογική άποψη για την κατάντια της χυδαίας αποστασίας του – λίγες μέρες πριν έβριζε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καμιά ντροπή, κανένα ίχνος συνείδησης δεν τον σταματούν – η απόλυτη καταισχύνη.
     Ο Τόλκας, «αδειανό πουκάμισο», μια κουβέντα να έκανες μαζί του καταλάβαινες την κενότητά του, καμιά άποψη ποτέ δεν είχε. Και έγινε Υπουργός μαζί με τον Πολάκη. Ο Ραγκούσης λίγο πριν ήταν υποψήφιος αρχηγός στο ΚΙΝ.ΑΛ και τώρα τρέχει από εκδήλωση σε εκδήλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να γίνεται γέφυρα στην εικονική πρόσληψη της πραγματικότητας, γιατί από ουσία ποιος ανόητος θα υποστηρίξει ένα κόμμα που πήγε τη χώρα πίσω και τώρα βρίσκεται σε πορεία αποδόμησης; Βέβαια ευθύνη έχουν και αυτοί που τους έκαναν μεγάλους και τρανούς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
     Η παρακμιακή εποχή μας γέννησε τέρατα. Οι μόνοι ωφελημένοι από την κρίση είναι ο λαϊκισμός και ο φασισμός, η ηγεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η «Χρυσή Αυγή». Και το βασικό πρόβλημα πλέον της χώρας δεν είναι το οικονομικό – είναι το πολιτικό. Μπορεί μια Βουλή με πρώτο κόμμα τον λαϊκίστικο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τρίτο κόμμα μια ναζιστική και φασιστική οργάνωση να δώσει καμιά προοπτική στη χώρα; Μπορεί μια αντιπαράθεση διχασμού μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ. να ανοίξει δρόμους για την υπέρβαση της κρίσης;
     Οι δυσκολίες όμως δεν μπορεί παρά να θεριεύουν τη θέλησή σου. Είσαι πολίτης που ξέρει να μάχεται για την πραγματική πρόοδο της χώρας μας, για την ευρωπαϊκή πορεία της με τις αξίες και τα ιδανικά της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Η νομιμοποίηση και η επιτυχία ενός πολιτικού αγώνα κρίνεται τελικά από την ιδεολογική ακτινοβολία του και από το όραμά του, από το κοινωνικό του περιεχόμενο και από την προαγωγή ουμανιστικών αξιών, από το συγκροτημένο πεδίο μιας εφαρμοσμένης πολιτικής και από την ειλικρίνεια του λόγου. Κάνουν το δίκαιο αγώνα σου πιο όμορφο. Τότε ο πολιτικός αγώνας προάγει τη δικαιοσύνη και την προκοπή.
     Είναι βαρύ το ιστορικό φορτίο του ΚΙΝ.ΑΛ. και της κεντροαριστεράς. Καμιά πρόσκαιρη συγκυρία του λαϊκισμού και των ακροδεξιών ρευμάτων δεν πρόκειται να αλλοιώσει τη μεγάλη προσφορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που άλλαξε την Ελλάδα. Δεν επιζητούμε καμιά επιστροφή στο παρελθόν. Αλλά μέσα από την ορθολογική ερμηνεία της ιστορίας και την άρτια κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας και των τάσεων που αυτή εμπεριέχει μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ασφαλή πορεία της χώρας, να βλέπουμε πάντα τη «μεγάλη εικόνα» της πολιτικής εξέλιξης.
     Χωρίς ισχυρή κεντροαριστερά καμιά ευοίωνη προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί η πολιτική της πρόταση συνδέεται με τις μεγάλες αξίες και τις πολλαπλές προκλήσεις των καιρών μας: με μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία και με κράτος δικαίου, με πολιτικό πλουραλισμό και με εθνική συνεννόηση, με οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Vase with Zinnias and Other Flowers, Vincent van Gogh, 1886

Δεν υπάρχουν σχόλια: