Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

176 σελίδες το πόρισμα για τα 2.000 πλαστά πτυχία που ακυρώνονται και ανακαλούνται διορισμοί στο δημόσιο

176 σελίδες το πόρισμα για τα 2.000 πλαστά πτυχία που ακυρώνονται και ανακαλούνται διορισμοί στο δημόσιο-Ευθύνες σε Διευθυντές Δευτεροβάθμιας, σχολάρχες και εκπαιδευτικούς
Eντολή να κατατεθεί στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα της ΕΔΕ για τα ιδιωτικά ΤΕΕ που φέρεται να χορηγούσαν πλαστά πτυχία με βαθμούς είκοσι, έδωσε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Ν. Πετρόπουλο. Ο κ. Στυλιανίδης έδωσε εντολή να ακυρωθούν όλα πτυχία, εφόσον προκύπτει από την έρευνα ότι είναι πλαστά που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2.000, ενώ το ΑΣΕΠ στη συνέχεια αναμένεται να ανακαλέσει όλους τους διορισμούς που έγιναν μ ετη χρήση πλαστάων πτυχίων , κυρίως σε Νοσοκομεία.
Ευθύνες
Εκ του πορίσματος αποδίδονται ευθύνες στους ιδιοκτήτες, στις Διευθύνσεις και τους Εκπαιδευτικούς των Σχολών, στις Επιτροπές Εξετάσεων, στους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και βέβαια στους αποφοίτους των περιόδων που ελέγχθησαν. Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε αφορά στην περίοδο από το σχολικό έτος 1999-2000 μέχρι την έναρξη της Ε.Δ.Ε.
Κατόπιν μελέτης του πορίσματος που σημειωτέον είναι ογκωδέστατο, (176 σελίδες), ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου παραπέμπει, όπως ορίζει η νομοθεσία, στα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια κάθε εμπλεκόμενο, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές προκύπτουν, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται η άρση των αδειών λειτουργίας των δύο Τ.Ε.Ε.
Παράλληλα, λόγω της πληθώρας και της σοβαρότητας των αδικημάτων που, όπως διαπιστώνονται από το πόρισμα, διεπράχθησαν,κατατέθηκε ο πλήρης φάκελος της Ε.Δ.Ε. στις εισαγγελικές αρχές για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Δηλώσεις υπ. Παιδείας
Όπως είπε ο υπ. Παιδείας , σήμερα Μ. Τετάρτη, «από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για το ζήτημα, έδωσα εντολή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου να ολοκληρώσει ταχύτατα όλες τις διαδικασίες και εφόσον προκύπτουν στοιχειοθετημένες ευθύνες να εισηγηθεί στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που είναι κατά νόμον αρμόδιο, την άρση των αδειών λειτουργίας των δύο ιδιωτικών Τ.Ε.Ε που εμπλέκονται στην υπόθεση, την έναρξη διαδικασίας διερεύνησής της όπως προβλέπει ο νόμος στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια για κάθε εμπλεκόμενο προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές προκύπτουν, καθώς και την κατάθεση του πλήρους φακέλου της Ε.Δ.Ε. στις εισαγγελικές αρχές για να ζητηθούν ποινικές ευθύνες».
Ο κ. Στυλιανίδης προειδοποίησε : «Δεν θα ανεχθούμε κανένα φαινόμενο διαφθοράς, δεν θα συμβιβαστούμε με καμία νοσηρή κατάσταση που προσβάλει τις αρχές και τις αξίες μας και θίγει στον πυρήνα του το αδιάβλητο του Εκπαιδευτικού Συστήματος».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕ πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών , της ΟΙΕΛΕ , ότι εκατοντάδες πλαστά πτυχία κυκλοφορούν στην αγορά εργασίας , τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται και για την πρόσληψη στο δημόσιο , καταγγέλλει .
Στον ΑΣΕΠ υπάρχει προβληματισμός εάν θα πρέπει να ακυρωθεί διαγωνισμός στον οποίο από τις 25 αιτήσεις που κατατέθηκαν από υποψηφίους οι 24 συνοδεύονται με πτυχίο- που φέρουν βαθμό 20 - από ιδιωτικά ΤΕΕ και μόνο μία αίτηση έχει στο φάκελο της πτυχίο από δημόσιο ΤΕΕ με βαθμό 15!
Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά συγκεκριμένου ΤΕΕ της επαρχίας το οποίο φέρεται να χορήγησε από το 2003 έως το 2006, συνολικά 1.024 πτυχία με βαθμό άριστα. Στην μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για 80 προσλήψεις στο δημόσιο με τη χρήση αυτής της κατηγορίας πτυχίων .
ΠΗΓΗ : press@esos.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ 23/04/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: