Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

…στην αφετηρία…

…στην αφετηρία…

Η καλοκαιρινή ραστώνη υποχωρεί, η διαύγεια της ατμόσφαιρας αυξάνεται ενώ η εμφάνιση μιας ελαφριάς ψύχρας αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί προσδίδει ευεξία στο σώμα ίσως και στο νου. Οι θάλασσες ηρεμούν αποβάλλοντας σιγά σιγά την κάθε είδους ρύπανση από την επιδρομή των βαρβάρων, όλα αυτά υπενδυμένα από μια ανεπαίσθητη μελαγχολία απολογισμού… συνθέτουν το σκηνικό ενός από τους πιο όμορφους μήνες του χρόνου, το Σεπτέμβρη. Τυχεροί όσοι τον επιλέγουν φανατικά για τις διακοπές τους, για όλους τους άλλους είναι πρωτίστως μήνας ανασυγκρότησης από τις όποιες περιπέτειες του καλοκαιρινού … που όμως θα πρέπει να τους φέρει ξεκούραστους και αποφασισμένους στην αφετηρία …
Ο Σεπτέμβρης δεν είναι και ο πιο δημοφιλής μήνας για μαθητές και εκπαιδευτικούς … αφού συμπίπτει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς που διακόπτει βίαια …τις διακοπές τους!!, παρηγοριά για όλους και σίγουρα για τους πιο κακομαθημένους ότι οι μέρες της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αντιστοιχούν στον μήνα αυτό είναι οι πιο ανέμελες, προσαρμογής θα έλεγα. Σύμμαχος σ’ αυτό και η παθογένεια της διαχείρισης εκπαιδευτικού προσωπικού χρόνια τώρα, μια ανάσα πάντως για το Γολγοθά εντατικοποίησης που ακολουθεί, κυρίως για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου.
Η φετινή εκπαιδευτική χρονιά εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και έναν επικίνδυνο εισβολέα, τον ιό της νέας γρίπης. Αίσθησή μου είναι ότι οι μαθητές κινδυνεύουν περισσότερο από τη βλακεία που γεννά ο παροξυσμός και η υπερβολή παρά από αυτή καθαυτή τη νέα γρίπη, άσε που η διαχείριση του όλου θέματος (συγχωρήστε με για τον κυνισμό) ίσως αποτελέσει ένα ανέλπιστο δώρο για τους μαθητές στην προσπάθειά τους για να ξεκλέψουν λίγο ελεύθερο χρόνο…
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στα σχολεία …ξαφνικά ο Πρωθυπουργός μας αποφάσισε να διακόψει ... τις δικές του διακοπές προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές! καθιστώντας υπεύθυνο γι’ αυτό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εθνικοί σχολιαστές, αφού επαίνεσαν την ευαισθησία του να μη ζήσει η χώρα μια ζημιογόνα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, κανείς τους όμως δεν αναρωτήθηκε, αφού είχε σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, όπως τουλάχιστον διατείνεται από του βήματος των προεκλογικών του συγκεντρώσεων, δεν το εφάρμοσε κι ας άφηνε το ΠΑΣΟΚ να χρεωθεί …τη βίαιη διακοπή του τιτάνιου κυβερνητικού έργου…με το «θεσμικό ατόπημα» της μη συναίνεσης στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο…
Πριν όμως στεγνώσει η μελάνη …από τα παρασκήνια, κυκλοφόρησε ένα άλλο σενάριο που μου μοιάζει πιο πιστευτό. Σύμφωνα με τα όσα διηγήθηκε η νταντά της οικογένειας Καραμανλή σε μια συνάδελφό της και φίλη στην παιδική χαρά της Ραφήνας, ένα πρωινό άκουσε τη σύζυγο του Πρωθυπουργού να λέει «…καλέ μου τα παιδιά φέτος ξεκινάνε σχολείο, θα πρέπει κάποιος να τα διαβάζει τα απογεύματα, εγώ δεν μπορώ, έχω ιατρικά περιστατικά και εφημερίες, μήπως είναι καλύτερα να τις κάνεις τώρα τις εκλογές παρά τον Μάρτιο … αφού έτσι κι αλλιώς …». έτσι ή κάπως έτσι γράφτηκε η σελίδα των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.
Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία την 4η Οκτωβρίου για να διαπιστώσουμε …αν το ποσοστό της (ούτως ή άλλως) ευαίσθητης ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την οικογένεια, υπερισχύσει εκείνου της «αναγκαιότητας» του Πρωθυπουργού να συνεχίσει το έργο του…,
Βέβαια τελευταία πάει να μας τα χαλάσει λίγο, παρασυρμένος μάλλον από την επικοινωνιακή ομπρέλα του «καταλληλότερου» που έστησαν έντεχνα κάποιοι εδώ και έξι χρόνια …και ως άλλος Κλίντ Ίστγουντ… προκαλεί σε μονομαχία τον Γ. Παπανδρέου στον κόκκινο ήλιο ..συγνώμη στα τηλεοπτικά πλατώ …καλή η «ευγλωττία» Πρόεδρε, αλλά σημασία έχει τι λες και όχι πόσο ωραία το λες και κυρίως αν το εννοείς, και όλα αυτά με την προϋπόθεση να υπάρχουν κάποιοι που έχουν ακόμη διάθεση να σε ακούσουν .
Ο ήχος του κινητού διακόπτει την περιπλάνησή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, η απάντηση με προσγειώνει στην τοπική αλλά και τόσο οικεία πραγματικότητα, η φλυαρία μπορεί να περιμένει η στήριξη της υποψηφιότητας του Θανάση όχι.
Η στήριξη αυτή δεν απορρέει μόνο από μια φιλία που μετράει 25 και πλέον χρόνια, έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτηριστικό, οι ψηφοφόροι είναι πολίτες με σκέψη και θέσεις με τις οποίες συνδιαλέγεσαι, και ποτέ δεν συναλλάσσεσαι Δεν ξέρω αν ο Θανάσης Οικονόμου σηματοδοτεί την ανανέωση στην πολιτική, το σίγουρο είναι πως θα την προσεγγίζει πάντα όπως την ζωή με πάθος και χωρίς συμπλέγματα και δε πολίτες με την ειλικρίνεια φίλων.

ΥΓ. Στις λίστες των υποψηφίων απ’ όλα έχει ο μπαξές , αλλά η υποψηφιότητα που με εξιτάρισε είναι μια συγκεκριμένη στον Συνασπισμό, και αναρωτιέμαι σηματοδοτεί κάτι; μήπως την ανανέωση;… περισσότερο μου μοιάζει με «χρυσή εφεδρεία»… που ανακαλείται κάθε φορά για να σώσει την ομάδα;…κάτι σαν τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς και την ΑΕΚ…εδώ ταιριάζει το τραγούδι «…όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…»

Βαγγέλης Θεοδώρου
Καθηγητής Πληροφορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: