Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Σφοδρές αντιδράσεις από την κατάργηση γυμνασίων στην Ήπειρο


Αλλεπάλληλες αντιδράσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τέσσερα Γυμνάσια στην Ήπειρο.

Βουλευτές, Νομάρχες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, ζητούν την ανάκληση της απαράδεκτης – όπως την χαρακτηρίζουν - απόφασης.
Μια απόφαση που εκτός των άλλων είναι αυθαίρετη, αφού δεν ελήφθησαν υπόψη οι εισηγήσεις των τοπικών φορέων, αλλά και αιφνιδιαστική, αφού οι περισσότεροι την πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου. Είναι παράλληλα μια απόφαση προκλητική, αφού όταν σε όλη την Ελλάδα κλείνουν με απόφαση του Υπουργού πέντε σχολεία, τα τέσσερα από αυτά βρίσκονται στην Ήπειρο. Πρόκειται για τα Γυμνάσια Τύριας και Μηλιωτάδων στο Νομό Ιωαννίνων, Παναγιάς στο Νομό Πρέβεζας και Αγνάντων στο Νομό Άρτας. Η δικαιολογία του Υπουργείου είναι ο μικρός αριθμός μαθητών, αλλά όπως επισημαίνουν οι αντιδρώντες, δεν μπορεί το μοναδικό κριτήριο για το κλείσιμο ενός σχολείου να είναι ο αριθμός των μαθητών, χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψη μια σειρά άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την τύχη ολόκληρων περιοχών. Οι αντιδράσεις για τη δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη καθημερινά πληθαίνουν. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας και Βαγγέλης Παπαχρήστος κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων εξέδωσε μια καυστική ανακοίνωση όπου ζητά από τον Υπουργό να πάρει πίσω την απόφαση, ενώ το ίδιο ζήτησαν και οι Νομάρχες Ιωαννίνων και Πρέβεζας, με επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό. Το θέμα στη ΒουλήΤο κλείσιμο των σχολείων θα φτάσει και στα έδρανα της Βουλής, αφού δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Παντούλας απευθύνει ερώτηση για τα Γυμνάσια Τύριας και Μηλιωτάδων και ο κ. Παπαχρήστος για το Γυμνάσιο Παναγιάς, κατηγορώντας τον κ. Στυλιανίδη ότι λειτούργησε παρασκηνιακά και αιφνιδιαστικά.Στο εισαγωγικό της ερώτησής του ο κ. Παντούλας σημειώνει πως «το Υπουργείο Παιδείας αγνοώντας την αρνητική γνωμάτευση των αρμοδίων τοπικών θεσμικών οργάνων (Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης, Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας και Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων) αποφάσισε αυθαιρέτως και μονομερώς την κατάργηση, από το σχολικό έτος 2008-2009, των Γυμνασίων Μηλιωτάδων και Τύριας του Ν. Ιωαννίνων». Προσθέτει πως «είναι προφανές ότι κατά τη λήψη αυτής της απόφασης δε συνυπολογίστηκαν οι γεωγραφικές και άλλες συνθήκες λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, ούτε θεωρήθηκε σκόπιμη η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Αντί αυτών το Υπουργείο Παιδείας προτίμησε το παρασκήνιο και τον αιφνιδιασμό». Τέλος, ο Γιαννιώτης βουλευτής ρωτά τον Υπουργό εάν θα ανακαλέσει την απόφαση κατάργησης των Γυμνασίων, «καθότι η εξέλιξη αυτή αγνοεί προκλητικά τις ομόφωνες θέσεις του συνόλου των αρμοδίων θεσμικών εκπαιδευτικών οργάνων και των τοπικών κοινωνικών φορέων».Ο βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος απευθύνει παρόμοια ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μην καταργηθεί το γυμνάσιο Παναγιάς, κάτι που όπως υπογραμμίζει έχει δικαιολογημένα προκαλέσει αναστάτωση και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής, στις οικογένειες των μαθητών και στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα.
«Η περιοχή είναι γεωργοκτηνοτροφική και απόμερη, και γι΄αυτό το λόγο στους μαθητές των χωριών Άγιος Γεώργιος, Κερασώνας, Κουκλέσι, Κλεισούρα και τους δυσπρόσιτους οικισμούς των, επιφυλάσσεται μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση αν υποχρεωθούν από την επόμενη σχολική χρονιά να μετακινούνται είτε στο γυμνάσιο Γοργομύλου είτε στο γυμνάσιο Φιλιππιάδας», σημειώνει ο βουλευτής. Παράλληλα επισημαίνει ότι το γυμνάσιο Παναγιάς δεν είναι σε φθίνουσα πορεία καθότι αυτή τη στιγμή φοιτούν στα δημοτικά σχολεία των τεσσάρων προαναφερθέντων χωριών και των οικισμών τους 77 μαθητές εκ των οποίων 15 τουλάχιστον θα είναι του χρόνου στο γυμνάσιο Παναγιάς. «Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας έχει ληφθεί παρά την διαφορετική γνώμη και εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πρέβεζας και τις ομόφωνες αποφάσεις της ΕΛΜΕ, της νομαρχιακής επιτροπής παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης», σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο και «αναστατώνει τη ζωή των μαθητών και επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειές τους, οι οποίες, με τα χαμηλά γεωργοκτηνοτροφικά τους εισοδήματα, με δυσκολία καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις γενικότερες υποχρεώσεις τους και τις σχολικές ανάγκες των παιδιών».

Διαμαρτύρεται η ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Έντονη ήταν η αντίδραση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων για το κλείσιμο των Γυμνασίων Τύριας και Μηλιωτάδων. «Για άλλη μια φορά οι σεμνοί και ταπεινοί μας εξέπληξαν δυσάρεστα. Αγνόησαν την Τοπική Κοινωνία, τους Εκπαιδευτικούς Φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προχώρησαν σε κλείσιμο του Γυμνασίου Τύριας και Γυμνασίου Μηλιωτάδων. Δεν μπορεί από τα πέντε (5) Σχολεία σε όλη την Ελλάδα που έκλεισαν τα τέσσερα (4) να βρίσκονται στην Ήπειρο», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ και διερωτάται: «Νιώθει υπερήφανος γι’ αυτό ο Περιφερειακός Διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου;».Οι εκπαιδευτικοί ζητούν «άμεσα» - όπως τονίζουν- την ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης και καλούνε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «για κοινό αγώνα με μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των μαθητών και των οικογενειών τους που με την απόφαση αυτή καταδικάζονται σε εσωτερική μετανάστευση - ερήμωση ακριτικών περιοχών ή σε κοινωνικό αποκλεισμό.

ΠΗΓΗ: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: