Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ.....



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια διαρκώς ογκούμενη αύξηση των μαθητικών καταλήψεων.
Εμείς ως εκπαιδευτικοί έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Η κατάληψη ενός σχολείου, παρόλο που αποτελεί την πιο προχωρημένη μορφή διεκδίκησης, είναι αποκλειστική απόφαση των μαθητών και πρέπει να παίρνεται από τα συλλογικά τους όργανα με δημοκρατικές διαδικασίες.
Φέτος, περισσότερο από ποτέ μεταπολεμικά, η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας είναι τραγική.
Περικοπές μισθών, υπέρογκοι και άδικοι  φόροι, δόσεις δανείων στο προ μνημονίων ύψος, ακρίβεια, διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας οδήγησαν τις ελληνικές οικογένειες στη φτώχεια και πολλούς συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία. 
Τα προβλήματα αυτά τα οι μαθητές τα ζουν στις οικογένειές τους, στην πολυκατοικία, στη γειτονιά.
Έρχονται στο σχολείο μεταφέροντας το βάρος αυτού του τραγικού βιώματος.
Έρχονται στο σχολείο με ψαλιδισμένα τα όνειρά τους  για σπουδές, αφού δεν μπορούν να διαλέξουν τη σχολή της επιθυμίας τους, αλλά μόνο μια από τις σχολές που υπάρχουν στην πόλη που ζουν (και εφόσον ζουν σε πόλη με πανεπιστημιακά τμήματα), επειδή οι γονείς τους πλέον αδυνατούν να πληρώσουν για τις σπουδές τους.
Έρχονται στο σχολείο με ψαλιδισμένα τα όνειρα για το μέλλον τους αφού ως μόνη διέξοδος στη διαρκώς ογκούμενη και πρωτοφανή ανεργία προβάλλεται η μετανάστευση.
Έρχονται στο σχολείο για να αντιμετωπίσουν τα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματά του, που είναι απόρροια της συνεχώς μειούμενης χρηματοδότησης για την παιδεία, βλέποντας ταυτόχρονα συμμαθητές τους  να ζουν σε καταστάσεις απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης.
Την κατάσταση αυτή ζούμε και εμείς ως μισθωτοί, ως γονείς και κυρίως ως δάσκαλοι και τους δημιουργούς της κατάστασης αυτής υποδεικνύουμε ως υποκινητές των καταλήψεων.
Στην τραγική αυτή κατάσταση λοιπόν, αλλά και  στην εφηβική ηλικία με το αυξημένο αίσθημα δικαίου, τον  ενθουσιασμό της και την αγωνιστικότητά της (τη μόνη ελπίδα για το μέλλον), αλλά και τα ελαττώματά της, ας ψάξει κανείς να βρει την ερμηνεία για τις καταλήψεις.
Αναγνωρίζουμε λοιπόν το δίκαιο των εκείνων των αιτημάτων των μαθητών που απαιτούν δημόσια και πλήρως δωρεάν παιδεία και λαϊκή ευημερία.
Να σημειώσουμε επίσης πως η επίκληση των καταστροφών των κτιρίων δεν αποτελεί άλλοθι για   αστυνομική καταστολή των καταλήψεων.
Εκπαιδευτικό μας καθήκον θεωρούμε  να πείσουμε τους μαθητές μας για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και για την σωστή περιφρούρηση των καταλήψεων.
Τέλος καταγγέλλουμε τον  υπερβάλλοντα ζήλο συναδέλφων που ξεχνούν την εκπαιδευτική τους ιδιότητα και με βίαιο τρόπο ακόμη και με χειροδικίες προσπαθούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών και να τερματίσουν τις καταλήψεις.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: