Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Εκδηλώσεις και πανηγύρια στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που εκτείνεται στο σύνολο σχεδόν των Τοπικών Κοινοτήτων, παρουσιάζει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων το φετινό καλοκαίρι.Το  πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 10 Αυγούστου, Κέντρο Πολιτισμού Κατσανοχωρίων (Παλαιό Δημοτικό σχολείου Πλαισίων-Καλεντζίου): Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Εις μνήμην» Αντώνη Καρασταμάτη (20.00, εσωτερικό κτιρίου) και «Συναντήσεις Πολιτισμού» στον...
Δήμο Βορείων Τζουμέρκων- Μουσική συναυλία (21.00, προαύλιος χώρος).
Παρασκευή 10 Αυγούστου (21.00), Πράμαντα (χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων Γυμνασίου): Παιδική θεατρική παράσταση «Το Μυστικό Κλειδί» της Πηνελόπης Δέλτα από τον θίασο του Φώτη Σπύρου.
Παρασκευή 10 Αυγούστου (21.00), Προσήλιο: Παράσταση αφήγησης «Κόκκινη κλωστή δεμένη…» 
Σάββατο 11 Αυγούστου (21.00), Μονολίθι: Μουσική συναυλία
Σάββατο 11 Αυγούστου (21.00), Πηγάδια: Θεατρική παράσταση «Το τάβλι» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Σάββατο 11 Αυγούστου (20.30), Πλατανούσα (Πέτρινο Θεατράκι των βράχων): Ελένη Κοτζιούλα-Φλεμετάκη «Είκοσι τρία χρόνια Αερικό».
Σάββατο 11 έως Παρασκευή 31 Αυγούστου (20.00), Φορτόσι: 3η Έκθεση Φωτογραφίας Φορτοσίου, στο καφενείο του χωριού, με θέμα «Eξώπορτες του Φορτοσιου» από τους Χάρη Μπινώλη, Χάρη Φώτη και Ελεονόρα Νιάρου. 
Κυριακή 12 Αυγούστου (21.00), Πράμαντα (Άνω πλατεία): Μουσική συναυλία.
Κυριακή 12 Αυγούστου (21.00), Πλατανούσα (Πέτρινο Θεατράκι των βράχων): Παιδική θεατρική παράσταση «Το Μυστικό Κλειδί» της Πηνελόπης Δέλτα από το θίασο του Φώτη Σπύρου 
Κυριακή 12 Αυγούστου (21.00), Παλαιοχώρι: Θεατρική παράσταση «Το τάβλι» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Δευτέρα 13 Αυγούστου, Συρράκο: 5ος Γλωσσικός Μαθητικός Διαγωνισμός «Ελλήνων Λόγος».
Παρασκευή 17 Αυγούστου (21.00), Πράμαντα (Πλατεία Πρωτομάτορα Κώστα Μπέκα): Μουσική συναυλία σε συνδιοργάνωση με την Α.Ε. Πραμάντων.
Παρασκευή 17 Αυγούστου έως Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, Ελληνικό (Μουσείο Παπαγιάννη): 9ο Συμπόσιο Γλυπτικής. Δημιουργία
γλυπτών από καταξιωμένους καλλιτέχνες και εμπλουτισμός της έκθεσης του Μουσείου.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:
Την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα, πανηπειρωτική συγκέντρωση με ξεναγήσεις στο μουσείο, τον δρόμο των γλυπτών, ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο, επίσκεψη στο μοναστήρι της Τσούκας, χορευτικά συλλόγων και φορέων και γλέντι μέχρι πρωίας, με την παραδοσιακή κομπανία του συμπατριώτη μας τραγουδιστή Γιώργου Πατσούρα. (υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.)
Το Σάββατο 18 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, προβολή τού ντοκιμαντέρ τού Νίκου Παπακώστα, με τίτλο «Ένα απόγευμα στο εργαστήρι τού Θόδωρου Παπαγιάννη».
Την Κυριακή 19 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, διάλεξη τού αρχιτέκτονα και ιστορικού της τέχνης Κωστή Ν. Καζαμιάκη, με θέμα «Τα συμπόσια της αρχαιότητας και το συμπόσιο γλυπτικής στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Ομοιότητες και διαφορές».
Την Τετάρτη 22 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, θεατρική παράσταση «Η Γκόλφω», σε σκηνοθεσία της θεατρολόγου Σοφίας Μπλέτσου με ερασιτέχνες ηθοποιούς από το χωριό.
Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, μια σύμπραξη κλασικής μουσικής και χορού-moving soundscapes, με τη διεύθυνση τού Κώστα Λεοντάρη. 
Την Κυριακή 26 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, παρουσίαση τού βιβλίου του Κώστα Δ. Βασιλείου με τίτλο «Το Ελληνικό (Λοζέτσι)», από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπο Νούτσο και τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη.
Την Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, ποιητική βραδιά με επιμέλεια τού Τάσου Κανάτση. Ποιητές της πόλης θα διαβάσουν ποιήματα και θα ακολουθήσει ρεμπέτικη βραδιά με τον εκ Κουτσελιού τραγουδοποιό Βαγγέλη Αγγέλη
Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, ομιλία τού καθηγητή λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ευάγγελου Αυδίκου, με θέμα «Ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης».
Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, λαϊκός δρόμος για μικρούς και μεγάλους, από το μοναστήρι της Τσούκας μέχρι το μουσείο, με την επιμέλεια του προπονητή Γιάννη Δημ. Οικονόμου. Την ίδια ημέρα, στις 9 το βράδυ, θα ανέβει και η θεατρική παράσταση «Το τάβλι» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. 
Σάββατο 18 Αυγούστου (21.00), Ματσούκι: 8ο φεστιβάλ Θερινού Σινεμά «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει».
Σάββατο 18 Αυγούστου (20.30), Πλατανούσα: Παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Κώστα Αναγνώστου «Το ημέρωμα της Πέτρας».
Δευτέρα 20 Αυγούστου, Κέντρο Πολιτισμού Κατσανοχωρίων (Παλαιό Δημοτικού σχολείου Πλαισίων-Καλεντζίου): Αφιέρωμα στον γλύπτη Θ. Παπαγιάννη σε συνδιοργάνωση με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καλεντζίου, Πηγαδίων και Πλάισιας.
Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 31 Αυγούστου, Γέφυρα Πλάκας: Εργαστήριο πέτρινης δόμησης (Ομάδα Μπουλούκι)
Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Αυγούστου, Πράμαντα: Διημερίδα με θέμα «Η ταυτότητα της Πίνδου, η αρχιτεκτονική της κληρονομιά, τα γεφύρια, σημεία διασύνδεσης των ορεινών χωριών», σε συνδιοργάνωση με το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου.
Σάββατο 25 Αυγούστου (21.00), Γέφυρα Πλάκας: 8ο φεστιβάλ Θερινού Σινεμά «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει».
Σάββατο 25 Αυγούστου, Βαπτιστής: Αγώνες δρόμου «Ορεινές Διαδρομές και Μονοπάτια Βαπτιστού».
Κυριακή 26 έως Παρασκευή 31 Αυγούστου, Συρράκο: Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου «Τα πανηγύρια μας. Οι καιροί αλλάζουν, τα πανηγύρια μένουν» από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων/Τοπική Κοινότητα Συρράκου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου, τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας και το Εργαστήριο Ψηφιακής και Έντυπης Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Δεσπόζουσα θέση κατέχουν και τα παραδοσιακά πανηγύρια, που οργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, σε κάποια εκ των οποίων αναβιώνει και το έθιμο του Καγκελάρη, ενώ με πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Συλλόγων οργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις.

Από 7 έως 17 Αυγούστου
Πηγάδια: - «Μουσική Βαλτσιώρα»
- Παρουσίαση του βιβλίου του Λάμπρου Κοντογιάννη: «Πηγάδια (Βαλτσιώρα). Ιστορική –Λαογραφική Κατάθεση».
- Αφηγήσεις παλιών ιστοριών της Βαλτσιώρας.
- «Για περάστε παρακαλώ». Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Γιορτή για τα παιδιά.
«Υπό το φως των άστρων». Ανάβαση – διανυκτέρευση του Ξηροβούνι (Στάνες).

Από 1 έως 15 Αυγούστου
Καλαρρύτες: - Πρωτάθλημα Δηλωτής
-Εγκαίνια γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 -Αγώνας ποδοσφαίρου 
-Εκδρομή στο σπήλαιο Ανεμότρυπα στα Πράμαντα
-Παιδικό εργαστήρι
-Εκδρομή και περιπατητική διαδρομή στη θέση Βερλίγκα

10 Αυγούστου 
Ματσούκι: River Party νεολαίας στον πέτρινο νερόμυλο

11 Αυγούστου
Ελληνικό: Δημοτική βραδαά από τον ΠΑΣ Αναγέννηση Ελληνικού.
Ματσούκι: 5ο Αντάμωμα χορευτικών «Στα χνάρια της παραδοσης».
Παλαιοχώρι Συρράκου: Λαική βραδιά.
Χριστοί: River party νεολαίας στη γέφυρα των Χριστών (μεσημέρι ως βράδυ).

12 Αυγούστου
Ματσούκι: Αγώνες ποδόσφαιρου 5χ5 και ζωγραφική για παιδιά.

13 Αυγούστου
Ματσούκι: Αγώνες δηλωτής και αγώνες ανωμάλου δρόμου το πρωί και έντεχνη λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα του Γιάννη Κωσταδήμα το βράδυ.

14 -15 Αυγούστου: Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Μονολίθι: Δημοτική βραδιά στην πλατεία του χωριού από τον Σύλλογο (μόνο την παραμονή).
Πράμαντα: Παραδοσιακό δημοτικό πανηγύρι.
Φανερωμένη: Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μονής Φανερωμένης και ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι στη Φανερωμένη από τον Α.Ο Αετορράχης (μόνο ανήμερα).
Βαθύπεδο: Βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία.
Καλαρρύτες: Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία (και στις 16).
Ματσούκι: Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Βύλιζας, παραδοσιακό καγκελάρι και στη συνέχεια παραδοσιακό δημοτικό πανηγύρι.
Μιχαλίτσι: Θεία Λειτουργία στο Παλαιοκλήσι Κοιμήσεως Θεοτόκου και βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι (ανήμερα και την επομένη).
Παλαιοχώρι Συρράκου: Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας, βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι (την παραμονή) και ημερήσιο πανηγύρι στην εκκλησία (ανήμερα).
Συρράκο: Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου και βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία.
Πλατανούσα: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι.

16 Αυγούστου 
Φορτόσι: Βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία.

18 Αυγούστου 
Πηγάδια: Ετήσιο Αντάμωμα των Βαλτσιωριτών. 

20-30 Αυγούστου 
Πλαίσια: Έκθεση Φωτογραφίας από την Αδελφότητα Πλεσσιτών στο Πνευματικό κέντρο.

26 Αυγούστου 
Πλαίσια: Αθλοπαιδίες
27 Αυγούστου 
Πλαίσια: Χειροτεχνίες και ζωγραφική.

29 Αυγούστου-Αποτομή Κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου
Βαπτιστής: Παραδοσιακό καγκελάρι «Κύκλες» στο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού (19:00).
Πλαίσια: Θεία Λειτουργία στη Μονή Αγίου Ιωάννη, βραδινό πανηγύρι στη Μονή (την παραμονή), βραδινό πανηγύρι στην πλατεία (ανήμερα), ημερήσιο πανηγύρι στη Μονή και βραδινό στην πλατεία (την επομένη).

1 Σεπτεμβρίου-Αγίου Συμεών
Κορύτιανη: Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Συμεών και ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι (βραδινό πανηγύρι την επομένη).
Αρχές Σεπτεμβρίου 
Χριστοί: Προβολή παιδικών ταινιών και συνάντηση χωριανών για καφέ.

8 Σεπτεμβρίου-Γεννήσεως Θεοτόκου
Ελληνικό: Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τσούκας και βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι 
στα κέντρα του χωριού.
Παλαιοχώρι Συρράκου: Θεία Λειτουργία και βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία.
Ραφταναίοι: Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μουχουστίου, βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία (την παραμονή) και ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι στη Μονή (ανήμερα).
Χουλιαράδες: Θεία Λειτουργία στην Ιερά εκκλησία Θεοτόκου και τριήμερο βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία. Στις 9/9, το απόγευμα, θα αναβιώσει και ο παραδοσιακός καγκελάρης στην πλατεία.

Τέλη Σεπτεμβρίου-Αρχές Οκτωβρίου
Ραφταναίοι: «Γιορτή γίδας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: