Σάββατο 18 Απριλίου 2020

«Αι γενεαί πάσαι» μέσω skype


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ 
Έψαλαν «Αι γενεαί πάσαι» μέσω skype
Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Καλέντζι Κατσανοχωρίων, οι κάτοικοι του χωριού, απόδημοι, αλλά και επισκέπτες στις γύρω μικρές τουριστικές μονάδες, ψάλλουν όλοι μαζί τα εγκώμια του Επιταφίου.
Αφού σχηματίσουν ομάδες των 5-10 ατόμων, κρατώντας στα χέρια τους αναμμένα κεριά, φυλλάδια με εκτυπώσεις των 185 σύντομων τροπαρίων, ψάλλουν τις τρεις στάσεις των εγκωμίων, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η περιφορά του Επιταφίου γύρω από την εκκλησία.
Φέτος, αυτό θα ήταν αδύνατον να συμβεί, καθώς, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διάδοση του κορωνοϊού, η εκκλησία ήταν κλειστή για τους πιστούς, ενώ οι περισσότεροι ήταν μακριά από το χωριό, στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους.
Όμως, η θέληση για να διατηρηθεί ζωντανό το έθιμο και η ανάγκη να κρατηθεί ισχυρός αυτός ο συνεκτικός δεσμός, κατάφερε να «σπάσει» τους περιορισμούς και με τη βοήθεια της τεχνολογίας κάποιοι εκ των καταγόμενων από το Καλέντζι κατάφεραν να ψάλλουν από κοινού τα εγκώμια του Επιταφίου.
«Δράστης» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλεντζίου Γιάννης Ντούρος, ο οποίος

δημιούργησε στο Skype την ομάδα «Πάσχα στο Καλέντζι» και μέσω μηνυμάτων και τηλεφώνων σχημάτισε έναν πυρήνα ανθρώπων, που είχαν τη διάθεση και τις τεχνικές δυνατότητες να συμμετέχουν.
Αφού έγινε ένα πρώτο πείραμα με τα Κάλαντα του Λαζάρου την προηγούμενη εβδομάδα, το βράδυ της Μ. Παρασκευής, την ώρα που υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν στην εκκλησία, το ραντεβού δόθηκε στο skype. Μετά από σύντομες οδηγίες για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, Καλεντζίτες από την Αθήνα, τα Γιάννενα, αλλά και κάποιοι που βρίσκονταν στο χωριό, ξεκίνησαν να ψέλνουν.
«Η ζωή εν τάφω, κατετέθης, Χριστέ…» ακούστηκε στα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας, που δεν κατάφεραν να ψάλουν αυτή τη φορά σε ομάδες, αλλά χρειάστηκε να το πράξουν ένας- ένας, καθώς οι καθυστερήσεις στον ήχο δημιουργούσαν προβλήματα.
Ακολούθησε η δεύτερη στάση με το εγκώμιο «Άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον Ζωοδότην…» και ο ξεχωριστός αυτός εκκλησιασμός ολοκληρώθηκε με το εγκώμιο «Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Χριστέ μου» και με ευχές για καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και την επόμενη χρονιά να βρεθούν όλοι μαζί στο χωριό.
Βέβαια, πριν την επόμενη χρονιά, έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη ραντεβού, και πάλι μέσω skype. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα- την τρίτη παλιότερα- στο Καλέντζι αναβιώνει το έθιμο του Καγκελάρη, ενός χορού που χορεύεται στην αυλή της εκκλησίας, πάνω σ’ ένα τραγούδι χωρίς ενόργανη συνοδεία, που το εκτελούν οι άντρες και οι γυναίκες χορευτές, σχηματίζοντας κύκλες και καγκέλια.
Το έθιμο θα αναβιώσει και φέτος, τουλάχιστον ως προς το τραγουδιστικό του μέρος, καθώς οι καταγόμενοι από το Καλέντζι, στις 7.30 το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, θα συναντηθούν ξανά με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, για να προσευχηθούν, να ανταλλάξουν ευχές και να τραγουδήσουν τα τραγούδια της Λαμπρής και τον Καγκελάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: