Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Ο Ταχυδρόμος……


Σάββατο πρωί, τέλος Σεπτεμβρίου γύρω στις 12 το μεσημέρι κατά τα συνηθισμένα, κατεβαίνω στη ταβέρνα στου ΚΑΤΣΑΡΟΥ στο χωριό μας .
Παραξενεύτηκα  είναι αλήθεια γιατί τέτοια  ώρα είχε αρκετό κόσμο και μάλιστα χωριανούς γυναίκες και άνδρες, που δεν συχνάζουν στο καφενείο και ιδιαίτερα το Σάββατο.
Ρωτάω ανήσυχα  « τι συμβαίνει» και με ενημερώνουν ότι περιμένουν τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Ρώτησα έρχεται ταχυδρόμος Σαββατιάτικα !!! μου λένε όποτε βολεύει…

Πάει καλά  περίμενα και γω να δω τον ταχυδρόμο του «2019» στο ΚΑΛΕΝΤΖΙ μας και για λόγους συναισθηματικής φόρτισης  (ως γιος ταχυδρόμου ).
Είχα αναμνήσεις από το ταχυδρόμο του « χωριού» από μικρός, όταν ο πατέρας μου    (κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ) ήταν στο ταχυδρομείο και παράλληλα ταχυδρόμος στο ΚΑΛΕΝΤΖΙ και τα ΠΛΑΙΣΙΑ και μοίραζε τα μαντάτα από σπίτι σε σπίτι.
 Ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα του κ. ΑΝΔΡΕΑ και του κ. ΓΙΩΡΓΟΥ  όπως και του ΔΗΜΗΤΡAKH αργότερα με τις φουσκωτές τσάντες όταν  έπαιρναν σβάρνα τα χωριά μεταφέροντας τα καλά και άσχημα νέα στους μόνιμους κατοίκους.
Αναρωτήθηκα με περισσή θλίψη. Γυρίσαμε τόσο πίσω στο χρόνο!!! Τι δεν κάναμε σωστά;;;
Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στο ΚΑΤΣΑΡΟ ένας κύριος
που δεν τον γνώριζα αν και στα χωριά μας λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας.
Λέω στη θειά μου την Ευαγγελία συζ. του Αλκιβιάδη, ποιος είναι ο επισκέπτης  και μου απάντησε  ο «ταχυδρόμος».
Στο αντίκρισμά του η πικρία μου έγινε ακόμη μεγαλύτερη για το «κατάντημα της εξυπηρέτησης» των συγχωριανών μου το 2019!!!
Στη θλίψη μου συνέτεινε και η εμφάνιση του «νέου ταχυδρόμου». Δεν περίμενα βέβαια να τον δω  καβάλα στ΄  άλογο με φουσκωτή περιποιημένη τσάντα  αλληλογραφίας.
Ήταν αρκετό για αυτόν  ένα σακουλάκι που βάζουν συνήθως οι γυναίκες μικροπράματα (παρδαλή μπανάνα με φερμουάρ )…. για να είναι ταχυδρόμος.
Κρίμα!!! τέτοια  κατάντια στο θεσμό των «ΕΛΤΑ» .
Λυπάμαι που δεν  μπορέσαμε να παρέμβουμε ώστε να μη κλείσει το ταχυδρομείο στο ΚΑΛΕΝΤΖΙ, μια υπηρεσία που εξυπηρέτησε τους κατοίκους μιας πολύ μεγάλης περιοχής περίπου ένα αιώνα.
Η πολιτεία και οι κυβερνώντες τους οποίους οι χωριανοί μου στη πλειοψηφία τους στήριξε  ( το ατομικό συμφέρον δυστυχώς επικράτησε του συνόλου ) αντί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να χρεοκοπήσουν και τα ΕΛΤΑ .
Αλήθεια αν κάποιος χωριανός θέλει να στείλει από το χωριό χρήματα η γράμμα στο στρατιώτη ή φοιτητή παιδί του το 2019 πώς θα το κάνει;;; ( θα μου πείτε έχει συνταγή- ηλεκτρονική  και γι αυτό ο γιατρός  κ. ΝΩΝΤΑΣ ….)
Νομίζω ότι το κλείσιμο των ΕΛΤΑ είναι απολύτως φυσιολογικό μιας και η τοπική κοινωνία αντί να διεκδικεί συνολικά χρεώνει  κάθε κακό!!! Συνήθως  σε ελαχίστους Καλεντζίτες . Παραδείγματα αρκετά . Απλά να αναφέρω τη μη κατασκευή καφενείου στη πλατεία του χωριού μας , το κλείσιμο του τόσο χρήσιμου φαρμακείου στο Καλέντζι.  Ακόμη και τη μη αντικατάσταση του παππά του χωριού την χρεώθηκαν ένας – δυό  Καλεντζίτες…
Τελικά αυτοί που μας κυβερνάνε γιατί ζητάνε τη ψήφο μας και εμείς την αλλάζουμε από εκλογή σε εκλογή, δεν έχουν καμιά ευθύνη;;;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφορίας μας, αλλά πάντα σκληρής κριτικής, είναι η μη συμμετοχή των χωριανών  μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται τιμητικά στο ΚΑΛΕΝΤΖΙ  και η ομάδα υλοποίησης φέρνει το όνομα                    « ΤΖΟΥΜΕΪΚΕΡΣ ».
Πιστεύω ότι ελάχιστοι μπήκαν στο κόπο να μάθουν για αυτή τη δράση και μερικοί από αυτούς φροντίζουν σε συζητήσεις να την απαξιώσουν.
Στο σημείο αυτό με εξέπληξε θετικά το ενδιαφέρον και η χωρίς ιδιοτέλεια συμμετοχή στη δράση της ομάδας του προέδρου του χωριό μας.
Όλοι «βρίζουμε» τη Δημοτική αρχή αλλά όταν έρχεται η ώρα της κρίσης, της απονέμουμε το «κύπελλο επιτυχίας».
Σήμερα οι παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου αν δεν χλευάζονται, ελάχιστα λαμβάνονται υπ όψη από τους πολλούς στα σοβαρά.
Κλείνοντας αυτή τη μικρή μου παρέμβαση ως Καλεντζίτης , ως τωρινός πρόεδρος του Συλλόγου ( κάποτε η δράση του ήταν η δύναμη του χωριού ) που σήμερα άπλα διεκπεραιώνει τα βασικά ΕΘΙΜΑ, πιστεύω ότι αν δεν δυναμώσουμε τις οργανωμένες προσπάθειες και όχι τις διασπαστικές  μικροομάδες, αν δεν βοηθήσουμε να πλαισιώσουν την  κάθε θεσμική και εθιμική προσπάθεια οι  νεώτεροι που δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μας, τα μεγαλύτερα προβλήματα έρχονται.
Προς το παρών το Κ.Ε.Π. λύνει αρκετά προβλήματα μας . Αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε η «ΕΔΡΑ» των Β. Τζουμέρκων παραμονεύει… να το πάρει και αυτό…….
Δεν πιστεύω βέβαια ότι αυτή η μικρή μου παρέμβαση θα λύσει τα προβλήματα τα τωρινά και τα μελλούμενα του χωριού μας. Πάντως στα γραφόμενα μου η κριτική καλοδεχούμενη όπως και ο αντίλογος που  ίσως βοηθήσουν τις μικρότερες ηλικίες  των συγχωριανών μας να καταλάβουν ότι  η ευθύνη των όσων αρνητικών συμβαίνουν, είναι όλων μας που ζούμε λίγο η πολύ στο γεωγραφικό χώρο ΚΑΛΕΝΤΖΙ.
Σαν επίλογο θάθελα να αναφερθώ σε μια περίεργη συμπεριφορά Καλεντζιτών που όταν γίνεται μια δράση στο χωριό μας, τους προκύπτει σχεδόν πάντα εργασία εκτός χωριού και στη κατηγορία μιας μερίδας νέων σχετικά Καλεντζιτών που άπλα κοιμούνται στο Καλέντζι απολαμβάνοντας προφανώς κάθε αγαθό που παρέχει η πολιτεία, αλλά η δράση τους είναι στα γύρω χωριά!!!  
Ακούω από τις παραπάνω κατηγορίες συγχωριανών,  μια δικαιολογία  για τη συμπεριφορά τους που αρχίζει πάντα με το « εσείς οι Καλεντζίτες……»
ΚΑΛΕΝΤΖΙΤΕΣ είμαστε όλοι  όσοι κατοικούμε  και απολαμβάνουμε κάθε καλό που έχει γίνει σ αυτό το χωριό ΚΑΙ  δυστυχώς  ΚΑΛΕΝΤΖΙΤΕΣ είναι και όλοι όσοι δεν συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια αποφυγής αρνητικών εξελίξεων για το χωριό μας και την περιοχή γενικότερα.



Γιάννης Ντούρος  πρόεδρος του Συλλόγου και ….                  (  ΚΑΛΕΝΤΖΙΤΗΣ  στα θετικά και αρνητικά του χωριού μας )

Δεν υπάρχουν σχόλια: