
Του ΘΑΝΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ο Θανάσης Οικονόμου είναι Βουλευτής Ιωαννίνων
Λίγες μόνο ώρες μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να εφαρμόσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις, υλοποιώντας το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να δουλέψει για το κάθε τι που έχει δεσμευθεί, για τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά. Σε αυτή την πορεία, η αρχή έγινε με ουσιαστικές κινήσεις, που επαναφέρουν τον συμβολισμό της ουσίας στην πολιτική, στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η εκάστοτε κυβέρνηση το κράτος.
Για το ΠΑΣΟΚ, οι πρωτοβουλίες αυτές συνεπάγονται και κάτι ακόμα: τη διαμόρφωση ενός διακριτού ιδεολογικού στίγματος. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Η ανοικτή και δημόσια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κυρίως η πρόσκληση σε αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη, διαφοροποιεί τον τυπικό και συνήθη πανηγυρικό χαρακτήρα αυτών των συνεδριάσεων.
Σε ευρεία αντίθεση προς το στερεότυπο αυτό, ο Συνή-γορος έκανε λόγο για μία δημόσια διοίκηση ευνουχισμένη, φοβισμένη και άρα ευθυνόφοβη, θέτοντας έτσι τα όρια λειτουργίας μιας δημόσιας διοίκησης που αναπαράγεται υποταγμένη σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «πολιτική πατρωνία».
Με πρακτικές που μετέτρεπαν τη δημόσια μηχανή σε παρακολούθημα του κόμματος, με αποτυχόντες υποψηφίους βουλευτές που στελέχωναν τις ΔΕΚΟ, με πολυπράγμονα κομματικά στελέχη που περίμεναν τη σειρά τους για να αξιοποιηθούν, σβήνοντας έτσι κάθε ίχνος «διοικητικής μνήμης» στην περιώνυμη συνέχεια του κράτους και εκφυλίζοντας ταυτόχρονα την έννοια του κόμματος.
Και εδώ τελειώνει συμβολισμός και ξεκινά η πολιτική: η πολιτική της ευθείας και αποφασιστικής ρήξης με τη νοοτροπία που θέλει τον δημόσιο υπάλληλο κομματικό γρανάζι, η πολιτική που για πρώτη φορά εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση με τη διαδικασία των ανοιχτών αιτήσεων για τη στελέχωση των υπουργικών γραφείων, η πολιτική της θωράκισης και της επέκτασης του ΑΣΕΠ, της δημόσιας προκήρυξης για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων και των Διοικητών.
Γιατί, η σαφής στην πράξη οριοθέτηση της κυβέρνησης από το κόμμα, δεν έχει όφελος μόνο στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή οδηγεί στη χειραφέτηση του κόμματος από μικροπολιτικές και αναχρονιστικές πρακτικές και στον επαναπροσδιορισμό του ως ιδεολογικού πολιτικού φορέα.
Το δεύτερο στερεότυπο, αφορά τη μετονομασία ορισμένων υπουργείων. Το Δημόσιας Τάξης έγινε Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύοντας την πρόθεση να απαλειφθεί ένα λεκτικό και νοηματικό απολίθωμα, παραχωρώντας τη θέση της «κρατικής» βίας στο σύγχρονο κράτος δικαίου, που αναγνωρίζει τα δικαιώματα- πολιτικά, ατομικά, κοινωνικά- όλων, χωρίς να υποκύπτει σε επιδέξια καλλιεργημένες φοβίες του δεξιού λαϊκισμού, όπως είναι αυτές του πανεπιστημιακού ασύλου, της κουκούλας, της ξενοφοβίας.
Ακολούθως, η μετονομασία του Υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παραμερίζει τον γενικόλογο όρο «απασχόληση» και τον αντικαθιστά με την έννοια της εργασίας, αναγνωρίζοντας -έστω και υπόρρητα- το υποκείμενο που δημιουργεί ή συμβάλλει στη δημιουργία πλούτου.
Πίσω από την «απασχόληση» βρίσκονται τα stage, η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων με τη κάθε μορφή ευελιξίας, η χρησιμοποίηση του φόβου της ανεργίας ως μέσο πειθάρχησης στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιφύλαξε η Νέα Δημοκρατία.
Πίσω από την «εργασία» είναι η προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και η βελτίωση της παραγωγικής δύναμης της χώρας. Στο διαχωρισμό του άλλοτε ΥΠΕΧΩΔΕ και η ένταξη στο νεοσυσταθέν υπουργείο της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής, ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος: είναι το τέλος ενός αναπτυξιακού προτύπου που είχε ως βασική προϋπόθεση την εξάντληση του φυσικού μας πλούτου, υπονομεύοντας τις δυνατότητες ευημερίας και ανάπτυξης των επόμενων γενιών.
Τα παραπάνω δεν συνοψίζουν απλώς δηλώσεις πολιτικών προθέσεων, αλλά καταγράφουν μία αντικειμενική πολιτική δυνατότητα: να ξαναποκτήσει η κοινωνία μας αυτοσεβασμό, να επαναπροσδιορίσει την έννοια του σεβασμού στο κοινωνικά αναγκαίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου