Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Πως θα μπείτε στα Πρότυπα σχολεία


Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας  ο τρόπος εισαγωγής στα Πρότυπα Πειραματικά σχολεία.
Αναλυτικά: Οι σχετικές αιτήσεις για τα νηπιαγωγεία θα γίνουν από 10 ως 21 Μαΐου, ενώ οι αντίστοιχες για τη συμμετοχή στις εξετάσεις των γυμνασίων θα γίνουν μεταξύ 18 και 29 Μαρτίου. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα γυμνάσια θα γίνουν την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 10 το πρωί. Στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια.
 
Συγκεκριμένα και όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας:- Η επιλογή των μαθητών/τριών στα Πρότυπα Πειραματικά Νηπιαγωγεία θα γίνει με κλήρωση. Για τα υφιστάμενα Πρότυπα Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Νηπιαγωγείου θα εγγραφούν στο συνδεδεμένο Δημοτικό Σχολείο. Ο αριθμός των μαθητών/τριών που μπορεί να εγγραφούν στο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο είναι ίσος με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου Πρότυπου Πειραματικού Νηπιαγωγείου, προσαυξημένος έως και κατά 50%. Αν το Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο δεν συνδέεται με Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο, η εισαγωγή των μαθητών/τριών θα γίνει με κλήρωση.
 
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες για την εγγραφή των μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο ή στο Δημοτικό οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση στο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο που επιθυμούν κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 21 Μαΐου 2013. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται να εισαχθούν σε Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό), μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο σε ένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο για κάθε σχολικό έτος. Η ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης και όλα τα σχετικά θέματα που αφορούν την εισαγωγή των μαθητών/τριών στο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο ή στην Α' τάξη των Πρότυπων Πειραματικών Δημοτικών θα ρυθμιστούν με σχετική Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ).
 
- Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών στην Α' Γυμνασίου στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια θα γίνει με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 στις 10 π.μ. Στην ίδια διαδικασία συμμετέχουν και οι μαθητές/τριες από τα υφιστάμενα Δημοτικά και Γυμνάσια που συνδέονται μεταξύ τους. Τα Επιστημονικά Εποπτικά Συμβούλια (ΕΠΕΣ) των ΠΠ Γυμνασίων θα αποφασίσουν και θα ανακοινώσουν τον αριθμό των εισακτέων μαθητών/τριών μέχρι την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013.
 
Με την ανωτέρω διαδικασία οι μαθητές/τριες αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και τα Φυσικά. Οι μαθητές/τριες θα εξεταστούν στα παραπάνω πεδία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δίωρης δοκιμασίας.

Ειδικότερα:
* Στην Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών: στην ανάγνωση, στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών κ.ά.) και στην παραγωγή γραπτού λόγου.
* Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής με απλές αριθμητικές πράξεις, διατυπώνοντας αιτιολογήσεις και μαθηματικούς συλλογισμούς.
* Στα Φυσικά ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών να κατανοούν φυσικά φαινόμενα που συναντούν στην καθημερινή τους ζωή και να διατυπώνουν παρατηρήσεις, συμπεράσματα και προτάσεις για τον σχεδιασμό ενός απλού πειράματος.
 
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και σε ουδεμία περίπτωση δεν ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση.
 
Γι' αυτό οι μαθητές/τριες δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη ούτε να υποστούν φροντιστηριακή εξάσκηση για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στη εν λόγω δοκιμασία. Όσα ήδη γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο αρκούν για την επιτυχή συμμετοχή τους.
 
Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών/τριών, των γονέων και κηδεμόνων καθώς και των εκπαιδευτικών σχετικά με τον χαρακτήρα και το είδος των εξεταζομένων γνωστικών πεδίων θα ανακοινωθούν ενδεικτικά θέματα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου.
 
Ρυθμίσεις σχετικά με τη δοκιμασία (τεστ) στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια
Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, οφείλουν να υποβάλουν στο ΠΠΓ της επιλογής τους αίτηση από 18 έως 29 Μαρτίου 2013.
 
Ειδικότερα, καλούνται να φέρουν μαζί τους:
· την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο
· βεβαίωση ταυτοπροσωπίας του μαθητή/τριας από Δήμο ή ΚΕΠ ή διαβατήριο
· μία φωτογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη) του/της μαθητή/τριας
 
Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλλουν αίτηση θα βεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι οι κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών και ότι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε άλλο Πρότυπο - Πειραματικό Γυμνάσιο. Επίσης, οι γονείς και οι κηδεμόνες υποχρεούνται να καταθέσουν στην επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών του σχολείου, το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της δοκιμασίας/τεστ, ειδική βεβαίωση του διευθυντή του Γυμνασίου προελεύσεως του μαθητή, στην οποία να πιστοποιείται η εγγραφή του στο Γυμνάσιο που ανήκει και να παραλάβουν από την επιτροπή το δελτίο συμμετοχής του στη δοκιμασία (τεστ).









στο Γυμνάσιο που ανήκει και να παραλάβουν από την επιτροπή το δελτίο συμμετοχής του στη δοκιμασία (τεστ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: